Kuinka stimuloida vauvan makuaistia? - Äitiyden ihme
 

Kuinka stimuloida vauvan makuaistia?

Kuinka stimuloida vauvan makuaistia?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Makuaisti mahdollistaa sen, että ihminen saa kriittistä informaatiota nauttimansa aineen luonteesta. Makuaistin kehittyminen ja uusiin makuihin tottuminen alkaa ennen syntymää, ja jo kohdussa kehittyvä sikiö pystyy maistamaan makean ja happaman. Kyseessä onkin vastasyntyneen kehittynein aisti, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö vanhemmat voisi omilla toimillaan stimuloida vauvan makuaistia. Tämä auttaa lasta tottumaan uusiin makuihin ja koostumuksiin.

Maut siirtyvät äidiltä vauvalle

Sikiö alkaa totutella ensimmäisiin makuihin juomalla lapsivettä, jonka makuun äidin syömä ruoka vaikuttaa. Tottuminen oman ympäristön tavallisimpiin ruokiin jatkuu syntymän jälkeen imetyksen yhteydessä, ja myös äidinmaidon maku muuttuu äidin syömän ruoan mukaan. Rintamaidon maku voi vaikuttaa myös lapsen tuleviin makutottumuksiin.

Asiantuntijat ovat havainneet, että mitä makeammalta lapsivesi maistuu, sitä useammin sikiö sitä nielee. Tämä johtuu siitä, että makea viittaa hiilihydraatteihin, eli myrkyttömään ja turvalliseen energian lähteeseen, kun taas hapan muistuttaa myrkyllisistä ruoista. Myös syntymänsä jälkeen lapsi pitää ensimmäisten elinkuukausiensa ajan enemmän makeista kuin happamista ja suolaisista mauista.

Kuinka stimuloida vauvan makuaistia?

Vanhemmat voivat stimuloida vauvan makuaistia erilaisia tavoin auttaakseen tätä tutustumaan erilaisiin makuihin ja suutuntumiin. Alla on muutama esimerkki tämän tyyppisestä stimuloinnista. Vinkit voi ottaa käyttöön siinä vaiheessa, kun lapsi on alkanut syödä kiinteitä ruokia.

Kuinka stimuloida vauvan makuaistia?

Tuttujen ja uusien makujen yhdistäminen

On tavallista, että pieni lapsi pitää tietyistä mauista toisia enemmän, ja hän saattaakin torjua jotkut ruoat välittömästi. Tämän estämiseksi kannattaa kokeilla lapselle tuttujen ja miellyttävien makujen yhdistämistä uusiin makuihin. Samaa ruokaa voi tarjota lapselle useaan otteeseen, jotta hän tottuu sen makuun ja koostumukseen. Yleisesti ottaen erilaisten ja monipuolisten ruokien tarjoaminen on kuitenkin tärkeää, jotta lapsi ei kyllästy ruokaan.

Negatiivisten tunteiden näyttämisen välttäminen

On tärkeää, että vauvalle pyritään syöttämään monipuolisesti kaikenlaista ruokaa vanhempien mieltymyksistä ja makutottumuksista riippumatta. Samoin vanhempien tulisi välttää ilmaisemasta inhoaan ilmein ja elein epämiellyttävää ruokaa syödessään, sillä tämä voi saada lapsenkin kokemaan ruoan vastenmieliseksi.

Erilaiset rakenteet ja suutuntumat

Tietyssä vaiheessa kehitystään pieni lapsi laittaa suuhunsa kaiken mahdollisen. Tämä on täysin normaalia ja vauvan tapa tutustua maailmaan. Tämän vuoksi lapselle kannattaakin tarjota jo varhaisessa vaiheessa maistettavaksi paitsi eri makuisia, myös eri näköisiä, värisiä ja tuntuisia ruokia. Kaikki tämä houkuttelee maistamaan erilaisia ruokia.

Suolan ja sokerin välttäminen

Vauvan munuaiset eivät ole vielä täysin kehittyneet, ja suuren sokeri- tai suolamäärän prosessoiminen on niille vielä raskasta. Myös mausteisten ruokien syöttämistä on syytä välttää. Pehmeät hedelmät ja vihannekset ovat erinomainen tapa stimuloida vauvan makuaistia.

Vauvan tahdin kunnioittaminen

Jokainen lapsi kehittyy yksilölliseen tahtiinsa, ja osa lapsista hyväksyy uudet maut toisia lapsia nopeammin. Vanhempien onkin jaksettava olla kärsivällisiä tutustuttaessaan vauvaa uusiin ruokiin. Lapsen oma rytmi määrittää, milloin hän on valmis syömään mitäkin makuja ja miten isoja annoksia uusia ruokia hän haluaa syödä.

Ruokailutilanteita ei saa missään nimessä muuttaa toistuviksi taisteluiksi, eikä lasta saa pakottaa syömään. Joillakin lapsilla kuluu jopa kuukausia uusien makujen ja koostumusten hyväksymiseen. Paras tapa stimuloida vauvan makuaistia, on tehdä syömiskokemuksesta hauska aktiviteetti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.