Mitä on hopeafluoridi ja mihin sitä käytetään?
Fluorilla on suotuisia vaikutuksia suuhun, koska se auttaa ehkäisemään hammassairauksia. Tässä artikkelissa kerromme hopeafluoridista, tämän alkuaineen erityisestä yhdistelmästä, jota käytetään hammaslääketieteessä reikien hoitoon.
Hopeafluoridia käytetään enimmäkseen lapsilla reikien tuhoamien maitohampaiden hoitoon. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös aikuisilla tietyissä erityistilanteissa. Jatka lukemista niin saat selville, mitä hyötyä siitä on, mihin sitä käytetään ja mitkä ovat sen haitat.
Mitä on hopeafluoridi?
Hopeafluoridi on yhdiste, jota syntyy fluorin ja hopean yhdistelmästä. Sitä kutsutaan myös hopea-aminofluoridiksi tai hopeadiamiinifluoridiksi eli SDF:ksi. Se on paikallisesti käytettävä lääke, joka tulee värittömänä nesteenä.
Vuonna 2014 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA luokitteli SDF:n turvalliseksi ja tehokkaaksi aineeksi hampaiden vihlonnan hoidossa. Vaikka hopeafluoridin käyttöä reikien hoidossa ei mainita tuotteen käyttöaiheissa, hammaslääkärit voivat kuitenkin hyödyntää sen ominaisuuksia ja käyttää sitä muihinkin tarkoituksiin.
On saatu näyttöä, joka puoltaa sen käyttöä kahdesti vuodessa reikiintymisen etenemisen pysäyttämiseksi. Lisäksi tämä tuote on 20 kertaa halvempi kuin muut samaan tarkoitukseen käytetyt ei-invasiiviset menetelmät.
Kuinka se toimii?
Hopealla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka yhdistyvät fluorin kykyyn remineralisoida hammaskiillettä. Näiden kahden yhdisteen sekoitusta käytetään pysäyttämään tai hidastamaan hampaiden reikiintymistä. Lisäksi sitä voidaan käyttää sekä maito- että pysyvissä hampaissa niin kruunu- kuin juurialueellakin.
Kun hopeadiamiinifluoridia levitetään hajoaviin hammaselementteihin, se kovettaa pehmentynyttä hampaan rakennetta. SDF:n toiminta ei ainoastaan pysäytä tuhoa, vaan tarjoaa myös lisäsuojaa uusien bakteerien lisääntymistä vastaan.
Hopeafluoridia voidaan levittää heti, kun kariesta havaitaan. Se levitetään pienellä harjalla, joka “maalaa” vaurioituneen hampaan pinnan. Parempien tulosten saamiseksi tarvitaan joskus useita levityskertoja. Se onkin ei-invasiivinen, kivuton, nopea ja helposti toteutettava hoito. Myös seuranta ja ajoittaiset tarkastukset ovat tärkeitä sen selvittämiseksi, onko hoitoa tarpeen täydentää muilla hoidoilla.
Hopeafluoridin hyödyt ja käyttö
Hopeafluoridin käyttö hammaslääketieteessä on ei-invasiivinen ja kivuton menetelmä, jossa kyseistä nestettä levitetään sairastuneisiin hampaisiin. Tämä tekee siitä erittäin kätevän hoidon reikiintymiseen sellaisilla potilailla, joilla hoito on hankalaa tai joilla on sairauksia tai vammoja, joiden aiheuttamat fyysiset rajoitteet eivät salli pidempiä toimenpiteitä.
Tässä joitakin tämän terapian hyötyjä:
- Se on helppo, turvallinen ja tehokas toimenpide.
- Se auttaa hampaita muodostumaan kunnolla.
- Hopeafluoridi vähentää hampaiden vihlontaa.
- Se vähentää myös bakteerien määrää suussa.
- Sitä voidaan käyttää missä tahansa, ei vain hammaslääkärissä. Esimerkiksi päiväkodeissa, vanhainkodeissa tai kouluissa.
- Se on edullinen hoito.
- Se on ihanteellinen nuorille, pelokkaille tai levottomille lapsille.
Hopeafluoridin haitat
Hopeafluoridi on turvallinen tuote, joten haittavaikutukset eivät ole yleisiä. Sen käyttö voi kuitenkin vaikuttaa ulkonäköön ja jättää pahan maun suuhun muiden haittojen muassa. Lisätietoja tämän toimenpiteen haitoista alla:
- Se voi jättää mustia tahroja reikiintyneen hampaan pinnalle. Se ei vaikuta terveeseen hammaskiilteeseen.
- Suun kudokset voivat värjäytyä, joskin näissä tapauksissa uusiutuvan limakalvon pigmentaatio on tilapäistä.
- Se voi tahrata pysyvästi muita pintoja, kuten lapsen vaatteita, peiton tai leluja.
- Se voi jättää metallin maun suuhun. Tämä on kuitenkin väliaikaista.
- Älä käytä, jos potilaalla on aktiivisia haavaumia tai aftoja.
- Sitä ei tule käyttää, jos reiät ovat erittäin syviä ja ne ovat ulottuneet hammasytimeen.
- Se voi aiheuttaa allergisia reaktioita, jos potilas on allerginen hopealle tai muille metalleille.
Ennaltaehkäisyn tärkeys
Hopeafluoridi on erittäin tehokas, edullinen ja helppokäyttöinen tuote. Lisäksi hammashoidossa olevat lapset sietävät sitä hyvin. Tästä huolimatta on aina parasta pyrkiä ehkäisemään sen käytön tarvetta.
Siksi on tärkeää, että vanhemmat pitävät vastuullisesti huolta lastensa suun terveydestä jo varhaisesta iästä lähtien. Asianmukainen suuhygienia, terveellinen ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat avainasemassa lasten suun hoidossa. Tällä tavoin voidaan välttää reiät ja niiden myötä tarve turvautua hopeafluoridiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Horst, J. A., Ellenikiotis, H., Milgrom, P. M., & UCSF Silver Caries Arrest Committee. (2016). UCSF protocol for caries arrest using silver diamine fluoride: rationale, indications, and consent. Journal of the California Dental Association, 44(1), 16.
- del Carmen Pariona-Minaya, M. (2020). Uso de fluoruro diamino de plata para tratamiento de lesiones de caries activa. Odontología Activa Revista Científica, 5(3), 61-66.
- de Mora, E. P., Guevara, A. H., Martínez, M. H., & López, N. E. G. (2021). Fluoruro diamino de plata. Lo que necesitamos saber. Científica dental: Revista científica de formación continuada, 18(4), 7-13.
- Zhao, I. S., Gao, S. S., Hiraishi, N., Burrow, M. F., Duangthip, D., Mei, M. L., … & Chu, C. H. (2018). Mechanisms of silver diamine fluoride on arresting caries: a literature review. International dental journal, 68(2), 67-76.
- Hasbun Andino, S. V., & Mariela Michelle, M. S. (2021). Efectividad del fluoruro de diamino de plata en la prevención de caries en una dentición temporal (Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE)).
- Martínez Vidal, R. I., Mendoza Faúndez, C. A., & Valdés, P. (2021). Uso del fluoruro para prevención y tratamiento de la caries en odontopediatría. Una revisión narrativa.
- Contreras, V., Toro, M. J., Elías-Boneta, A. R., & Encarnación-Burgos, M. A. (2017). Effectiveness of silver diamine fluoride in caries prevention and arrest: a systematic literature review. General dentistry, 65(3), 22.
- Crystal, Y. O., & Niederman, R. (2019). Evidence-based dentistry update on silver diamine fluoride. Dental Clinics, 63(1), 45-68.
- Orellana-Centeno, J. E., Morales-Castillo, V., & González-Osorio, M. (2019). Fluoruro diamino de plata: Su utilidad en la odontología pediátrica. Avan C Salud Med, 7(2), 57-60.