Näin askartelet sukupuun lapsen kanssa - Äitiyden Ihme
 

Näin askartelet sukupuun lapsen kanssa

Sukupuun tekeminen lapsen kanssa on hauska aktiviteetti ja hyvä tapa viettää yhteistä aikaa. Tässä artikkelissa neuvomme askel askeleelta, kuinka sukupuun rakentaminen tapahtuu.
Näin askartelet sukupuun lapsen kanssa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 24 kesäkuuta, 2019

Sukupuu on yksi yleisimmistä tavoista dokumentoida visuaalisesti perheen sukujuuret. Se on myös hauska ja helppo tapa näyttää lapselle, ketkä olivat ja ovat hänen esivanhempiaan ja muita sukulaisiaan. Tässä artikkelissa neuvomme, kuinka teet itse sukupuun lapsen kanssa.

Sukupuun toteutustavalla ei niinkään ole merkitystä. Kyseessä on ennen kaikkea hauska muisto, jonka perhe luo yhdessä selvittääkseen ja muistaakseen aikaisemmat sukupolvet. Sukupuun rakentaminen on paitsi hauska aktiviteetti, myös hyvä tapa auttaa lasta ymmärtämään juuriaan ja perheensä historiaa. Lapsi oppii olevansa osa itseään suurempaa kokonaisuutta, sukuaan.

Kuinka sukupuu rakentuu?

Sukupuu tai -taulu rakentuu kirjoittamalla jokaisen sukuun kuuluvan henkilön nimi omaan laatikkoonsa, minkä jälkeen yksilöt yhdistetään toisiinsa viivoilla osoittamaan heidän keskinäistä suhdettaan. Nimen lisäksi laatikkoon voidaan haluttaessa kirjoittaa esimerkiksi henkilön syntymäaika ja -paikka, riippuen siitä, kuinka monimutkainen sukupuu halutaan luoda.

Vanhimmat tunnetut esivanhemmat sijoitetaan ylimmäksi ja heidän alleen lisätään heidän lapsensa sekä näiden puolisot – ja samaa kaavaa jatketaan nuorimpaan sukupolveen asti. Jokainen perheenjäsen saa oman paikkansa niin, että pariskunnan vanhin lapsi sijoitetaan vasemmalle ja muut sisarukset hänen viereensä oikealle.

Pariskunnan osapuolet yhdistetään horisontaalisella viivalla ja heidän lapsensa heihin vertikaalisella viivalla. Haluttaessa eri sukupuolen edustajat voidaan sijoittaa erilaisen kuvion, esimerkiksi ympyrän tai neliön, sisään.

Tekemällä sukupuun lapsen kanssa, tämä oppii juuristaan

Näin askartelet sukupuun lapsen kanssa

Yksinkertaisen sukupuun rakentamiseen tarvitaan valkoista, vihreää, ruskeaa ja värikästä paperia sekä sakset, viivoitin, kyniä ja pyyhekumi. Jos sukulaisista on olemassa valokuvia, niillä voidaan elävöittää sukupuuta.

Sukupuun valmistaminen on hauskaa, mutta yksinkertaista puuhaa. Näiden helppojen ohjeiden avulla valmistat helposti sukupuun lapsen kanssa:

  • Käytä ensiksi ruskeaa paperia ja kynää. Piirrä paperille puun ääriviivat. Puussa on oksia ja alaoksia, jotka edustavat eri sukupolvia ja sukulaisia. Jos sinulla ei ole ruskeaa paperia, voit värittää valkoisen paperin ruskeaksi.
  • Seuraavaksi leikkaa puu paperista ja liimaa se valkoiselle paperille.
  • Leikkaa vihreästä paperista puulle lehdet ja lisää ne puun oksiin.
  • Leikkaa värikkäästä paperista ympyröitä ja neliöitä, jotka esittävät sukulaisia. Halutessasi liimaa kuvioihin sukulaisten kuvat.
  • Asettele sukulaiset oikeassa järjestyksessä puun oksille.
Sukupuun tekeminen lapsen kanssa on viihdyttävää ja mielenkiintoista
  • Seuraavaksi on aika koristella ja värittää puu. Tässä vaiheessa on lupa käyttää luovuutta, ja puuhun voidaan piirtää esimerkiksi hedelmiä tai lintuja.
  • Ennen kuin sukupuu on valmis, sille täytyy kirjoittaa tai piirtää otsikko, minkä lapsi voi tehdä.

Toivomme, että antamamme neuvot sukupuun askarteluun lapsen kanssa innoittavat perheenne istumaan alas ja viettämään yhteistä aikaa. Tämä on harjoitus, joka auttaa lasta ymmärtämään paremmin perheensä ja sukunsa rakennetta ja historiaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.