Vauvan yhdistelmäruokinta eli äidinmaidon ja korvikkeen yhdistäminen
 

Vauvan yhdistelmäruokinta eli äidinmaidon ja korvikkeen yhdistäminen

Vauvan yhdistelmäruokinta eli äidinmaidon ja korvikkeen yhdistäminen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien ei välttämättä tarvitse päättää, että vauvaa ruokitaan yksinomaan äidinmaidolla tai korvikkeella, vaan myös yhdistelmäruokinta, jossa nämä kaksi tapaa yhdistetään, on hyvä menetelmä – ja itse asiassa monen äidin ja isän valinta. Vaikka se ei välttämättä aina olekaan ensisijainen valinta, yhdistelmäruokinta on usein täydellinen ratkaisu perheelle.

Miksi yhdistelmäruokinta on hyvä vaihtoehto?

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee lasten täysimetystä kuuden kuukauden ajan ja rintaruokinnan jatkamista kahden vuoden ikään saakka. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemustoimikunta suosittelee samoin täysimetystä mielellään kuuden, mutta vähintään neljän kuukauden ajan.

Suomessa täysimettäminen onkin hyvin tavallista, mutta on myös perheitä, joissa vauvaa ruokitaan äidinmaidonkorvikkeella joko pakon edessä tai koska äiti ei halua imettää. Tämän lisäksi monessa perheessä valitaan yhdistelmäruokinta, jossa siis yhdistetään imetys ja pulloruokinta.

Vauvan yhdistelmäruokinta eli äidinmaidon ja korvikkeen yhdistäminen

Vanhemmat voivat valita yhdistelmäruokinnan monesta syystä, joista pääasiallisia ovat seuraavat:

  • Henkilökohtainen tilanne: Joillakin naisilla on huonoja kokemuksia imettämisestä, ja he mieluummin yhdistävät lapsen imettämisen ja korvikkeen antamisen. Vaikka taustalla ei olisikaan negatiivisia kokemuksia, tuore äiti saattaa kokea syystä tai toisesta, ettei halua tai pysty imettämään lasta jokaisella ruokintakerralla.
  • Vauvan hyvinvointi: Erilaiset tekijät voivat aiheuttaa sen, että vauva ei saa tarpeeksi ravinteita äidinmaidosta, jolloin puutos on korvattava korvikkeella.

Rintamaito vastaan korvike

Avainhetki juuri synnyttäneelle naiselle on se, kun hän saa lapsensa rinnalleen ensimmäistä kertaa. Tämä on ainutlaatuinen ja hieno hetki jokaiselle äidille. Valitettavan usein turhautuminen siihen, että imetys ei onnistu välittömästi, voi saada koko imettämisen muuttumaan stressin aiheeksi. Ja mitä enemmän äiti stressaa, sitä vaikeampaa imettämisen aloittaminen on.

Tilanteen ollessa tämä, äiti saattaa tulle siihen tulokseen, että hän haluaa lisätä vauvan ruokavalioon äidinmaidonkorvikkeen, mikä onkin parempi vaihtoehto kuin imetyksen täysin hylkääminen. Imetysongelmista kannattaa kuitenkin aina keskustella kätilön, hoitajan tai lääkärin kanssa, sillä hyvin usein ongelmat ovat ratkaistavissa.

Äidin keho tuottaa yleensä tarpeeksi maitoa lapsen ruokkimiseksi, mutta rintamaidon ja äidinmaidonkorvikkeen yhdistäminen voi toimia hyvänä ratkaisuna vauvan ruokkimisessa.

Milloin imetys ei riitä?

Naisen keho alkaa valmistautua lapsen imettämiseen jo viimeisen raskauskolmanneksen aikana, ja synnytyksen jälkeen se on periaatteessa valmis tuottamaan vauvalle maitoa. Rintamaidon tuotanto on kuitenkin yksilöllinen asia, ja harvoissa tapauksissa äidin elimistö ei tuota tarpeeksi maitoa lapsen tarpeisiin. Yleisempi ongelma on, että vauva ei saa äidin rinnasta kunnollista imuotetta, jolloin hän ei myöskään saa imettyä tarpeeksi maitoa tai äidin rinnat kipeytyvät huomattavasti.

Vauvan yhdistelmäruokinta eli äidinmaidon ja korvikkeen yhdistäminen

On normaalia, että vastasyntyneen paino laskee heti syntymän jälkeen, mutta jos se ei lähde nousemaan vaivattomasti muutaman päivän kuluttua, voidaan imetystä täydentää pulloruokinnalla.

“Äitiys on yksi tärkeimmistä ammateista. Se vaatii enemmän tietoa kuin mikään muu asia, joka liittyy ihmiseen.”

– Elizabeth Cady Stanton

Voiko yhdistelmäruokinta mennä pieleen?

Sille, että vauvaa ruokitaan sekä äidinmaidolla että korvikkeella, ei ole mitään estettä, eikä vanhempien tarvitse välttämättä valita vain toista vaihtoehtoa. Ajan myötä saatetaan kuitenkin huomata, että molempia ruokintatapoja ei pystytä jatkamaan, ja tällöin joko vauva tai äiti valitsee toisen vaihtoehdoista.

Jos vauva ei halua juoda tuttipullosta, vaan ainoastaan äidin rinnasta, hän pitää sitä mukavampana ratkaisuna. Vauvan ja äidin välinen side on hyvin erityinen, ja se vahvistuu imetyksen myötä. Jos taas käy niin, että vauva valitsee pullon, hän luultavasti tekee tämän siksi, että sitä on mukavampi imeä kuin nänniä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.