Mozart-vaikutus - myytti vai tosiasia? - Äitiyden Ihme
 

Mozart-vaikutus - myytti vai tosiasia?

Mozart-vaikutus - myytti vai tosiasia?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mozart-vaikutus on teoria, jonka mukaan Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä musiikki tuo monia erilaisia hyötyjä vauvojen ja yleisesti ihmisen kehitykseen. Kuitenkin päinvastoin kuin monet ajattelevat, Mozart-vaikutus on myytti, eikä sillä ole lapsen älykkyyttä lisäävää tehoa.

Lapsen on kuitenkin hyvä kuunnella tämän itävaltalaisen säveltäjän ja pianistin musiikkia, sillä siitä on monia etuja – tässä artikkelissa listaamme näitä hyötyjä.

Miksi juuri Mozartin musiikki?

Wolfgang Amadeus Mozart oli äärimmäisen lahjakas säveltäjä, joka aloitti musiikin säveltämisen ollessaan vasta 5-vuotias. Mozart oli taitava esiintyjä, etenkin viulun ja kosketinsoittimien kanssa. Lyhyen, mutta tuotteliaan elämänsä aikana (1756-1791) tämä musiikillinen nero loi yli 600 arvokasta musiikkikappaletta.

Pitkän aikavälin tieteelliset tutkimukset ovat yrittäneet määritellä säveltäjän luomusten musiikillisen arvon ohella ilmeneviä laadullisia tekijöitä. Näin Mozart-vaikutuksesta muodostui “tieteellinen” teoria, jota useat tutkijat ovat kuitenkin vastustaneet.

Mozart-vaikutus vauvan stimuloinnissa

Asiantuntijoiden mielipiteiden, tutkimusten ja spekulaatioiden kerääminen alkoi vuonna 1991 julkaistusta kirjasta. Kirjassa tehdyn johtopäätöksen mukaan Mozartin musiikki on ainutlaatuista monella tapaa: iskujen määrä minuutissa, korkea taajuus sekä monet muut spesifikaatiot ovat omaa luokkaansa.

Näin ollen on tärkeää selventää, että Mozartin musiikki tuottaa monia suotuisia ärsykkeitä vauvan emotionaalisen kehityksen kannalta. 

Mozart-vaikutus vauvalla

Mozartin kappaleet, varsinkin sellainen luomus kuin tunnettu K488 (pianosonaatti D-duurissa), tarjoaa terapeuttisia hyötyjä lapsen ensimmäisten elinkuukausien ja -vuosien aikana.

Mozartia kunnellessa aivoissa aktivoituu useita alueita, mikä aiheuttaa rohkeuden, ilon ja positiivisuuden leviämistä ja herättelee musiikillista kiinnostusta jo nuorella iällä. 

Johtopäätös

Vaikka tieto Mozart-vaikutuksesta levisi kulovalkean tavoin, oli se kuitenkin vain suurta hämäystä. Tätä teoriaa levitettiin ajatuksella, jonka mukaan musiikki voisi vaikuttaa lapsen älykkyyteen tai älykkyysosamäärään.

Ihmisellä on ikuinen tarve muuttaa mikä tahansa uusi idea ihmistä hyödyttäväksi asiaksi. Mozart-vaikutuksen sanoma levisi puskaradion kautta ihmisten tietoisuuteen, ja näin myös Mozartin musiikki löysi tiensä moneen kotiin.

Mozart-vaikutus – myytti vai fakta?

Ajatus siitä, että Mozartin tai kenen tahansa muun säveltäjän tuottama musiikki, saisi aikaan vauvan älykkyyden ja keskittymiskyvyn lisääntymistä, tai aktivoisi motorisesta koordinaatiosta ja oppimisprosesseista vastuussa olevia aivojen osia, ei ole kuitenkaan totta.

Mozart-vaikutus lapsen kehitykseen

Jos haluat, että vauvastasi kasvaa älykäs, terve ja onnellinen lapsi, vahvista suhdettasi häneen. Puhu ja laula lapsellesi, sekä osallistu hänen leikkeihinsä.

Suosittelemme, että viet lastasi ulos tutkimaan maailmaa ja annat hänelle uusia värikkäitä leluja ja välineitä. Lue ja keksi uusia satuja, silitä ja suukottele lastasi, sekä ennen kaikkea näytä hänelle, kuinka paljon häntä rakastat.

Voit kuitenkin edistää edellä mainittuja hyötyjä soittamalla lapsellesi Mozartin kappaleita lapsen rentoutumishetkenä tai nukkuessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campbell, D. (1999). Efecto Mozart. Ediciones Urano.
  • Ordoñez Morales, E., Sánchez Reinoso, J. S., Sánchez Maldonado, M. M., Romero Haro, C. E., & Bernal Iñiguez, J. D. (2011). Análisis del Efecto Mozart en el desarrollo intelectual de las personas adultas y niños. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/8378
  • Mata Calderón, M. G., & Polanco Bravo, C. P. (2016). Efecto Mozart en Prematuros (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). http://201.159.222.99/handle/datos/4999

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.