Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä?

Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2019

Tässä artikkelissa kerromme tavoista, joilla voidaan auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä tai sietää niitä huonosti. Lasten on opittava käsittelemään pettymyksiä nuoresta iästä lähtien, jotta he pystyvät myöhemmin kohtaamaan erilaisia tilanteita päivittäisessä elämässään.

On tärkeää ymmärtää, että pettymyksen tunne on emotionaalinen reaktio, joka ilmenee silloin, kun projektimme menevät mönkään tai toiveemme tai tahtomme eivät käy toteen. Tämä nostaa pintaan erilaisia tunteita kuten suuttumusta, ahdistusta ja tuskaa. Jokainen lapsi reagoi ja kohtaa nämä tilanteet eri tavalla. Siksi on tärkeää osata tunnistaa ne lapset, joiden kyky sietää pettymyksiä on alhainen.

Pettymyksiä kestämättömän lapsen piirteet

Teemme lapsillemme karhunpalveluksen yrittäessämme suojella heitä kaikilta pettymyksiltä tai antamalla heille aina kaiken heidän haluamansa. Yksi tapa tukea lasten terveellistä kehitystä, on auttaa heitä hyväksymään se, että elämä koostuu sekä myötä- että vastoinkäymisistä.

Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä?
  • Lapset, jotka eivät siedä pettymyksiä hyvin ovat kärsimättömiä ja impulsiivisia.
  • Heillä on tavallista enemmän vaikeuksia hallita tunteitaan.
  • Pettymyksiä kestämättömät lapset ovat hyvin vaativia.
  • He pyrkivät tyydyttämään tarpeensa mahdollisimman nopeasti. Jos he joutuvat odottamaan jotakin, he saattavat itkeä tai saada kiukunpuuskan.
  • He voivat kärsiämasennus- tai ahdistusoireista konfliktitilanteissa tai kohdatessaan hieman suurempia ongelmia.
  • Nämä lapset ovat huonoja mukautumaan tai joustamaan asioissa.
  • He uskovat ansaitsevansa kaiken haluamansa ja että maailma pyörii heidän ympärillään. He saattavat pitää sääntöjä ja rajoja epäreiluina. Heitä on vaikea saada ymmärtämään, miksi he eivät voi saada kaikkea haluamaansa.
  • Näillä lapsilla on taipumus ajatella asioita mustavalkoisesti, eivätkä he usko kompromisseihin.

Huonon sietokyvyn aiheuttajia

Muutamia yleisimpiä syitä siihen, että lapsi sietää huonosti pettymyksiä, ovat seuraavat:

  1. Kaikkien lapsen tarpeiden välitön täyttäminen. Lapsi saa kaiken haluamansa heti, kun hän niitä haluaa, joten hän ei koskaan opi lykkäämään mielitekojaan. Lapsi valitsee mieluummin pienen palkinnon nyt kuin isomman palkinnon myöhemmin.
  2. Rajojen puuttuminen kasvatuksessa. On yleistä nähdä, että lapsi, joka ei siedä pettymyksiä, on kasvatettu ilman rajoja, eikä hän hyväksy vastaukseksi ei-sanaa.
  3. Lapsen puolesta päätökset tekevät vanhemmat. Koska eri vaihtoehtojen välillä päättämiseen liittyy tietyn verran riskejä, monet vanhemmat päätyvät valitsemaan asioita lapsensa puolesta, jotta tämä ei joudu pettymään.

Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä?

Lasta, joka ei siedä pettymyksiä, voidaan auttaa esimerkiksi seuraavien vinkkien avulla:

  • Ole tietoinen lapsen reaktioiden tarkoista syistä.
  • Selitä lapselle niin monta kertaa kuin on tarpeen, että virheiden tekeminen on normaalia. Lapsen auttaminen tunteidensa ilmaisussa on yksi tapa auttaa häntä kohtaamaan ja selviytymään harmillisista tilanteista.
  • Yritä opettaa lapselle, mikä ero on halulla ja tarpeella. Tämä auttaa häntä kontrolloimaan mielihalujaan.
  • Aikuisena ihmisenä sinun täytyy osata asettaa tavoitteita ja rajoituksia lapsen ikä ja kyvyt mielessä pitäen. Tällä tavoin vältät turhia pettymyksiä.
  • Joskus vaikeissa tilanteissa huumorintaju voi olla suureksi avuksi.

Aktiviteetteja lapselle, joka ei siedä pettymyksiä

Erilaiset hoidot ja harjoitukset voivat olla loistavia välineitä lapsen tasapainoisen kehityksen tukemisessa. Kun keskityt näihin asioihin ajoissa, varmistat, että poikasi tai tyttäresi kykenee selviytymään pettymyksistä myös aikuisena.

Hoitomuotoja lapselle, joka ei kestä pettymyksiä

  • Rentoutumisharjoitukset. Voit opettaa lapsellesi erilaisia tapoja rentoutuaTämä auttaa heitä kohtaamaan maailman ja elämässä muodostuvat hankalat tilanteet myönteisellä asenteella. Opeta häntä kasvattamaan pettymystensietokykyään rentouttamalla kehonsa ja rauhoittamalla mielensä.
Kuinka auttaa lasta, joka ei siedä pettymyksiä?
  • Opeta häntä tunnistamaan pettymyksen tunteet. Matalasta pettymystensietokyvystä kärsivän lapsen on tärkeää osata tunnistaa se hetki, kun pettymyksen tunne valtaa hänen mielensä.
  • Kerro lapsellesi, että hän voi pyytää apua. Opeta häntä etsimään ratkaisuja. Jos lapsi kokee ahdistusta yrittäessään suorittaa tiettyjä tehtäviä, katso, että hän kokeilee ensin vaihtoehtoisia asioita ennen kuin hän suuttuu tai luovuttaa.

Muita aktiviteetteja lapselle, joka ei kestä pettymyksiä

  • Kannusta myönteistä asennetta. Lapsen kehuminen on tärkeää silloin, kun hän toimii hankalassa tilanteessa asiaankuuluvalla tavalla.
  • Muuta tehtävää. Näytä lapselle jokin erilainen tapa saavuttaa haluamansa.
  • Roolileikit. Voit muuttaa hankalan tilanteen leikiksi lapsesi kanssa. Anna lapsen ensin ilmaista pettymyksensä. Pyydä häntä sitten leikkimään vastakkaisessa roolissa. Rohkaise lastasi keskustelemaan itsensä kanssa myönteisellä tavalla, jotta hän keksisi parhaan tavan ratkaista ongelmia.

Monissa tapauksissa hellyydenosoitukset ja ymmärrys ovat parhaita tapoja hoitaa matalaa pettymystensietokykyä.

Koska elämässä on eri tilanteita, joissa pettymykset ovat väistämättömiä, on tärkeintä antaa lapselle välineet sen tunnistamiseen.

Tällä tavoin heidän on helpompaa jäsennellä tunteitaan ja pyytää apua silloin kun he sitä tarvitsevat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.