Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu?

20 toukokuu, 2020

Lapsen pilalle hemmottelu on sosiaalinen ilmiö, jota monet vanhemmat eivät ymmärrä tekevänsä. Psykologisesta näkökulmasta vanhemmat saattavat rohkaista ja kehittää lapsen haitallista käytöstä. Tällainen käytös voidaan kuitenkin korjata sen havaitsemisen jälkeen.

Lapsen liialliseen hemmotteluun on monia syitä, joista keskitymme tänään yhteen, nimittäin valtavaan materiaalisten lahjojen määrään. Nämä ovat yleisesti ottaen tarpeettomia lahjoja, sillä lapsella on jo kaikki tarvitsemansa kehittymistä ja kasvua varten.

Mainosten vaikutus

Erityisten päivien, kuten syntymäpäivien tai joulun, lähestyessä lasten hemmottelu on tavallista selvemmin nähtävissä. Ennen juhlapyhiä mainonta on jatkuvaa ja tavallista intensiivisempää. Jatkuvalla syötöllä esiintyvät lelujen, pelien ja laitteiden mainokset osat iso syy lasten hullaantumiseen.

Altistuessaan valtavalle määrälle mainoksia, lapsi voi alkaa kuvitella onnellisuutensa olevan kiinni kaiken näkemänsä omistamisesta. Mainoksissa esitellyt esineet ovat uusinta uutta ja niitä markkinoidaan hyvin houkuttelevalla tavalla. On helppo ymmärtää, miksi lapsi alkaa ajatella, että hänen on pakko saada tietty asia.

Liian suuren tavaramäärän antaminen ei opeta lapselle positiivisia arvoja. Päinvastoin lähetämme lapselle viestin, jonka mukaan tietty esine tosiaan on maailman tärkein asia juuri sillä hetkellä. Tämän tuloksena lapsi tottuu saamaan kaiken haluamansa, eikä enää arvosta sitä, mitä hänellä jo on. On tavallista, että lapsi, joka saa haluamansa esineen, unohtaa sen olemassa olon hyvin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että hän on jo alkanut miettiä, mitä haluaa seuraavaksi.

Hemmoteltu lapsi

Pilalle hemmottelun merkit

Pilalle hemmotellun lapsen voi tunnistaa muutamista merkeistä, joista tyypillisimmät ovat seuraavat:

  • Itsekkyys
  • Empatian puute
  • Mielikuvituksen puute
  • Liiallinen materialismi ja kulutusmyönteisyys
  • Ärtyneisyys ja turhautuneisuus
  • Jatkuva tyytymättömyys ja oman omaisuuden halveksunta
  • Jatkuva uusien esineiden pyytäminen
  • Vakavissa tapauksissa pakonomainen hamstraaminen

Kuinka välttää lapsen pilalle hemmottelu?

Lapsen liiallisen hemmottelun lopettaminen lähtee perusasioista. On tärkeää kontrolloida lapselle annettavien materiaalisten lahjojen määrää. Samaan aikaan vanhempien täytyy panostaa laatuajan viettämiseen lapsen kanssa ja opettaa lasta arvostamaan myös muita kuin materiaalisia asioita. Lapselle täytyy rakentaa ympäristö, jossa tärkein asia on rakkaus.

Luonnollisesti vanhempien täytyy näyttää lapselle hyvää esimerkkiä. Lasta on turha pyrkiä vakuuttamaan siitä, että tavara ei ole tärkeää, jos vanhemmat itse arvostavat esineitä enemmän kuin mitään muuta ja kiinnittävät niihin liikaa huomiota.

Lasten täytyy tietysti saada leikkiä ja pitää hauskaa, mutta vapaa-ajan ei tulisi rajoittua ainoastaan lelujen tai laitteiden ihmettelyyn. Lasta kannattaa rohkaista piirtämään ja värittämään, askartelemaan ja käyttämään mielikuvitustaan.

Jaa vapaa-aikasi lapsesi kanssa, leluilla tai ilman, jotta lapsi arvostaa tekoa enemmän kuin esinettä.

Muutama suositus

Sen lisäksi, että lapsen kanssa vietetään laatuaikaa, häntä täytyy auttaa ymmärtämään, että esineet eivät ole kaikki kaikessa. Vaikka tietyt esineet ovat tarpeellisia ja toiset hauskoja, minkään niistä ei pitäisi olla elämän keskipiste. Tämä täytyy opettaa niin sanoin kuin teoinkin pitkällä aikavälillä ja välillä hyvin hienovaraisia keinoja käyttäen. Näin saamme välitettyä lapselle haluamamme viestin.

Yksi vaihtoehto on kertoa lapselle, että maailmassa on valtavasti lapsia, jotka pärjäävät hyvin vähällä – ollen siihen tyytyväisiä. Emme suosittele lapsen manipulointia, vaan sitä, että hänet saadaan ymmärtämään, että osa ihmisistä elää hyvin erilaista elämää kuin hän. Toiveena on, että lapsi ottaa oppia niistä ikätovereistaan, jotka ovat keksineet tapoja pitää hauskaa ilman valtavaa tavaramäärää.

Kun lapsi on tarpeeksi vanha ymmärtämään rahan tarkoituksen, hänelle täytyy opettaa, että tavaroiden hankkiminen maksaa. Lapsen täytyy ymmärtää, että kukaan meistä ei voi aina saada kaikkea haluamaansa. Tätä varten lapselle täytyy opettaa rahan ja sen käytön perusteita.

Jos mahdollista, paras asia, joka lapselle voidaan tarjota, on viihdyttävä ja opettavainen kokemus, kuten hauska teltassa vietetty yö tai matka. Nämä ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja kuin valtava määrä leluja, joista suurinta osaa lapsi ei edes muista. Tällaiset kokemukset ja tärkeiden ihmisten kanssa vietetty aika ovat pitkällä tähtäimellä lapselle huomattavasti tyydyttävämpiä ja rikastuttavampia kokemuksia.