Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana

Ensimmäisten kolmen elinkuukauden aikana vauvan uni on vielä melko epäsäännöllistä. Tänään jaamme muutamia vinkkejä lapsen unisyklin säätelyyn.
Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen syntymä vaikuttaa vanhempien elämään moniin tavoin, joista yksi on unirytmin muuttuminen ja nukuttujen tuntien väheneminen. Tänään puhumme siitä, millaista vauvan uni on ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, ja selvitämme, miksi pienen lapsen unirytmi on niin epäsäännöllinen.

Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana

Jokainen vauva on ainutlaatuinen, myös unirytmiltään. Voit esimerkiksi havaita, kuinka perheen kaikki lapset voivat täysin erota toisistaan nukkumistottumuksillaan. Jokaisella lapsella on omat erityispiirteensä sekä rytminsä. On kuitenkin olemassa tiettyjä yleisiä piirteitä, joita ilmenee vauvan nukkumisessa hänen ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Näitä tarkastelemme seuraavaksi.

Vauvan uni koostuu kahdesta vaiheesta

Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vauvan uni koostuu kahdesta vaiheesta, eli REM- ja non-REM-vaiheesta. On täysin normaalia, että tässä iässä vauva heräilee usein. Heräily auttaa välttymään liian matalalta verensokerilta ja auttaa samalla ylläpitämään äidinmaidon tuotantoa. Toinen syy vauvan heräilyyn on vatsan pieni kapasiteetti. Lapsen vatsa täyttyy ja tyhjenee nopeasti, minkä takia hänen täytyy syödä muutaman tunnin välein. Lisäksi hereilläoloaikana vauva tutustuu ympäristöönsä ja hänen aivojen kehitys saa stimulaatiota.

Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana

Uni alkaa REM-vaiheella

Se, että vauvan uni alkaa REM-vaiheella tarkoittaa sitä, että lapsi saa paremmin fyysistä lepoa myös päivällä. Tässä univaiheessa aivot jäsentelevät oppimaansa, jolloin ihmisen mieli kehittyy.

Uni koostuu useista jaksoista

Kun puhutaan vauvan ultradiaanisesta eli jaksollisesta nukkumisesta, tarkoitetaan sitä, että vauva ei vielä osaa erottaa päivää ja yötä toisistaan. Tällöin jotkut vauvat nukkuvat enemmän päivisin, kun taas toiset vauvat nukkuvat öisin. Tämä on hyvin tavallista vauvan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana.

Vauvan uni voi jakaantua useampaan jaksoon pitkin päivää. Aikuisen uni tapahtuu usein yhdessä tai kahdessa jaksossa. Tämä tarkoittaa sitä, että nukumme pääasiassa öisin ja saatamme ottaa päivisin lyhyet päiväunet. Vauvan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vanhemmat ja yleensä etenkin äiti mukautuvat lapsen unirytmiin. Kun vauva nukkuu, myös äiti saa levätä hieman. Tämä on tärkeää, jotta äidillä on tarpeeksi energiaa hoitaa, hoivata ja syöttää lasta.

Vauvan uni ensimmäisten kolmen kuukauden aikana

Kuinka vanhemmat voivat auttaa vauvan unen säätelyssä?

Monet asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että syöttäessäsi vauvaa yöllä, valojen on hyvä olla himmeällä sekä muiden ärsykkeiden tulee olla mahdollisimman vähäisiä. Tämä edistää vauvan lepoa, eikä vauva välttämättä heräile niin usein. Seuraavaksi tarjoamme joitakin vinkkejä, joiden avulla voit säädellä vauvan vuorokausirytmiä.

  1. Jos vauvan vaippa pitää vaihtaa yöllä, tee se mahdollisimman varovaisesti ja yritä olla liikuttelematta vauvaa mahdollisimman vähän.
  2. Jos tarvitset valoa yöimetyksen ajaksi, käytä hyvin pehmeää valoa tai yövaloa.
  3. Ole hiljaa imettäessäsi vauvaa.
  4. Laita vauva nukkuvana kehtoonsa tai pinnasänkyynsä.
  5. Pyri syöttämään vauva viimeisen kerran noin kello 23. Tällä tavoin voit yrittää venyttää vauvan unijaksoa niin että vauva herää seuraavan kerran syömään kello viiden ja kuuden välillä. Tämä auttaa myös vanhempia saamaan lepoa.
  6. Anna vauvalle tarpeeksi virikkeitä päiväsaikaan sekä anna lapsen nähdä päivänvaloa. Leiki vauvan kanssa äläkä turhaan välttele melua, sillä vauvan on hyvä tottua ääniin. Tällä tavoin autat vauvaa erottamaan päivän ja yön toisistaan.
  7. On normaalia, että vastasyntynyt ei nukahda välittömästi, kun laitat hänet nukkumaan. Voi viedä 30-50 minuuttia ennen kuin vauva vaipuu syvään uneen. Tänä aikana vauva saattaa itkeä sekä kaivata syliä ja silittelyä. Ne auttavat vauvaa rentoutumaan ja siten nukahtamaan.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.