Lapsen kasvattaminen optimistiseksi - 10 tehokasta vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Lapsen kasvattaminen optimistiseksi - 10 tehokasta vinkkiä

Omaksumalla muutamia päivittäisiä käytäntöjä, huomaat optimistisen lapsen kasvattamisen olevan sekä hauskaa että palkitsevaa.
Lapsen kasvattaminen optimistiseksi - 10 tehokasta vinkkiä
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Elämän ollessa tänä päivänä vaativaa ja hektistä, voi lapsen kasvattaminen optimistiseksi tuntua haastavalta. Tämä haaste voi kuitenkin tuottaa loistavia tuloksia, kun siihen tartutaan jo varhaisessa vaiheessa.

Lapsen kasvattaminen optimistiseksi tarkoittaa lapsen kasvattamista vahvaksi ja rohkeaksi ja parhaaksi versioksi itsestään. Tämän saavuttamisen ei tarvitse olla vaikeaa, mutta se vaatii johdonmukaista harjoitusta.

“Pessimisti näkee jokaisessa mahdollisuudessa vaikeuksia; optimisti näkee jokaisessa vaikeudessa mahdollisuuksia.”

– Winston S. Churchill

Aloitetaan määrittelemällä optimistisuus kykynä nauttia haasteista, nähdä mahdollisuuksia ja uskoa omiin kykyihinsä. Nämä piirteet erottavat optimistin muista ihmisistä. Lapsen kasvattaminen optimistiseksi vaatii kykyä nähdä lasin olevan puoliksi täynnä.

Lapsen kasvattaminen optimistiseksi motivoivien tekniikoiden avulla

1. Harjoita meditaatiota ja tietoista läsnäoloa

Opeta lapsellesi yksinkertaisia meditaatioharjoituksia. Tämän voit tehdä jopa ilman kokemusta meditaatiosta. Voit esimerkiksi opettaa lapselle oikeanlaisia hengitystekniikoita ja viiden minuutin päivittäisen rutiinin. Tämä auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta sekä vahvistamaan lapsen itsekontrollin tunnetta. 

2. Kannusta fyysiseen aktiivisuuteen

Motivoi lastasi harjoittamaan liikuntaa säännöllisesti ja kiinnostumaan urheilusta. Liikunta on helpoin tapa vapauttaa endorfiineja ja pitää energiataso korkeana. Muita urheilun hyötyjä ovat muun muassa tiimityön oppiminen, itsekuri sekä kyky asettaa ja saavuttaa tavoitteita.

3. Opeta kiitollisuutta

Opeta lastasi olemaan kiitollinen asioista, joita hän saa muilta. Omistakaa jokaisesta päivästä viisi minuuttia sille, että nimeätte viisi päivän aikana tapahtunutta positiivista asiaa. Tällä tavoin lapsi oppii arvostamaan asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi päivittäin ja samalla kasvattaen hänestä positiivisen.

4. Osoita lapselle rakkautta

Paras tapa osoittaa rakkautta ja omia tunteitaan lastaan kohtaan on viettää aikaa hänen kanssaan. Pidä huoli siitä, että vietät laatuaikaa lapsesi kanssa päivittäin. Kiinnostu lapsesi ongelmista ja huolenaiheista ja auta häntä löytämään ratkaisuja niihin.

Lapsen kasvattaminen optimistiseksi tapahtuu jokapäiväisillä toimilla

5. Anna lapsen kokea menestyksen tunteita

Kun lapsi saavuttaa jotakin ja kokee siitä ilon tunteita, tekee hän asian uudelleen. Siksi on tärkeää antaa lapselle ikään sopivia tehtäviä sekä antaa arvoa hänen yritykselleen ja vaivannäölleen.

6. Ole positiivinen roolimalli

Lapsi imitoi ihailemiensa ihmisten käytöstä. Jos haluat lapsestasi kasvavan optimistinen, osoita, että osaat hoitaa konfliktitilanteet rakentavasti. Auta lasta löytämään vaikeista tilanteista opetus.

7. Suojele lasta turhilta huolilta

Nuoren lapsen ei tulisi joutua kantamaan harteillaan aikuisten huolia. Pidä siis huolta, että lapsesi on tarpeeksi vanha ja kypsä keskustelemaan aikuisten ongelmista.

8. Anna lapsen pitää hauskaa

Liian usein aikuiset uppoutuvat töihin tai kodin askareisiin, joten on tärkeää muistaa myös vaalia onnellisia ja iloisia perheen yhteisiä hetkiä. Perheenjäsenet, jotka pitävät hauskaa keskenään, ovat myös läheisempiä.

9. Opeta lasta käyttämään positiivista kieltä

Usein itsestä puhuessa käytetään negatiivisia ilmaisuja. Korvaa negatiiviset ilmaisut esimerkiksi näin:  “matematiikka on vaikeaa” lauseella “matematiikan opettelu tarvitsee paljon harjoitusta”.

Opeta lapsi käyttämään positiivista kieltä

10. Opeta lasta säilyttämään perspektiivi asioihin

On ilmiselvää, että vaikeudet kuuluvat elämään eikä niiltä voi välttyä. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme vaikeuksiin.

Lapsen kasvattaminen optimistiseksi vaatii sen opettamista lapselle, että osaa katsoa asioita eri perspektiiveistä, välttää uhriutumista sekä tulla voittajaksi.

Yhteenveto

Optimismi tekee lapsesta onnellisemman sekä auttaa häntä kasvamaan paremmaksi ihmiseksi. Kun lapsi tuntee olonsa onnelliseksi ja itsevarmaksi, hänellä on positiivinen vaikutus myös hänen ympärillänsä oleviin.

Ota siis nämä neuvot käyttöösi ja saatat itsekin muuttua optimistisemmaksi ihmiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and Its Impact on Mental and Physical Well-Being. Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health : CP & EMH, 6, 25–29. http://doi.org/10.2174/1745017901006010025
  • González Arratia López Fuentes, N. I. (2011). Resiliencia y personalidad en niños y adolescentes. Universidad Autónoma del Estado de México.
  • Sánchez Hernández, Ó., & Méndez Carrillo, F. X. (2009). El optimismo como factor protector de la depresión infantil y adolescente. Clinica y salud, 20(3), 273-280. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-52742009000300008&script=sci_arttext&tlng=en
  • Seligman, M. E. (2014). Niños optimistas. DEBOLS! LLO.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.