Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla?

Jos lapsesi saa nuhteita liiasta puhumisesta oppitunneilla, älä huoli - käytöstä on mahdollista korjata. Tässä artikkelissa kerromme neuvoista, jotka on havaittu hyviksi monen lapsen kohdalla.
Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Se, että lapsi puhuu liikaa oppitunneilla, on normaali ilmiö, joka voi kuitenkin kertoa keskittymiskyvyn puutteesta ja tarkkaavaisuusongelmista, joiden tiedetään vaikuttavan koulumenestykseen ja arvosanoihin. Toisaalta paljon puhuminen voi osoittaa, että lapsella on paljon kavereita ja että hän on sosiaalinen. Tästäkään huolimatta oppitunnit eivät ole oikea paikka runsaalle puhumiselle.

Tilanne on vaikea vanhemmille, jotka eivät voi olla luokkahuoneessa säätelemässä ja hallitsemassa lapsensa käytöstä. Tärkeintä on löytää keino lapsen motivoimiseksi ja auttaa häntä ymmärtämään, miten tärkeää keskittyminen on koulussa.

Jos haluat lapsen muuttavan asennettaan, aloita juttelemalla hänen kanssaan ja kysy, miksi hänen keskittymisensä herpaantuu niin helposti. Motivoi lasta seuraamaan opetusta estääksesi mahdollisen jälki-istunnon tai muut rangaistukset. Kun annat lapsen ilmaista tunteensa keskeytyksettä, rohkaiset häntä tekemään töitä käytöksensä eteen koulussa.

Syy liikaan puhumiseen

Jotta lapsen asenteita pystytään korjaamaan, on selvitettävä ongelman syy. Se voi olla esimerkiksi jokin seuraavista:

  • Lapsi tuntee, että puhuminen on ainoa tapa saada huomiota joko opettajalta tai koulutovereilta.
  • Hän on kyllästynyt oppimateriaaleihin ja tarvitsee jotakin haastavampaa.
  • Hänellä on vaikeuksia ymmärtää oppimateriaaleja tai opetusta.
  • Hänellä on puhelias kaveri vieressään.
  • Hän tarvitsee usein taukoja saadakseen liikkua.
  • Opettajan ohjeiden seuraaminen ei kiinnosta lasta.
  • Opettaja ei selitä asioita kunnolla.
  • Lapsi on uudessa koulussa ja on poissa tolaltaan muutoksesta.

Harjoittelu alkaa kotoa

Jos haluat, että lapsesi kohentaa käytöstään koulussa, on tärkeää harjoitella kotona. Voit aloittaa opettamalla häntä odottamaan ja kuuntelemaan. Näin hänellä on suurempi mahdollisuus harjoitella omien impulssiensa hallintaa.

Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla?

Estä sitä, että lapsesi keskeyttää keskusteluita. Jos hän puhuu päälle, muistuta että ei ole juuri nyt hänen vuoronsa. Sano tarvittaessa, että hänen tulee rauhoittua ja hillitä itseään. Tee tämä kuitenkin luonnollisella ja kunnioittavalla tavalla, ei siis rankaisevasti.

Voit myös leikkiä sellaisia leikkejä, joihin kuuluu vuorottelua. Esimerkiksi lautapelit ovat hauskoja ja hyödyllisiä tähän tarkoitukseen. Voit myös kehittää itse puhumisen ja kuuntelemisen leikkejä – voitte vuorotella esimerkiksi tarinan kertomisessa.

Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla?

Jos saat tietää, että lapsesi ei keskity kunnolla, asiaa saatetaan joutua työstämään kotona. Tässä on toimivia vinkkejä:

1. Pidä kotinne rauhallisena tilana

Aivan ensimmäiseksi yritä olla huutamatta lapsellesi tai menettämättä rauhallisuuttasi. Pidä ympäristö rauhallisena, jotta voisit edistää häiriötekijöiden poissaoloa.

2. Rajoita kotona lapsen huomiota vieviä asioita

Jotta voisit edistää keskittymiskykyä lapsellasi, kannattaa rajoittaa laitteiden käytön aikaa. Nämä voivat häiritä lapsen kykyä keskittyä.

Kannattaisi siis valvoa sitä, kuinka paljon aikaa lapsi viettää videopelien tai muiden vastaavien parissa – näin hän pystyy paremmin keskittymään koulussa.

Jos haluat muuttaa oppitunneilla liikaa puhuvan lapsen asennetta, kannattaa jutella hänen kanssaan. Varmista, että tämä keskustelu on rakentava ja sellainen, että tarkoituksena on saada tietää, miksi lapsi ei keskity.

3. Näkö- ja kuulo-ongelmat

Jos lapsellasi alkaa olla ongelmia koulussa, vie hänet lääkäriin näkö- ja kuulotutkimuksiin. Joskus lapsen keskittymiskyvyn ongelmat voivat johtua siitä, että hän ei näe tai kuule selkeästi.

4. Pysy positiivisena lapsen edessä

Jos mahdollista, älä riitele lapsesi edessä, sillä riidat vaikuttavat suuresti lapsiin ja tekevät koulussa keskittymisestä vaikeampaa.

Samoin on tärkeää, että vietät hyviä hetkiä lapsesi kanssa. Näin estät ahdistuneisuutta sekä siten huonoa keskittymistäkin.

5. Vietä aikaa lapsen kanssa

Vanhemman tarvitsee viettää aikaa lapsen kanssa joka päivä ja tehdä asioita tämän kanssa. Lukekaa vaikkapa tarina, leikkikää lautapeliä tai maalatkaa. Näin autat kehittämään lapsen kiinnostuksen kohteita sekä annat hänelle harjoitusta yhteen asiaan kerrallaan keskittymisestä.

Kuinka toimia, kun lapsi puhuu liikaa oppitunneilla?

6. Vahvista kodin sääntöjä

Kotona tulee olla jämäkät säännöt, jotta lapsen keskittyminen ei kärsi. Sekä vanhempien että lapsen tulee kunnioittaa näitä sääntöjä. Vanhempien tarvitsee päästä yhteisymmärrykseen lasta koskevista säännöistä ja tukea toinen toistaan. Samalla aaltopituudella oleminen on todella tärkeää, kun on kyse lapsesta, jolla on keskittymisongelmia.

Muista, että on kyllä mahdollista muuttaa lapsen käytöstä, jos hän puhuu oppitunneilla liikaa. Tässä tarvitaan kärsivällisyyttä sekä riittävän ajan omistamista lapselle. Näin saadaan aikaan toivottua muutosta lapsen käytöksessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.