Neljäs elinkuukausi: Vauvan sosiaalisuus alkaa kukoistaa - Äitiyden Ihme
 

Neljäs elinkuukausi: Vauvan sosiaalisuus alkaa kukoistaa

Neljäs elinkuukausi: Vauvan sosiaalisuus alkaa kukoistaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2020

Tässä vaiheessa lapsellasi alkaa uusi “itsenäisyyden” aika. Vauvan neljännen kuukauden koittaessa hän oppii käyttämään käsiään nostaakseen tavaroita, ja hän tulee olemaan entistä enemmän yhteydessä ympäristöönsä. Monia ääniä ja hymyjä on odotettavissa tämän kuun aikana!

Tässä vaiheessa vauva voi alkaa käyttää kehoaan enemmän, sillä hänen lihaksensa pääsevät uudelle tasolle kehityksessään.

Tulet näkemän, kuinka hän yrittää päästä uusiin asentoihin, kuten istumaan, vaikka hän ei vielä kyllä pystykään tähän. Vauva voi kuitenkin tukea itsensä käsivarsien varaan maassa maatessaan, jotta hän voi nostaa päätänsä. Hän tulee myös kääntyilemään ja liikkumaan sängyssä innokkaasti.

Tämä mielessä pitäen tulisi olla hyvin varovainen, että et jätä vauvaasi yksin korkeille tasoille. Hän ei tässä vaiheessa vielä tiedä, mitä kaikkia vaaroja jotkut liikkeet voivat hänelle aiheuttaa.

Tulet myös huomaamaan, että vauvasi huomiokyky ja vuorovaikutuksen määrä ympäristön kanssa lisääntyvät tässä vaiheessa.

Hän tulee pitämään kovasti lelujen kanssa leikkimisestä (etenkin ääniä päästävien lelujen), ja hän laittaa minkä tahansa löytämänsä asian suuhunsa. Hän jokeltaa ja odottaa vastausta lähellä olevalta ihmiseltä.

Ole varovainen sen taipumuksen kanssa laittaa kaikki suuhun, joka vauvalla tässä iässä on. Yritä olla jättämättä mitään sellaista, johon vauva voisi tukehtua, hänen saatavilleen.

Mitä tulee sosiaalisuuteen, hän tulee oppimaan nauramaan kovaa, kun hän on hyvällä tuulella ja oikeiden ihmisten kanssa. Hän saattaa itkeä, kun joku muu kuin äiti tai isä lähestyvät häntä, mutta tämä kestää vain niin kauan kunnes hän oppii luottamaan kyseisiin ihmisiin.

Vauvan kehon muutokset neljännen kuukauden aikana

  • Painonnousu hidastuu. Vauva tulee saamaan noin 150 grammaa lisää painoa viikossa.
  • Hänen pituutensa ei enää lisäänny yhtä nopeasti kuin ensimmäisten kolmen kuukauden ajan.
  • Yön rutiini tulee selkeämmäksi. Hän tulee nukkumaan 8-10 tuntia öisin, ja hän ottaa myös nokosia päivisin.
  • Vähemmän vaipanvaihtoa tarvitaan, sillä ulostamista tai virtsaamista ei tapahdu enää yhtä usein kuin aikaisempina kuukausina.
  • Käsien ja jalkojen koordinaatio on kehittyneempi. Hän pystyy nostamaan tavaroita, mutta ei kuitenkaan voi tarttua pihtiotteeseen sormillaan. Hän alkaa yrittää pystyyn nousemista tukevilla pinnoilla.
  • Enemmän sosiaalisuutta. Hän ei tykkää olla yksin, ja hän tulee ääntelemään ja jopa sanomaan joitakin tavuja. Hän hymyilee paljon enemmän kuin ennen ja nauraakin jopa.
äiti ja vauva
  • Ruokatarve säilyy ennallaan. Rintamaidon tulisi edelleen olla ainoaa ravintoa vauvallesi. Kiinteät ruoat tulevat mukaan vasta kuuden kuukauden jälkeen.
  • Hänen näkönsä kehittyy värien osalta. Sen lisäksi hän pystyy erottamaan vanhempiensa kasvot, ja myös lähimpien ystävien.
  • Korvat optimoituvat tässä vaiheessa. Hän alkaa tunnistaa niiden ääniä, jotka viettävät paljon aikaa hänen kanssaan, ja etenkin vanhempien.
  • Saattaa ilmetä myös jotakin epämukavuutta. Jos vauva on jostakin syystä ärtynyt, kuten esimerkiksi ummetuksen, pahoinvoinnin, kramppien, ripulin tai vilustumisen vuoksi, ota yhteyttä lastenlääkäriin.

Neuvoja stimuloinnin ja kasvun edistämiseksi

Vauvasi on nyt täydellisessä iässä sitä varten, että aisteja stimuloidaan. Kuinka tämä sitten tapahtuu? Ensinnäkin siten, että tarjoat leluja, joista lähtee ääntä tai joissa on valot, ja jotka reagoivat vauvasi tekemisiin. Tällä tavalla vauvasi tulee alkamaan yhdistää tekonsa mahdollisiin seurauksiin.

Ihmisen elämän neljännen kuukauden aikana tapahtuu tärkeää kognitiivista kehitystä. Laita vauvasi peilin eteen ja toista hänen nimeään, jotta hän voisi luoda yhteyden kyseisten asioiden välille.

Vastaa myös hänelle aina kuin hän puhuu sinulle, jotta voisit edistää hänen kykyään olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, ja vie häntä kävelylle, jotta hän oppii tuntemaan ulkopuolisen maailman.

vauvan kehitys

On myös tärkeää, että puhut, laulat tai luet vauvallesi. Muuta äänensävyäsi, jotta hän oppisi tulkitsemaan mielialoja.

Kaikkina aikoina on tärkeää, että vauvalla on kyky liikkua, hallita tavaroita ja oppia koordinoimaan toimiansa itsenäisesti.

Yksi hyvin suositeltava peli vauvan neljännen kuukauden ajalle on tämä: laita hänet selälleen makaamaan ja tarjoa hänelle vastakkain ollessasi lelu (mieluiten kirkkaan värinen), jotta hän joutuu liikkumaan ylös tai toiselle sivulle saavuttaakseen sen.

Tämä harjoite tarjoaa kaksi tärkeää hyötyä:

  1. Se parantaa vauvan notkeutta ja vatsan vahvuutta, sillä hän joutuu nostamaan yläraajansa painovoimaa vastaan.
  2. Hän kehittää näkö-, tunto- ja kuuloaistiaan.

Muita suosituksia neljännelle kuulle

Kuten jo tiedätkin, rokotusaikataulu tulee pitää tässä vaiheessa mielessä, ja sitä tulee noudattaa aivan tarkasti.

Se, käytetäänkö vauvalla tuttia vai ei, on eräs hyvin yleinen keskustelunaihe. Tällä on hyötynsä, sillä se vähentää vauvan ahdistusta, mutta se voi myös olla haitaksi. Voit saada aiheesta perusneuvoja tästä linkistä.

Jos huomaat vauvassasi mitään epänormaalia, tai jos hänen olonsa on jollakin tapaa epämukava, älä epäröi olla yhteydessä asiantuntijaan. Ja muista nauttia tästä neljännestä kuukaudesta – se tulee suorastaan lentämään ohitse, aivan kuten kaikki muutkin vauvasi ensimmäiset vaiheet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shaffer, D. R. (2009). Desarrollo social y de la personalidad. México: Thomson, 2002..

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.