Hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle - Äitiyden Ihme
 

Hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle

Hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Hiljaisuus on tässä ärsykkeiden ja epävakauden maailmassa lähes yhtä vaikeasti löydettävissä kuin kulta. Siksi hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle onkin erittäin tärkeää jo lapsen varhaisesta iästä lähtien. Tässä artikkelissa kerromme hiljaisuuden taidon hyödyistä ja selitämme, miksi se on lapsen kehitykselle niin kovin tärkeää.

Montako minuuttia käytät päivässä hiljaisuudesta nauttimiseen? Vaalitko kotioloissa tyyntä ilmapiiriä, jotta kukin perheenjäsen voi ottaa yhteyttä sisimpiin ajatuksiinsa? Tämä saattaa kuulostaa toiveajattelulta pienten lasten kohdalla, mutta heitä on varsinkin nykypäivänä tärkeää opettaa arvostamaan rauhan ja rentoutumisen hetkiä.

Kiinnitä huomiota hiljaisuuden taidon hyödyllisiin puoliin. Ja jos mahdollista, harkitse sen hyödyntämistä omassa kodissasi.

Hiljaisuuden hyödyt

Muutamasta hiljaisesta minuutista nauttiminen päivän aikana tarjoaa monenlaista hyötyä, ja tämä pätee tietysti myös lapsiin.

Tiede on todistanut, että hiljaa olemisella on seuraavia etuja:

  • Se torjuu stressiä, sillä yksi stressin päätekijöistä on liiallinen melu. Yli 30 desibelin äänet voivat aiheuttaa stressiä ja korkeaa verenpainetta.
  • Se edistää keskittymistä ongelmien ratkaisussa ja tuo mielenrauhaa hankaluuksia selvitettäessä.
  • Se tukee vastustuskyvyn kehitystä ja palautumista.

Tässä mielessä muutaman rentoutumishetken sisällyttäminen päivän askareiden väliin tai ennen nukkumaanmenoa voi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Myös rauhalliset harrastukset, joihin lapsetkin voivat osallistua – esimerkiksi jooga – tarjoavat mahdollisuuksia pieniin meditointihetkiin.

Miksi hiljaisuuden taidon opettaminen kannattaa?

Nyt, kun tiedät, miksi hiljaisuus on tärkeä osa hyvinvointia, ymmärrät, miksi hiljaisuuden taidon opettaminen on välttämätöntä. Lapset ovat hyvästä syystä touhukkaita, mutta nykypäivän teknologia ja hektinen elämäntyyli ovat täyttäneet elämämme jatkuvilla ärsykkeillä.

Hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle

Tämän vuoksi on yhä tärkeämpää opettaa lapsille, että hiljaiset hetket ovat heille hyväksi. Alla listaamme tärkeimpiä syitä, miksi lapsi kannattaa opettaa arvostamaan hiljaisuutta.

Hetki aikaa nauttia elämästä

Perheen pienimmät ovat levottomimpia yhteisömme jäseniä, jotka tutkivat maailmaan suurella mielenkiinnolla. Kaikki ympäröivät asiat kiinnittävät lapsen huomion, ja kaikkea on katseltava, haistettava ja maistettava.

Mutta vanhemmat ihmiset eivät aina anna lapselle vapautta tehdä näin. Elämme nopeatempoisessa maailmassa, juosten kaikkialle, pääsemättä kuitenkaan mihinkään. Pahinta on, että otamme myös lapsemme mukaan tähän oravanpyörään.

Mitä meidän tulisi tehdä? Rauhoittua ja suorittaa asiat rauhallisemmin. Istu lapsesi kanssa alas puistossa ja anna hänelle tilaa, aikaa ja vapautta liikkua ja tutkia.

Ota päivästä hetki aikaa ja omista se sille, että kumpikaan teistä ei tee yhtään mitään. Näin saatte mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi sekä nähdä ja miettiä, mitä maailmassa tapahtuu.

Laatu, ei määrä

Oletko kuullut multitaskauksen käsitteestä? Tällä tarkoitetaan sitä, että henkilö suorittaa useaa asiaa yhtä aikaa tai vaihtaa nopealla tahdilla tekemiään asioita. Aivomme eivät ole harjaantuneet tällaiseen toimintaan, ja se päinvastoin kuluttaa meitä ja energiaamme.

Monille lapsille opetetaan tänä päivänä, että on parempi suorittaa useampaa asiaa samanaikaisesti sen sijaan, että keskityttäisiin tekemään yhtä asiaa hyvin. Näin lapset elävät olotilassa, jossa ajatukset ja käskyt tulevat ja menevät, ilman, että he kykenisivät juuri kuuntelemaan omaa tahtoaan.

Hiljaisuuden taidon opettaminen tarkoittaa, että sisimpään jätetään tilaa ajatuksille kiireenkin keskellä. Yleisesti ottaen parhaat ideat ja luovimmat työt syntyvät tyynessä mielessä ja ympäristössä, joka sallii meidän ajatella, analysoida ja tehdä päätöksiä.

Maailman ymmärtäminen ja ihastelu

Hiljaisuus on lapselle mainio väline pohdiskella ympärillä olevia asioita ja sitä, kuinka hän päätyi sen hetkiseen tilaansa.

Lapsi pohtii, kuinka puu hänen edessään kasvoi niin korkeaksi, kuinka lintu osasi rakentaa pesänsä oksa kerrallaan ja mihin aikaan aurinko piiloutuu rakennusten taakse taivaanrannassa.

Elämme olennaisesta vieraantunutta elämää tahdilla, joka ei meille kuulu, emmekä näin huomaa kaikkia yksinkertaisia, mutta hyvin merkittäviä muutoksia, joita tapahtuu aivan silmiemme edessä.

Tällainen havainnointikyky on kriittisen ajattelun ja analyyttisten taitojen vaalimisen kannalta elintärkeä. Hiljaisuuden taidon opettaminen on hyvä tapa kehittää tätä kykyä.

Montessori-hiljaisuusleikki

Tämä on yksi parhaista aktiviteeteista miettiessämme tapoja opettaa hiljaisuuden taitoa. Tämä italialaisen pegagogi Maria Montessorin kehittämä leikki kutsuu lapsia kehittämään itselleen omaa tilaa pohdiskelua ja rauhoittumista varten.

Hiljaisuuden taidon opettaminen lapselle

Leikin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset:

  1. Pyydä lapsia istumaan lattialle rinkiin.
  2. Pyydä heitä sitten kuvittelemaan, että he ovat kukkia, kiviä tai muita liikkumattomia esineitä. Tämän jälkeen lasten tulee pysyä hiljaa 30 sekunnin ajan.
  3. Kun lapsi kuulee oman nimensä tai jonkin muun sopimanne äänen, hänen on aika avata silmänsä.
  4. Pyydä lapsia selittämään, mitä he tunsivat tuona hiljaisuuden hetkenä.

Jokainen päivä, jolloin leikitte tätä leikkiä, tuo muutaman sekunnin lisää hiljaisuutta. Se on erittäin hyödyllinen aktiviteetti, jonka aikana lapset saavat kokea jotakin erilaista. Se auttaa heitä harjoittamaan itsekuria, itsekontrollia ja kärsivällisyyttä.

Vanhempana on sinun tehtäväsi huolehtia, että lapsesi saa käyttöönsä kaiken, minkä hän kehitykseensä tarvitsee. Tämä sisältää myös ne asiat, jotka jäävät usein huomaamatta, mutta, jotka ovat kuitenkin äärimmäisen arvokkaita. Hiljaisuus kuuluu näiden asioiden joukkoon. Tutustuta siis lapsesi äänettömän maailman tuomaan rauhaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.