Vauvan ruokavalion laajentaminen - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2020

Alussa lapsen ruokavalio koostuu pelkästään äidinmaidosta tai korvikkeesta, mutta noin puolen vuoden kohdalla aloitetaan vauvan ruokavalion laajentaminen, eli lapsen ruokavaliota aletaan täydentää muilla ruoka-aineilla. Tämä on se vaihe, jossa moni vanhempi huolestuu siitä, onko lapsen ruokavalio tarpeeksi kattava.

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Vauvat tarvitsevat elämänsä ensimmäisen vuoden ajan rintamaitoa tai korviketta kehittyäkseen ja kasvaakseen. WHO suosittelee lapsen täysimettämistä puolen vuoden ajan, minkä jälkeen ruokavaliota aletaan laajentaa niin, että lapsi alkaa tutustua uusiin ruokiin, mutta syö kuitenkin edelleen myös maitoa. Tarpeen mukaan tapahtuva imetys on edelleen tärkeää, mutta vauvan on hyvä alkaa opetella syömään myös muita ruokia.

Vauvan ruokavalion laajentaminen

Vauvan täytyy tottua uusiin makuihin ja koostumuksiin sekä suun liikuttamiseen pureskelemisen hallitsemiseksi. Kaikki tämä saattaa ottaa aikaa, ja vanhempien onkin tärkeä pysyä kärsivällisinä ja välttää toimia, joiden vuoksi lapsi voi alkaa yhdistää ruoan negatiivisiin asioihin. Jos lapsi kieltäytyy syömästä uutta ruokaa – maun tai koostumuksen vuoksi – vanhempi ei saa hermostua tai huolestua, koska tällainen reaktio voi vaikuttaa negatiivisesti lapsen suhteeseen ruokaa kohtaan.

Jos lapsi ei halua syödä tiettyä ruokaa, lautanen kannattaa siirtää pois rauhallisesti ja jatkaa muuten ruokailua tavalliseen tapaan. Kyseistä ruokaa voidaan kokeilla uudestaan myöhemmin, ja todennäköisesti lapsi hyväksyy sen jossain vaiheeessa.

Minkälainen täydentävän ruokavalion tulisi olla?

Kuuden kuukauden iässä vauva ei vielä pysty pureskelemaan ruokaa, joten ruokavaliota kannattaa alkaa laajentaa soseruoilla. Puolikiinteät soseet auttavat vauvaa opettelemaan suun liikuttamista ja sitä, että ruokaa ei voi niellä ilman pureskelemista.

“Anna ruoan olla lääkkeesi, ja lääkkeinäsi ruoan.”

– Hippokrates

Opas vauvan ruokavalion laajentamiseen

Pikkuhiljaa soseisiin voidaan alkaa jättää pehmeitä ruoanpaloja, mutta tätä ei tule tehdä liian aikaisin tukehtumisvaaran vuoksi. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen, eikä osa heistä hyväksy palasia välittömästi. Lapsi voi kieltäytyä syömästä tai sylkeä ruoan suustaan. Jos vauva ei ole valmis kiinteisiin ruokiin, kannattaa jatkaa soseiden syöttämistä – tärkeintä on, että lapsi saa tarpeeksi ruokaa. Jossain vaiheessa hän oppii luonnostaan pureskelemaan kunnolla.

Uusia ruokia tulisi tarjota lapselle yksi kerrallaan. Näin lapsi saa totutella uuteen makuun rauhassa, minkä lisäksi mahdolliset allergiat ja intoleranssit on helppo tunnistaa ja yhdistää tiettyy ruoka-aineeseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Alle 3-vuotiaan lapsen terveelliset ruokailutavat
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Alle 3-vuotiaan lapsen terveelliset ruokailutavat

Lapsen terveelliset ruokailutavat on hyvä vakiinnuttaa jo varhaisessa vaiheessa. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa lapsen h...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr, 2018.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadnes LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cáncer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46: 1029-1956.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.