Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu?

Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2020

Lapsen pilalle hemmottelu on sosiaalinen ilmiö, jota monet vanhemmat eivät ymmärrä tekevänsä. Psykologisesta näkökulmasta vanhemmat saattavat rohkaista ja kehittää lapsen haitallista käytöstä. Tällainen käytös voidaan kuitenkin korjata sen havaitsemisen jälkeen.

Lapsen liialliseen hemmotteluun on monia syitä, joista keskitymme tänään yhteen, nimittäin valtavaan materiaalisten lahjojen määrään. Nämä ovat yleisesti ottaen tarpeettomia lahjoja, sillä lapsella on jo kaikki tarvitsemansa kehittymistä ja kasvua varten.

Mainosten vaikutus

Erityisten päivien, kuten syntymäpäivien tai joulun, lähestyessä lasten hemmottelu on tavallista selvemmin nähtävissä. Ennen juhlapyhiä mainonta on jatkuvaa ja tavallista intensiivisempää. Jatkuvalla syötöllä esiintyvät lelujen, pelien ja laitteiden mainokset osat iso syy lasten hullaantumiseen.

Altistuessaan valtavalle määrälle mainoksia, lapsi voi alkaa kuvitella onnellisuutensa olevan kiinni kaiken näkemänsä omistamisesta. Mainoksissa esitellyt esineet ovat uusinta uutta ja niitä markkinoidaan hyvin houkuttelevalla tavalla. On helppo ymmärtää, miksi lapsi alkaa ajatella, että hänen on pakko saada tietty asia.

Liian suuren tavaramäärän antaminen ei opeta lapselle positiivisia arvoja. Päinvastoin lähetämme lapselle viestin, jonka mukaan tietty esine tosiaan on maailman tärkein asia juuri sillä hetkellä. Tämän tuloksena lapsi tottuu saamaan kaiken haluamansa, eikä enää arvosta sitä, mitä hänellä jo on. On tavallista, että lapsi, joka saa haluamansa esineen, unohtaa sen olemassa olon hyvin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että hän on jo alkanut miettiä, mitä haluaa seuraavaksi.

Hemmoteltu lapsi

Pilalle hemmottelun merkit

Pilalle hemmotellun lapsen voi tunnistaa muutamista merkeistä, joista tyypillisimmät ovat seuraavat:

  • Itsekkyys
  • Empatian puute
  • Mielikuvituksen puute
  • Liiallinen materialismi ja kulutusmyönteisyys
  • Ärtyneisyys ja turhautuneisuus
  • Jatkuva tyytymättömyys ja oman omaisuuden halveksunta
  • Jatkuva uusien esineiden pyytäminen
  • Vakavissa tapauksissa pakonomainen hamstraaminen

Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu?

Lapsen liiallisen hemmottelun lopettaminen lähtee perusasioista. On tärkeää kontrolloida lapselle annettavien materiaalisten lahjojen määrää. Samaan aikaan vanhempien täytyy panostaa laatuajan viettämiseen lapsen kanssa ja opettaa lasta arvostamaan myös muita kuin materiaalisia asioita. Lapselle täytyy rakentaa ympäristö, jossa tärkein asia on rakkaus.

Luonnollisesti vanhempien täytyy näyttää lapselle hyvää esimerkkiä. Lasta on turha pyrkiä vakuuttamaan siitä, että tavara ei ole tärkeää, jos vanhemmat itse arvostavat esineitä enemmän kuin mitään muuta ja kiinnittävät niihin liikaa huomiota.

Lasten täytyy tietysti saada leikkiä ja pitää hauskaa, mutta vapaa-ajan ei tulisi rajoittua ainoastaan lelujen tai laitteiden ihmettelyyn. Lasta kannattaa rohkaista piirtämään ja värittämään, askartelemaan ja käyttämään mielikuvitustaan.

Jaa vapaa-aikasi lapsesi kanssa, leluilla tai ilman, jotta lapsi arvostaa tekoa enemmän kuin esinettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.