Vauva haluaa rintaa koko ajan: mikä neuvoksi?
 

Vauva haluaa rintaa koko ajan: mikä neuvoksi?

Tässä artikkelissa kerromme syitä siihen, miksi vauva haluaa vain rintaa.
Vauva haluaa rintaa koko ajan: mikä neuvoksi?
Angela Herrero Marin

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Angela Herrero Marin.

Viimeisin päivitys: 19 huhtikuuta, 2023

Juuri synnyttäneiden äitien kuulee usein sanovan, että vauva haluaa rintaa koko ajan. Onko tämä normaalia? Milloin tulisi huolestua?

Ota rauhallisesti. Vauvan ensimmäisten elinkuukausien ja etenkin muutaman ensimmäisen viikon aikana tämä on odotettavissa.

Joskus äidit voivat virheellisesti luulla, että vauva haluaa rintaa koko ajan siksi, että hän ei saa tarpeeksi ravintoa eikä tule kylläiseksi. Tämä sekä korviin kantautuvat pyytämättömät neuvot voivat saada äidin epäilemään kehonsa kykyä tuottaa riittävästi maitoa.

Miksi vauva haluaa rintaa koko ajan?

Vastasyntyneen vauvan mahalaukku on hyvin pieni. Tämä sekä rintamaidon nopea sulaminen saa vauvan haluamaan rintaa jatkuvasti.

Lisäksi äidin rinta ei ole pelkästään ravintoa; se tarjoaa myös suojaa, turvaa, tukea ja lämpöä – se on äiti. Muusta vauvalla ei ole tietoa, joten hän haluaa viettää eniten aikaa rinnalla.

On myös tärkeää olla tietoinen vauvojen kasvupyrähdyksistä, jotka ovat niitä kuuluisia imetyskriisejä. Tällöin vauva on rinnalla käytännöllisesti katsoen koko ajan, jotta äiti tuottaisi enemmän maitoa.

Tämä on täysin normaalia ja kuuluu vauvan kehitykseen. Jos äidit eivät kuitenkaan ole tietoisia näistä kasvupyrähdyksistä, he saattavat uskoa, ettei lapsi saa kunnolla syödäkseen.

Alla katsomme tarkemmin muita mahdollisia syitä siihen, miksi vauva haluaa rintaa koko ajan.

Vauva kieltäytyy äidinmaidonkorvikkeesta

Kaksi maitopulloa pöydällä.

On yleistä, että imetetyt vauvat kieltäytyvät äidinmaidonkorvikkeesta. Sen lisäksi että korvike maistuu erilaiselta, vauvat yleensä vierastavat myös itse tuttipulloa, sillä imemismekanismi on täysin erilainen kuin rinnassa.

Joskus äiti joutuu olemaan poissa vauvansa luota tai hänen on käytettävä tuttipulloa muista syistä. Monet vauvat hyödyntävät äidin poissaoloajan nukkumiseen, ja kun äiti palaa kotiin, he haluavat vain rintaa korvatakseen menetetyn ajan.

Rinnan imeminen rentouttaa vauvaa

Kuten aiemmin todettiin, äidin rinta on vauvalle paljon muutakin kuin ravintoa.

Monilla vauvoilla on tapana nukahtaa rinnalle imetyksen aikana, sillä imeminen ja äidin läsnäolo rentouttavat heitä.

Kun vauva nukkuu rinnalla, ilmaantuu ei-nutritiivista eli syömiseen liittymätöntä imemistä. Se on vauvan kehityksen kannalta tärkeää, ja siksi hänen tulee antaa päästää irti rinnasta eikä sitä tule ottaa pois, vaikka hän nukkuisikin.

Usein kuulee sanottavan “vauva käyttää sinua kuin tuttia”, vaikka tuttihan se kehitettiin jäljittelemään rinnan tehtävää.

Lisäksi rintamaito sisältää hormoneja ja aminohappoja, kuten melatoniinia ja tryptofaania, jotka saavat vauvan nukahtamaan.

Vauva haluaa olla äitinsä kanssa

Yhdeksän kuukauden kohdussa olon jälkeen on täysin odotettavissa, että ensimmäisinä syntymän jälkeisinä hetkinä vauva haluaa vain olla äitinsä kanssa. Ja vauvalle rinta edustaa äitiä.

Joskus vauvan isä tai muut perheenjäsenet voivat tuntea jäävänsä ulkopuolelle ja ajatella, etteivät he pysty muodostamaan sidettä vauvaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää kaiken tämän tiedon perusteella, mitä vastasyntyneelle vauvalle merkitsee olla poissa äitinsä luota.

Kasvaessaan vauva huomaa vähitellen myös muut ihmiset ja haluaa olla vuorovaikutuksessa muidenkin kuin äitinsä kanssa. On kuitenkin tärkeää tietää, että ensimmäisten kuukausien aikana lapsi tarvitsee vain äitiään.

Mikä neuvoksi, jos vauva haluaa rintaa koko ajan?

Äiti kävelee kadulla vauvansa kantorepussa.

Jos palaat töihin ja vauva on alle kuuden kuukauden ikäinen eikä suostu millään juomaan tuttipullosta, maitoa voidaan kokeilla tarjota snapsilasista. Vauvat pystyvät juomaan ensimmäisestä elinpäivästään lähtien. Jos vauva on aloittanut jo kiinteiden ruokien syömisen, hoitajat voivat tarjota hänelle muuta ruokaa äidin ollessa poissa.

Jos sinua taas häiritsee se, että vauva on kovin vaativa, koeta vain pysyä kärsivällisenä. Kuten jo todettiin, tietyissä vaiheissa vauvat ovat yleensä vaativampia, ja on erittäin tärkeää tuntea vauva sekä ymmärtää, tukea ja kunnioittaa häntä.

Pikkuhiljaa huomaat, että vauva alkaa harventamaan imetyskertoja itse. Se on vain ajan kysymys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.