4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa - Äitiyden Ihme
 

4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa

Isovanhemmilla on erityinen ja merkittävä rooli lastenlastensa elämässä.
4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Isovanhemmat ovat erityisiä ihmisiä lapsen elämässä, sillä he pitävät lapsesta huolta ja suojelevat ja hemmottelevat häntä. Isovanhempien toivoisi voivan olla läsnä koko lapsen elämän ajan, mutta valitettavasti tämä on mahdotonta. Isovanhempien muisto voi kuitenkin elää pitkään heidän jälkeenkin. Tässä artikkelissa jaamme neljä tapaa, jolla vanhemmat voivat auttaa lasta muistamaan isovanhempansa ja tuntemaan heihin yhteyden ikuisesti.

“Elämän kaksi mieluisinta kokemusta on olla lapsenlapsi tai isovanhempi.”

– Donald A. Nordberg

4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa

1. Muistojen kirja

Yksi omaperäisimmistä tavoista auttaa lasta muistamaan isovanhempansa ikuisesti, on isovanhempien tekemä muistojen kirja. Isovanhemmat voivat siis täyttää kirjan elämänsä aikana kerätyistä muistoista, ja antaa kirjan sitten vuosia myöhemmin lastenlapselleen. Isovanhemmat voivat kirjoittaa kokemuksistaan ja muistoistaan eri elämänvaiheissa: lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja vanhemmalla iällä. Näihin muistoihin voi tietysti sisällyttää myös heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan.

Kirjaan voi sisällyttää muun muassa:

  • Tärkeitä henkilökohtaisia tietoja itsestään, esimerkiksi syntymäaika, koko nimi ja sukupuu
  • Mielenkiintoisia faktoja, kuten harrastuksia, mielenkiinnon kohteita ja taitoja

Tätä varten isovanhemmat tarvitsevat vain tyhjän muistikirjan, johon he voivat alkaa kirjoittaa, mitä mieleen tuleekaan. Markkinoilla on myös olemassa samanlaisella idealla varustettuja valmiita kirjoja, joihin isovanhemmat voivat täyttää muistojaan.

4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa

2. Valokuva-albumi

Valokuvat ovat toinen loistava keino mennä ajassa taaksepäin kokemaan menneitä tapahtumia. Voit auttaa lasta muistamaan isovanhempansa kauniin ja erityislaatuisen valokuva-albumin avulla, joka on täynnä yhteisiä jaettuja kokemuksia ja muistoja. Tämä voi olla hyvinkin koskettavaa, nimittäin lapsi saa pysyvän ja käsinkosketeltavan muiston rakkaista isovanhemmistaan.

“Jos olet onnekas, ja isovanhempasi ovat edelleen elossa, käy heidän luonaan, vaali yhteisiä hetkiä ja juhli heidän kanssaan, kun vielä voit.”

– Regina Brett

3. Esineet, joilla on tunnearvoa

Isovanhemmat voivat säilyttää esineitä, joilla on tunnearvoa, ja jonka he myöhemmin voivat antaa lastenlapselleen. Tällaisia esineitä voivat olla esimerkiksi kaulakoru, rannekello, käsikoru tai pieni koriste-esine. Nämä esineet ovat hyvin arvokkaita ja merkittäviä lahjoja, jotka yhdistävät lapsen ja isovanhempansa tapahtui sitten mitä tahansa.

“Rakkaus on suurin lahja, jonka sukupolvi voi jättää seuraavalle sukupolvelle.”

– Richard Garnett

4 tapaa auttaa lasta muistamaan isovanhempansa

4. Yhteinen aika

Yhteinen aika on mittaamattoman arvokasta. Paras lahja, jonka isovanhemmat ja lastenlapsi voivat toisilleen antaa, onkin yhdessä jaettu aika: yhdessä nauraminen, hauskan pitäminen sekä uuden oppiminen. Toisin sanoen se on aikaa, jolloin luodaan tärkeitä muistoja sekä luodaan vahva tunneyhteys, joka kestää loppuelämän.

Tässä mielessä on tärkeää muistaa rakkauden, huolenpidon ja kiintymyksen eleet, joita kummankaan osapuolen ei tule unohtaa. Niiden tulisi olla minkä tahansa ihmissuhteen prioriteetti, mutta etenkin lapsen ja tämän isovanhempien suhteen.

Isovanhemmat arvostavat tarjoamaamme huolenpitoa, kunnioitusta, huomiota sekä ihailua. He ovat valmiita antamaan kaikkensa lastenlapsiensa vuoksi, ja niin tulisi olla myös toisin päin. Lastenlasten tulisi pystyä nauttimaan isovanhempiensa seurasta sekä antaa heille kaikki suukot ja halaukset, joita heillä on tarjottavanaan. Valitettavasti on tärkeää myös muistaa, että isovanhemmat eivät elä ikuisesti. Vaikka näin onkin, isovanhempien muisto tulee elämään lapsesi sydämessä ja muistoissa ikuisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.