Harvardin viisaudet: Kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen
 

Harvardin viisaudet: Kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen

Harvardin viisaudet: Kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2018

Vanhempina tarvitsemme joskus neuvoja siihen, kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen. Vanhemmuus on ihanaa, mutta samalla loputon stressin, epäilyksen ja huolen lähde. Lapsen kasvattaminen hyväksi ihmiseksi on vaikeaa, emmekä voi kaikissa tilanteissa olla varmoja, että olemme valinneet oikean ratkaisun.

Onneksi aiheesta on tarjolla lukemattomia kirjoja ja on olemassa ihmisiä ja organisaatioita, jotka voivat auttaa isiä ja äitejä vanhemmuuden tiellä. Yksi tuen lähteistä on arvostettu Harvardin yliopisto, jossa työskentelee lukuisia aiheen tiimoilta ansioituneita asiantuntijoita. Monet Harvardin tutkijoista ovat jakaneet tietoaan auttaakseen vanhempia kohtaamaan lapsen kasvattamiseen liittyvät tilanteet ja huolet.

Asiantuntijoiden neuvot siihen, kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen

Kolme tärkeintä hyvän kasvatuksen tekijää ovat vastuu, kunnioitus ja empatia. Lapsen kasvattaminen tunne-elämältään terveeksi on haastavaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta.

Ennen kaikkea lapsen tulee voida tuntea itsensä rakastetuksi ja vanhempiensa kunnioittamaksi. Tämä on käyttäytymismalli, jota he myöhemmin matkivat omissa suhteissaan muihin ihmisiin.

Opeta lapsi olemaan kiitollinen

Kiitollisuus on hyvä keino opettaa lapsille toisten arvostamista. Se auttaa lasta ymmärtämään, kuinka onnekas hän on ollessaan sellaisten ihmisten ympäröimä, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänestä huolta.

Opeta lapsesi olemaan kiitollinen pienistä asioista, joita te vanhemmat teette hänen vuokseen. Tällainen voi olla niinkin pieni asia kuin aamiaisen valmistaminen joka päivä.

Kiitoksen sanominen on yleismaailmallinen tapa, joka parantaa viestintää ja luo hyvän ilmapiirin. Lisäksi useiden tutkimusten mukaan kiitolliset lapset ovat terveempiä kuin he, jotka eivät ole oppineet kiitollisuutta.

Perheen arvot ovat kunnioitus ja ymmärrys

Lasten olisi hyvä ymmärtää täysin kotona opitut arvot. Ne vaikuttavat lapsen tuleviin päätöksiin elämän eri alueilla, niin kotona, koulussa kuin ystävien seurassakin.

Perheen arvot ovat tärkeitä, ja lasten tulisi tietää, että ennen kaikkea heidän täytyy kunnioittaa toisia ja kohdella heitä kohteliaasti. On hyvä, että lapset osaavat puolustaa itseään epäreiluissa tilanteissa, mutta myös anteeksianto on tärkeää.

Kuinka lapsesta kasvatetaan hyvä ihminen

Vietä lastesi kanssa niin paljon aikaa kuin mahdollista

Nykyään monilla vanhemmilla on hyvin vähän aikaa lastensa kasvattamiseen. Työ vie päivästä useita tunteja, ja kotiin tullessaan, vanhemmat haluavat vain rentoutua.

Varmista, että käytät aikaa myös lapsiisi. Tämä on avainasia, jotta heistä voidaan kasvattaa hyviä ihmisiä. Voit esimerkiksi kokeilla varata yhden päivän viikossa vain lapsiasi varten.

Rohkaise lapsiasi luottamaan sinun ja osoita, että heillä on sinulle väliä. Lapset ottavat mieluummin vastaan vanhemman rakkaudenosoituksen kuin minkään lelun.

Opeta lapsille myötätuntoa

Yksi hyvän ihmisen piirteistä on myötätuntoOpeta lapsiasi näkemään vihan ja katkeruuden ohi. Muut ihmiset saattavat tehdä virheitä – ja niin teemme itsekin.

Lisäksi lasten tulisi oppia suojelemaan heikkoja ja seisomaan vahvana epäoikeudenmukaisuuden edessä. Hyvä ihminen on myötätuntoinen, mutta ei kuitenkaan salli muiden kohdella itseään tai rakkaitaan väärin.

Meillä kaikilla on omat arvomme, eikä kukaan ansaitse saada osakseen naurua tai nöyryytystä.

Lapsen kasvatus

Lapset ovat maailman arvokkain resurssi ja suurin tulevaisuuden toivo.

– John Fitzgerald Kennedy

Lasten tulisi ottaa vastuuta teoistaan

Opeta lapsesi vastuulliseksi. Kaikki lasten tekemänsä päätökset, sekä hyvät että huonot, ovat heidän omiaan. Lasten tulee ymmärtää tekojensa mahdolliset seuraukset.

Kannusta lasta olemaan rohkea ja ilmaisemaan mielipiteensä pelotta, mutta aina toista kunnioittaen. Puhu lapselle moraalin, eettisyyden ja arvojen tärkeydestä. Jonain päivänä lapsesi ovat tästä sinulle kiitollisia.

Terve tunteiden hallinta

Tunteiden ilmaiseminen on hyvä asia, ja myös lasten tulee tietää tämä. Moni vanhempi pitää tunteiden näyttämistä heikkoutena, mutta näin asia ei missään nimessä ole.

Se, että lasta rohkaistaan olemaan oma itsensä ja ilmaisemaan tunteitaan , on o sa lapsen kasvattamista hyväksi ihmiseksi. Elämän aikana ihminen kohtaa monia muutoksia, joista kaikki eivät ole positiivisia.

Emme pysty suojelemaan lapsiamme jokaiselta takaiskulta, jonka he joutuvat kokemaan. Voimme kuitenkin opettaa heitä nousemaan ylös kaatumisen jälkeen ja jatkamaan eteenpäin.

Negatiivisten tunteiden hallinnan opetteleminen on vaikea prosessi, mutta hyvien vanhempien avulla lapsi kehittyy myös tässä taidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.