Parhaat tuutulaulut vauvallesi - Äitiyden Ihme
 

Parhaat tuutulaulut vauvallesi

Parhaat tuutulaulut vauvallesi
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tuutulaulut ovat kauniita melodioita, jotka auttavat lapsia rentoutumaan ja nukahtamaan.

Perinteisesti tuutulaulujen laulamisen tarkoituksena on ollut auttaa lapsia nukahtamaan ja samalla opettaa heille tärkeitä asioita sanojen kautta.

Tuutulaulujen melodiat ja sanat uppoavat vaivattomasti lasten alitajuntaan heidän rentoutuessaan, ja ne iskostuvat muistiin.

Vanhemmat ovat käyttäneet tätä keinoa hyödykseen jo vuosisatojen ajan kertoakseen lapsille elämästä hienovaraisesti.

Tätä käytäntöä pidettiin itse asiassa hyvin tärkeänä vauvan selviytymisen kannalta, koska uskottiin että varoittamalla tällä tavoin voitaisiin välttyä monilta vaaroilta.

Kun katsomme tuutulaulujen sanoituksia, löydämme usein kertomuksia kuvitteellisista tapahtumista. Oikean elämän tapahtumat ovat kuitenkin inspiroineet näitä tarinoita. Niihin on vain lisätty tiettyjä kuvitteellisia piirteitä, jotta ne olisivat kiinnostavampia.

Tätä reseptiä käytettiin myös aikana, jolloin tarinat kerrottiin suullisesti ja tallennettiin kirjoitettuun muotoon vasta myöhemmin.

Grimmin veljekset kertoivat tarinoita, jotka pohjautuivat oikeisiin tapahtumiin ja joista he halusivat muodostaa opetuksia elämästä tai edes mielessä pysyviä varoituksia. Tuutulaulut toimivat samalla tavalla – ainakin osittain.

Maailman eri tuutulaulut vaihtelevat maantieteellisen alueen ja paikallisen kulttuurin mukaan. Useimmilla vauvojen tuutulauluilla on kuitenkin tiettyjä samankaltaisia piirteitä, jotka ovat muotoutuneet tuutulaulujen pääominaisuuksiksi.

Näitä yhteisiä piirteitä ovat:

Poljento. Sanakirjan mukaan tämä viittaa:

  • Rytmiseen sarjaan tai äänen virtaukseen kielessä.
  • Rytmikkään liikkeen rytmiin, kestoon tai mittaan.
  • Äänen modulaatio ja rytminen toisto.

Eufonia. Merriam-Webster määrittelee eufonian miellyttävänä tai suloisena äänenä; erityisesti sanojen muodostamisen tai yhdistämisen tuottama akustinen efekti, jota on mielyttävä kuunnella.

Tuutulaulut tuovat äidin ja lapsen yhteen

Mitä tuutulaulut oikein ovat?

Tuutulaulut koostuvat ryhmistä ääniä, melodioita ja harmonioita, jotka toistuvat tietyin väliajoin ja jotka noudattavat jatkuvaa, toistuvaa kaavaa hellän äänen aikaansaamiseksi.

Sanat lauletaan usein miellyttävällä melodialla, minkä takia ne jäävät usein päähän soimaan.

Voimme vaikuttaa pikkuistemme uniin luonnollisesti ja yksinkertaisesti käyttämällä omia ääniämme.

Meidän pitää tottakai pitää mielessä, että laulamiemme äänien tulisi olla enemmän tai vähemmän toistuvia, jatkuvia ja miellyttäviä, jotta ne auttaisivat rentouttamaan myös muita aisteja.

Ihanteellista olisi, että tuutulaulut laulettaisiin yhdessä kosketuksen kanssa, esimerkiksi halien tai hellän keinuttamisen yhteydessä. Keinuttamalla vauvaa käsissämme voimme tehostaa rentoutumista vauvan kosketusaistin kautta.

Pidäthän mielessä, että varhaislapsuudessa lapset vastaavat pääosin kosketukseen perustuviin ärsykkeisiin, kuten haleihin ja silittelyyn.

Suosituimpia tuutulauluja

Tässä joitakin länsimaailman suosituimpia tuutulauluja:

  1. Tuiki, tuiki tähtönen
  2. Hush Little Baby
  3. You Are My Sunshine
  4. Humpty Dumpty
  5. Baa Baa Black Sheep
  6. Sou-sou-soudetaan
  7. Rock A Bye Baby

Suomalaisia ikiaikaisia klassikoita ovat muun muassa Tuu, tuu, tupakkarulla, Sininen uni ja Väsy, väsy, västäräkki.

Tuutulaulu lapsen rentoutumiskeinona

Tuutulaulujen voima

Melkein kaikissa Disney-elokuvissa on jokin tuutulaulu tai balladi, joka toimii hyvin kun laulamme sitä vauvoillemme.

Nykyään monet äidit käyttävät näitä lauluja sen takia, että ne ovat suosittuja. Disney-laulut auttavat myös vauvoja tulevissa ihmissuhteissa.

Esimerkkinä tuutulaulu, jota Tuhkimo hyräilee tarinan uusimmassa elokuva-adaptaatiossa.

Musiikki on aivan varmasti yksi universaaleimmista kielistä.

Kun lapsemme kasvavat, he saattavat tavata muita lapsia, jotka ovat kuulleet samat tuutulaulut. Tämä luo välittömästi heidän välilleen kivan yhteyden.

Ken tietää, vaikka he päätyisivät heti perään laulamaan laulua yhdessä ja nauraen?

Jos sinusta tuntuu, ettei laulaminen ole oma juttusi, suosittelemme että yrität edes hyräillä joitakin lauluja. Äänesi on vauvastasi nimittäin kuitenkin miellyttävä, ja se auttaa rentoutumaan nukkumaanmenoaikoina, vaikket avaisikaan suutasi.

Hyräily voi myös olla avuksi vauvalle stressaavina aikoina.

Älä siis aliarvioi näiden yksinkertaisilta vaikuttavien kappaleiden voimaa!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.