6 asiaa, joita lapselta ei kannata kieltää - Äitiyden Ihme
 

6 asiaa, joita lapselta ei kannata kieltää

Jokainen vanhempi kieltää joitakin asioita lapseltaan suojellakseen häntä ja kontrolloidakseen hänen käytöstään. Tiettyjä asioita ei kuitenkaan kannattaisi koskaan kieltää.
6 asiaa, joita lapselta ei kannata kieltää
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen vanhempi haluaa kasvattaa oman lapsensa parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka säännöt ja rajat ovatkin hyvästä, on olemassa tiettyjä asioita, joita lapselta ei kannata kieltää, sillä liiallisella kieltämisellä ja kontrolloimisella voi olla vahingollisia seurauksia.

Vanhemmilla on usein taipumus kieltää lastaan tekemästä tiettyjä asioita suojellakseen ja kasvattaakseen häntä tai korjatakseen hänen käytöstään. Tällaiset rajoitukset voivat kuitenkin pahimmillaan estää lapsen yksilönvapautta ja haitata hänen persoonallisuutensa, itsetuntemuksensa, itseluottamuksensa ja autonomiansa kehitystä.

Rajat ja säännöt ovat hyvästä, liiallinen kieltäminen ei

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että säännöt ja rajat ovat välttämättömiä lapselle. Se auttaa lasta ymmärtämään muita sekä ympäristöään terveellä tavalla. Lisäksi se on tärkeää lapsen henkilökohtaisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

On kuitenkin olemassa joitakin asioita, joita ei tulisi kieltää lapselta. Joitakin esimerkkejä näistä ovat hyppiminen, juokseminen, kysyminen, itkeminen ja joskus jopa sotkeminen. Seuraavaksi esittelemme listan asioista, joita lapselta ei tulisi kieltää.

6 asiaa, joita lapselta ei tule kieltää

6 asiaa, joita lapselta ei kannata kieltää

1. Lapsenomainen leikkiminen

Kun muistelet omaa lapsuuttasi, muistat varmasti hyppineesi kuralätäköissä ja leikkineesi mudassa etsien aarteita. Joten miksi et siis sallisi oman lapsesi hyppivän kuralätäköihin, sotkevan itseään ja tutkivan maailmaa? Likaiset vaatteet voi myöhemmin pestä, ja mahdolliset reiät vaatteissa korjata neulalla ja langalla.

Ainoa asia, joka sinun tulee huomioida on se, että lapsen leikkiympäristö on turvallinen. Jos myös itse haluat pitää hauskaa, mikä estää sinua hyppäämästä lapsen seuraksi kuralätäkköön – mitä sitten, jos vaatteet vähän likaantuvat? Tuo siis lapsenomainen puolesi esiin ja nauti lapsesi kanssa leikkimisestä.

2. Kysymysten kysyminen

Joskus lapsesi kysymysten jatkuva esittäminen voi tuntua ylivoimaiselta. Sinun tulee kuitenkin ymmärtää, että lapsi ei kysele ärsyttääkseen sinua, vaan saadakseen vastauksia omiin mieltä askarruttaviin asioihin. Lapsi haluaa ymmärtää maailmaa.

Joten sen sijaan, että sanoisit lapselle “Älä kysele koko ajan” tai “Kysy joltain muulta“, voitte yhdessä lapsen kanssa etsiä vastausta kysymykseen kirjasta, tietokirjasta tai muusta lähteestä.

“Kasvatus ei ole kysymyksiin vastaamista. Kasvatus on tapa löytää vastaukset kaikkiin kysymyksiin.”

– William Allin

3. Itsensä ilmaiseminen

Lasta ei tulisi kieltää ilmaisemasta itseään kotona tai missään muuallakaan. Monelle vanhemmalla on tapahtunut tilanne, jossa lapsi sanoo jotain sopimatonta muiden sukulaisten tai tuttujen edessä. Tästä syystä vanhemmat saattavat kieltää lasta puhumasta aikuisten seurassa.

Jos viet lapseltasi vapauden ilmaista itseään, lapsi saattaa tulevaisuudessa olla ilmaisematta omia ajatuksiaan ja tunteitaan.

Sen sijaan, että kieltäisit lasta ilmaisemasta itseään, sinun tulee opettaa lapselle kunnioitusta sekä huomaavaisuutta muita kohtaan. Sinun tulee myös kertoa lapselle, että joskus hänen sanansa saattavat loukata muita ihmisiä. Lapsen mielipiteet tulee aina huomioida, aivan kuten kenen tahansa muunkin.

4. Itkeminen

Jos kiellät lastasi itkemästä, se on sama kuin et sallisi lapsen ilmaisevan tunteitaan. Itkeminen lapsen ollessa surullinen on aivan yhtä normaalia kuin nauraminen lapsen ollessa iloinen. Älä siis sano lapselle asioita, kuten “Lopeta itkeminen” tai “Vain vauvat itkevät”. Kysy sen sijaan lapselta, mikä hänellä on hätänä, jotta lapsi voi ilmaista tunteitaan sekä kehittää tunneälykkyyttään.

5. Omistushaluisuus omien tavaroiden suhteen

Miksi lapsen tulisi jakaa tavaroitaan kaikkien kanssa ja kaiken aikaa? Lapsen tavarat ovat hänen omia tavaroitaan. Vaikka vanhemman onkin tärkeää opettaa lapselleen anteliaisuuden arvoa ja jakamisen tärkeyttä, älä kuitenkaan pakota lasta tekemään niin.

Et siis voi ottaa lapsen lelua antaaksesi sen toiselle lapselle leikittäväkseen, sillä se ei ole jakamista. Näin tekemällä opetat lapselle vain sen, että halutessaan jotain, lapsi voi vain ottaa sen toiselta kysymättä lupaa.

6. Lapsenomainen käyttäytyminen

Lapset juoksevat, huutavat, hyppivät sekä nauravat äänekkäästi – he pitävät siis paljon ääntä. Lapsi kiukuttelee, on tottelematon sekä käyttäytyy huonosti. Toisin sanoen lapsella on runsaasti energiaa tutkiakseen maailmaa, tehdäkseen virheitä sekä sotkeakseen vaatteita… Tämä johtuu vain siitä, että lapsi on lapsi.

Et siis voi olettaa lapsen olevan hiljaa paikoillaan, kun menet hänen kanssaan johonkin. Lapset ovat luonnostaan energisiä ja jatkuvasti liikkeessä.

Toivottavasti opit uutta asioista, joita lapselta ei tulisi kieltää. Lapset ovat lapsia, eikä heitä tulisi kieltää olemasta sellaisia. Vanhemman on hyvä muistaa, että hän on itsekin ollut aikoinaan lapsi. Monet kiellot vaikuttavat lopulta lapsen käyttäytymiseen, vapauteen, itseluottamukseen, persoonallisuuteen sekä autonomiaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.