Kuinka käsitellä lasta, joka loukkaa toisia?
2 minuuttia
Jotkut lapset käyttäytyvät sopimattomasti esimerkiksi kiroilemalla, nimittelemällä tai loukkaamalla toisia. Mistä tällainen käytös johtuu ja miten se korjataan?
Moni vanhempi joutuu valitettavasti joskus tilanteeseen, jossa oma lapsi loukkaa toista ihmistä, puhuu muista halventavaan sävyyn tai käyttää muuten sopimatonta kieltä. Tällaisen käytöksen taustalla voi olla erilaisia syitä ja usein monien syiden yhdistelmä. Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka käsitellä lasta, joka loukkaa toisia.
Miksi lapsi loukkaa toisia?
- Perinnölliset tekijät ja persoonallisuus. Jokaisella lapsella on oma persoonallisuutensa ja temperamenttinsa, ja toiset lapset yksinkertaisesti ovat toisia alttiimpia sopimattomalle käytökselle.
- Psykologiset ongelmat. Tiettyihin psykologisiin ongelmiin ja häiriöihin, kuten masennukseen ja ADHD:hen, voi liittyä erilaisia käytösongelmia.
- Heikko itsetunto, tarkkaavaisuusongelmat ja sosiaaliset ongelmat. Tämän tyyppiset ongelmat voivat saada lapsen loukkaamaan toisia ja puhumaan muista halventavaan ja tai muuten negatiiviseen sävyyn. Usein nämä loukkaukset ovat lapsen keino ilmaista omaa pahaa oloaan. Elämän muut olosuhteet eivät välttämättä ole hänen omassa kontrollissaan, ja toisten panettelu on asia, jota hän pystyy hallitsemaan.
- Vanhempien kasvatustyyli ja liiallinen sallivuus. Lapsesta voi kasvaa pieni tyranni, jos vanhemmat eivät pysty asettamaan hänelle rajoja ja sääntöjä ja pitämään niistä kiinni. Myös se on ongelmallista, että lapselle annetaan aina kaikki hänen haluamansa konfliktien välttämiseksi.
Kuinka käsitellä lasta, joka loukkaa toisia?
- Ole jämäkkä ja johdonmukainen. Lapselle tulee puhua jämäkästi, selkeästi ja johdonmukaisesti samoja sääntöjä käyttäen. Jos säännöt vaihtelevat tai lapsi ei kunnolla sisäistä asiaa, hän hämmentyy ja jatkaa huonoa käytöstään.
- Opeta lasta käsittelemään turhautumista. On tärkeää, että lapsi oppii jo nuorella iällä käsittelemään turhautuneisuuttaan. Myöskään myöhemmässä vaiheessa elämää asiat eivät aina etene lapsen haluamalla tavalla, ja hänen täytyy oppia selviämään tällaisista tilantesta. Jokaisen täytyy oppia, että aina ei voi saada haluamaansa.
- Opeta lasta ilmaisemaan tunteitaan ilman muiden loukkaamista. Joskus lapsen suuttumuksen tunne on niin voimakas, että hän päätyy loukkaamaan toisia tai puhumaan ikäviä asioita muista ihmisistä. Siksi on tärkeää, että hänelle opetetaan tunteiden hallintaa ja käsittelyä sekä rakentavia tapoja purkaa negatiivisia tunteita.
- Luo säännöt ja pidä niistä kiinni. Säännöt eivät ole rangaistuksia, ja myös lapsen on ymmärrettävä tämä. Hänelle kannattaa kertoa, miksi säännöt on luotu, ja mitä niiden rikkomisesta seuraa.
- Ole hyvä roolimalli. Lapsi oppii jäljittelemällä muita, ja vanhemmat ovat hänen tärkeimmät roolimallinsa. Jos vanhempi vihastuessaan loukkaa tai uhkailee muita, lapsi oppii tällaisen käytöksen olevan hyväksyttävää.
- Pysy rauhallisena. Mitä enemmän vanhempi suuttuu lapselle, sitä enemmän lapsi saa valtaa tilanteessa. Hän nimittäin oppii nopeasti, minkälaiset sanat saavat vanhemmassa aikaan reaktion.
Interesting Articles