8 suosittua lahjaideaa lapsille - Äitiyden Ihme
 

8 suosittua lahjaideaa lapsille

8 suosittua lahjaideaa lapsille
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 11 syyskuuta, 2019

Mikä tahansa aika vuodesta on sopiva lahjojen jakamiseen lasten ja aikuisten kesken, mutta tyypillisesti lahjoja hankitaan syntymäpäivinä ja jouluna – etenkin, kun kyseessä on lapsi. Vanhempien ja muiden aikuisten taakkaa helpottaaksemme jaamme tässä artikkelissa kahdeksan suosittua lahjaideaa lapsille.

Tavallisin lapselle hankittava joulu- tai syntymäpäivälahja on epäilemättä lelu. Lapsille annettavat lahjat voivat kuitenkin olla enemmän kuin pelkkä ystävällinen ele perheen tai ystävien kesken. Ne voivat olla myös työkalu hauskanpidolle, oppimiselle ja psykologiselle, emotionaaliselle, motoriselle ja älylliselle kehitykselle. Samanaikaisesti ne auttavat lisäämään lapsen sosiaalisuutta tämän iästä riippumatta.

Lapset kehittyvät lelujen avulla niin fyysisesti kuin psykologisestikin. Lelut saavat lapsen tutkimaan ja oppimaan uusia asioita ja opettavat tätä toimimaan esineiden kanssa.

Lelut paitsi kiinnittävät pienen lapsen huomion kirkkailla väreillään ja muilla ominaisuuksillaan, usein myös auttavat kehittämään kriittistä ajattelua ongelmanratkaisun kautta. Rakentamiseen ja palojen organisoimiseen käytettävät lelut kehittävät abstraktia ajattelua ja avaruudellista hahmotuskykyä.

8 suosittua lahjaideaa lapsille

1. Prinsessalinnat

Monet valmistajat valmistavat lastenelokuvista tuttuja prinsessalinnoja. Nämä lelurakennukset ovat paitsi kauniita, myös auttavat lasta kehittämään organisointitaitojaan ja hahmottamaan kodin eri tiloja ja esineitä. Esimerkiksi Frozen-elokuvan innoittamat hahmot ja lelut ovat edelleen monen pienen lapsen suosiossa. Hyvä vaihtoehto on myös perinteinen nukkekoti.

2. Nuket

Erilaiset nuket ovat olleet yksiä lasten lempileluista läpi vuosikymmenten ja -satojen, ja tänä päivänä kaupat ovat täynnä erilaisia nukkeja ja hahmoja. Monet niistä liikkuvat ja pitävät ääntä – osa jopa imitoi hyvin tarkasti elävän vauvan käyttäytymistä.

Pienet tytöt ja pojat voivat paitsi hoivata nukkea, nuket taipuvat mitä erilaisimpiin leikkeihin, joissa vain mielikuvitus on rajana.

8 suosittua lahjaa lapsille

3. Nukenvaatteet

Nukeista innostuvat lapset ovat usein kiinnostuneista myös nukkejen vaatteista, asusteista ja muista tarvikkeista. Nukenvaatteet tai materiaalit vaatteiden valmistukseen ovat erinomainen lahja etenkin muodista kiinnostuneille lapsille. Tämä on jälleen yksi erinomainen tapa päästää mielikuvitus valloilleen ja käyttää luovuutta.

4. Ruoan valmistukseen liittyvät lelut

Kaiken tyyppiset ruoan valmistukseen ja tarjoiluun liittyvät lelut ovat erinomainen vaihtoehto lapsen lahjaa valittaessa. Lapsen iästä riippuen kyseessä voi olla lelu, joka herättää lapsen mielikuvituksen, tai esine, jolla pystyy oikeasti valmistamaan yksinkertaista ruokaa tai juomaa.

Monet pienet lapset viihtyvät tunteja esimerkiksi leikkiuunin ja pienen astiaston seurassa, kun taas isompi lapsi voi alkaa harjoitella ruoan valmistamista esimerkiksi jäätelökoneen avulla.

5. Kauko-ohjattavat autot

Kauko-ohjattavat autot ja muut kulkuneuvot eivät koskaan poistu muodista, ja monet niistä kiinnostavat lasten lisäksi myös heidän vanhempiaan. Kauko-ohjattavia autoja on ollut markkinoilla jo pitkään, mutta tekniikan kehittyessä autot muistuttavat yhä enemmän oikeita autoja.

Lapset kehittyvät lelujen avulla niin fyysisesti kuin psykologisestikin.

6. Pelikonsolit

Pelikonsolit ja pelit ovat olleet monen lapsen – ja myös aikuisen – lahjatoivelistan kärjessä jo vuosien ajan. Teknologia on kehittynyt huimasti muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana, ja pelikonsoleiden ja tietokoneiden grafiikka ja ominaisuudet ovat tänä päivänä huikeita. Nykyään on tavallista, että useampi henkilö pelaa peliä yhdessä, vaikka kaikki istuvat fyysisesti eri puolilla maapalloa.

7. Dronet

Dronet ovat pieniä miehittämättömiä lentäviä laitteita. Drone-harrastus on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana niin nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa, ja tänä päivänä monessa kodissa on jo oma lennokki, jota jaksetaan lennättää kauko-ohjaimen avulla tuntien ajan.

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia droneja eri hintaluokissa ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuna. Kameralla varustetut laitteet ovat hyvin suosittuja, koska näin käyttäjä pystyy tallentamaan kuvaa dronen matkan varrelta.

8. Rakennuspalikat ja palikkalaatikot

Rakennuspalikat ja palikkalaatikot ovat klassikkoleluja, joita emme voineet jättää pois listaltamme. Yksinkertaisuudestaan huolimatta tämän tyyppiset lelut ovat olleet suosittuja jo sukupolvien ajan ja ovat vielä tänä päivänäkin pienten lasten suosikkeja.

Rakennuspalikat ja palikkalaatikot tukevat lapsen motoristen taitojen kehitystä sekä keskittymiskykyä ja älykkyyttä. Näiden tärkeiden etujen lisäksi nämä lelut viihdyttävät lasta pitkiä aikoja kirkkaiden väriensä ja muotojensa ansiosta.

8 suosittua lahjaa lapsille

Etsiessämme hyvää lahjaideaa lapsille, on pidettävä mielessä lahjan saaja ikä ja kiinnostuksen kohteet. Erilaiset älylaitteet ovat lähes jokaisen lapsen toivelistalla, mutta kannattaa miettiä, ruokkisiko jokin toinen lahja paremmin lapsen luovuutta ja ehkäisisi samalla istumiseen painottuvaa elämäntyyliä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.