Miksi lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon? - Äitiyden Ihme
 

Miksi lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon?

Miksi lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2019

Kotona ja koulussa tapahtuvien aktiviteettien lisäksi monet muutkin aktiviteetit ja harrastukset ovat tärkeitä lapsen kehitykselle – olipa kyse sitten urheilusta, peleistä, musiikkiharrastuksesta, teatterista tai lukemisesta ja kirjastojen hyödyntämisestä. Lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon, sillä tällä on hyvin positiivinen vaikutus moniin kehityksen aspekteihin.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan kirjastot vaikuttavat myönteisesti paitsi niiden käyttäjien lukutaitoon ja oppimiseen, myös hyvinvointiin ja kansalaisidentiteettiin.

Miksi lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon?

Tärkein syy viedä lapsi kirjastoon jo hyvin nuoressa iässä, on rohkaista tätä tarttumaan kirjoihin ja lukuharrastukseen. Kun lapsella on saatavillaan suuri määrä erilaisia viihdyttäviä kirjoja, hän todennäköisemmin motivoituu tutkimaan teoksia. Kirjastossa vieraileminen ja lukeminen ovat erinomaisia harrastuksia, joita moni lapsi haluaa harrastaa säännöllisesti.

Lastenkirjastoissa on hyvä ilmapiiri

Lastenkirjastojen ilmapiiri on täydellinen rohkaisemaan lapsia lukemaan. Paikka on viihtyisä, ja siellä voi istua hiljaa ja nauttia lukemisesta. Kirjat sijoitetaan yleensä strategisesti siten, että lapset pääsevät niihin helposti käsiksi.

Säännöllinen kirjastossa vieraileminen on myös hyvä tapa luoda rikastuttavia kulttuurisia ja sivistyksellisiä tapoja. Kun lasta rohkaistaan kävelemään tai pyöräilemään kirjastoon, ehkäisee lukuharrastus samalla istumiseen painottuvaa elämäntapaa.

Kirjastot auttavat lapsia oppimaan yhteiselon sääntöjä

Kirjastossa vieraileminen auttaa lasta oppimaan tiettyjä yhteiselon sääntöjä ja opettaa hänelle muiden kunnioitusta. Se, että kirjastossa täytyy malttaa olla hiljaa, avaa lapselle hiljaisuuden merkitystä ja opettaa olemaan häiritsemättä muita. Kirjaston hyödyntäminen on myös oiva paikka opettaa lapselle, että kirjoista on tärkeää pitää huolta, jotta kaikki voivat nauttia niistä. Myös se, että kirjat täytyy osata palauttaa ajoissa, on lapselle hyvä oppitunti.

Kirjastovierailut opettavat lasta myös arvostamaan julkisia palveluita. Lasten on hyvä ymmärtää, kuinka onnekkaita he ovat, kun heidän käytössään on kirjasto ja sen kirjat – vieläpä ilmaiseksi. Lapsi myös oppii, että kirjastossa valtava määrä tietoa on aivan sormien ulottuvilla.

Miksi lapsi kannattaa tutustuttaa kirjastoon?

Lastenkirjastojen lyhyt historia

Yksi tunnetuimpia lastenkirjastoja on vuonna 1965 Ranskan Clamartissa avattu kirjasto, joka kulkee nimellä La Joie de Libre. Tämän kirjaston lasten osasto on vertaansa vailla ja suunniteltu nimenomaan lapsille ja nuorille. Vaikka kyseessä ei ole Euroopan ensimmäinen lastenkirjasto, sillä oli suuri vaikutus. Paikka sai inspiraationsa toisesta kuuluisasta lastenkirjastosta – L’heure Joyeusesta, joka avattiin Pariisiin vuonna 1924.

Kyseessä oli yhdysvaltalaisen instituutin aloitteen inspiroima kirjasto, joka oli osa laajempaa suunnitelmaa tukea Euroopan maita jälleenrakentamisessa ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Kirjaston ehdottomasti hienoin puoli oli se, että sinne toivotettiin tervetulleeksi kaikki lapset syntyperästä riippumatta – mikä ei ollut suinkaan yleistä tuohon aikaan.

Tässä kirjastossa oli erittäin valoisa ja viihtyisä lukemiseen tarkoitettu alue, joka oli sisustettu erityisesti lapsille suunnitelluilla huonekaluilla. Sopivat kirjat valittiin tarkasti ja ne sijoitettiin hyllyille lasten ulottuville. Tämä kuuluisa pariisilainen kirjasto oli vallankumouksellinen paikka, joka oli lasten ja nuorten suuressa suosiossa. Lapset pitivät kirjastoa miellyttävänä paikkana, jossa tunsi aina itsensä tervetulleeksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.