Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle?

Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen vauva putoaa lattialle jossain vaiheessa, vaikka vanhemmat pyrkisivät olemaan kuinka varovaisia tahansa. Nähdessään lapsensa putoavan, vanhempi haluaisi pysäyttää ajan. Tilanne on kuin katsoisi elokuvaa, jonka toivoo voivansa pysäyttää ennen sitä hetkeä, jolloin lapsi tömähtää lattiaan – kelata filmiä taaksepäin yhä uudestaan ja estää asiaa tapahtumasta.

Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten vanhempi joutuu katselemaan vierestä, kun pienen lapsen hauras keho osuu lattiaan – samalla, kun hän tuntee paniikin leviävän omaan kroppaansa.

Tapoja estää vauvan putoaminen lattialle

Valitettavasti ei ole varmaa tapaa estää pientä lasta putoamasta tai kaatumasta siinä vaiheessa, kun tämä on oppinut kierähtämään ympäri, ryömimään ja lopulta kävelemään. On kuitenkin monia tapoja estää sellaista vauvaa putoamasta, joka tuskin pystyy vielä itse liikkumaan.

Älä koskaan jätä vauvaa yksin sängylle tai muulle tasolle

Kukaan ei halua nähdä vauvan putoavan kovalle lattialle. Suurin osa putoamisista aiheutuu tilanteista, jotka voitaisiin välttää. Yksi yleisimmistä syistä vauvojen putoamisille on se, että heidät on jätetty yksin sängylle.

Lapsi asetetaan monta kertaa päivässä sängylle, hoitopöydälle tai muulle tasolle esimerkiksi pukemista ja vaippojen vaihtamista varten. Toisinaan vanhempi joutuu kääntämään selkänsä pieneksi hetkeksi esimerkiksi puuttuvien tarvikkeiden hakemista varten.

Koska vauva ei vielä juurikaan liiku, vanhempi ajattelee tämän olevan turvassa. Lapsi voi kuitenkin yllättää etsiessään vanhempaansa tai nähdessään jotain kiinnostavaa ja kierähtää vastoin kaikkia oletuksia ympäri – ja sekunnin sadasosassa hän onkin jo lattialla.

Lasta ei siis tule koskaan jättää millekään korkealle tasolle ilman valvontaa.

Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle?

Varmista, että kylpyhuone on turvallinen paikka

Kylpyhetki on toinen ajankohta, jolloin vauva usein putoaa lattialle. Pienen ihmisen sätkivä ja pesuaineesta liukas keho on todellinen riskitekijä, ja kylvetyksestä täytyy tehdä niin turvallinen tapahtuma kuin mahdollista.

Vielä muutama vuosikymmen sitten oli tavallista, että vauva kylvetettiin pienessä ammeessa sängyn päällä. Tänä päivänä kyseinen menetelmä voi tuntua hyvin vanhanaikaiselta, mutta itse asiassa tämä vanha tapa olisi turvallinen keino kylvettää vauva. Vaikka lapsi pääsisikin lipeämään vanhempansa otteesta, hän ei putoaisi korkealta tai kovalle alustalle.

Keskity vain lapseen, kun hän on käsissäsi

Vanhemmilla on taipumus tehdä monia asioita yhtä aikaa, myös silloin, kun vauva on sylissä. Tämä ei tietenkään ole ainoastaan totuttu tapa, vaan usein myös todellinen tarve, kun vuorokauden aikana täytyy saada hoidettua lukemattomia asioita.

Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle?

Vaikka vanhempi joutuisi tekemään asioita vauva sylissään, täytyy lapsen olla tärkein asia, ja häntä on pidettävä jatkuvasti silmällä. Mikään ei ole yhtä tärkeää kuin lapsesta huolehtiminen.

“Vauvat eivät kasva vain juomansa maidon ansiosta, vaan myös – ja etenkin – äidin kanssa muodostamansa tunnesiteen ansioista.”

– Laura Gutman

Kuinka toimia, jos vauva putoaa lattialle?

Jos vauva jostain syystä putoaa lattialle, vanhempien kannattaa noudattaa seuraavia neuvoja:

  • Tutki vauvan vointi. Jos hän sai ihoonsa vuotavan haavan, puhdista se sideharsolla ja paina sitä verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Jos kyseessä on syvä haava tai verenvuoto ei lopu, vie lapsi ensiapuun.
  • Anna vauvalle suukko, silittele häntä ja laula hänelle. Sinunkin huono olosi paranee, kun joku pitää sinusta huolta tai asettaa kätensä olkapäällesi. Sama pätee lapseen.
  • Nosta vauva heti varovasti ja varo ravistelemasta häntä. Jos lapsella on jokin vamma, vääränlaiset liikkeet voivat pahentaa tilannetta.
  • Tarkastele vauvaa ja seuraa hänen vointiaan. Jos lapsi on satuttanut itsensä pahasti, täytyy luonnollisesti soittaa ambulanssi tai viedä lapsi välittömästi ensiapuun. Myös, jos lapsi alkaa myöhemmin oirehtia esimerkiksi oksentamalla, on aika lähteä terveyskeskukseen, sillä kyseessä voi olla aivotärähdys tai muu pään vamma.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.