Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden - Äitiyden Ihme
 

Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden

Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 elokuuta, 2019

Moni vanhempi voi vahvistaa, että vastasyntyneen vauvan tuoksu on huumaava ja se sulattaa sydämet ja koskettaa tunteita. Mikään toinen tuoksu ei koskaan vaikuta vanhempiin samalla tavalla, eikä mikään tuoksu ole yhtä tärkeä. Vauvan tuoksu kietoo vanhemmat pieneen rakkauden, suojelun ja huolenpidon vaippaan.

Vauvan tuoksu on huumaava

Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden

Tutkimusten mukaan oman vauvan tuoksu on monille naisille yhtä addiktoivaa kuin jotkin huumausaineet. Tämä käy evoluution näkökulmasta järkeen, sillä hajuaistin käyttäminen on kautta aikojen vahvistanut äidin ja tämän jälkeläisen välistä sidettä. Mutta minkälainen biologinen reaktio äidin elimistössä tapahtuu tämän haistaessa vastasyntyneen lapsen ominaistuoksun?

Reaktio on vahvasti sidoksissa äidinvaistoon. Ensinnäkin on hyvä tietää, että nenällä on tärkeä rooli tunteidemme säätelyssä ja siinä, miten olemme yhteydessä ympäröivään maailmaan.

Aivojen olfaktorinen osa säätelee hajuaistin ja tunteiden yhteyttä. Hajuhermoista on suora yhteys mantelitumakkeeseen, joka säätelee aistien toimintaa – äidinvaisto mukaan lukien. Nämä hermot myös lähettävät aivoillemme signaaleja, jotka ohjaavat vapauttamaan dopamiinia, hormonia, joka yhdistetään suoraan miellyttäviin tuntemuksiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että äidin aivot tulevat aina yhdistämään oman vauvan tuoksun ylitsevuotavaan rakkauden ja suojelemisen tunteisiin.

Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden

Tutkimusten mukaan vauvan tuoksulla on niinkin suuri vaikutus, että raskauden ja synnytyksen aikana tapahtuvien muutosten uskotaan antavan naisille entistä herkemmän ja tarkemman hajuaistin. Äideistä tulee vielä alttiimpia eri hajuille. Tämä ilmiö on korvaamaton äidin ja lapsen välisen suhteen muodostumiselle neuronien tasolla.

Vaikka odottavan äidin hajuaisti siis kehittyy jo raskauden aikana, synnytyksen hetkellä tapahtuva leimautuminen on tärkeintä. Jo vuorokausi synnytyksen jälkeen äiti pystyy erottamaan oman vauvansa tuoksun muiden joukosta. Välittömästi lapsen syntymän jälkeen tapahtuva leimautuminen jää muistiin ikuisesti, ja siitä muodostuu ensimmäinen linkki äidin ja tämän lapsen väliseen suhteeseen.

Vauvan tuoksu luo ainutlaatuisen yhteyden

Vauvan tuoksu on tärkeä osa emotionaalista kommunikointia

Kun äiti pitelee, halailee tai silittelee lastaan, hänen käsivartensa sekä kätensä ilmaisevat hiljaisesti kaikkein puhtainta mahdollista rakkautta. Samankaltaisesti lapsen kietoutuessa äitinsä syliin he molemmat ilmaisevat toisiaan kohtaan tuntemaansa äärimmäistä yhteyttä ja rakkautta, puhumatta sanaakaan.

Tämä vauvojemme kanssa käymä kommunikointi, joka koostuu pienistä, sanattomista hetkistä, on yksi nautinnollisimmista hetkistä tässä vaiheessa. Se on jotakin, minkä kaikki äidit muistavat aina, senkin jälkeen kun lapsi on jo kasvanut aikuiseksi.

Kun muistelet yhteisiä hetkiä vastasyntyneen vauvasi kanssa, voit kertoa niistä myöhemmin lapsellesi. Heti hänen syntymänsä hetkenä alkanut tunneside välillänne tulee kestämään läpi elämän.

On sinänsä hieman sääli, ettemme pysty pullottamaan vauvojemme korvaamatonta tuoksua talteen. Se on epäilemättä yksi tärkeimmistä ja mahtavimmista tuoksuista koko maailmassa. Ainutlaatuinen asia, johon saatamme törmätä vain kerran elämämme aikana. Vauvojemme tuoksu tulee jäämään mieleemme yhtenä tärkeimmistä ja rakkaimmista muistoistamme, johon palaamme aina uudelleen ja uudelleen elämämme aikana. Mikään ei tule koskaan vaikuttamaan meihin niin voimakkaasti, kuin oman rakkaan vastasyntyneen vauvan tuoksu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.