Kuinka pienentää kätkytkuoleman riskiä?
Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn alle 1-vuotiaan lapsen äkillistä kuolemaa, jota ei pystytä selittämään edes lääketieteellisten tutkimusten ja oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen. Kätkytkuolemasta tiedetään edelleen hyvin vähän, eikä sen varsinaista aiheuttajaa tunneta. Näin ollen kaikkia tapauksia ei myöskään pystytä estämään, mutta tiettyjen keinojen avulla voidaan tutkitusti pienentää kätkytkuoleman riskiä.
Mitä kätkytkuolema tarkoittaa?
Alle 1-vuotiaan lapsen selittämätöntä menehtymistä kutsutaan kätkytkuolemaksi. Kätkytkuoleman kokevat vauvat ovat yleensä 2-4 kuukauden ikäisiä. Kätkytkuolema on harvinainen alle kuukauden ja yli vuoden ikäisillä lapsilla. Kätkytkuolema tapahtuu yleensä vauvan ollessa unitilassa. Kätkytkuolemalle ei ole pystytty varmistamaan lääketieteellistä selitystä, mutta sen syistä on esitetty useita teorioita.
Esimerkiksi vuonna 2016 julkaistun australialaistutkimuksen mukaan kätkytkuoleman kokeneiden vauvojen aivoissa oli tavallista vähemmän oreksiini-hormonia, jonka tehtävä on auttaa ihmistä heräämään, mikäli hengitys katkeilee unen aikana. Sen sijaan vuonna 2010 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kätkytkuolemien syy saattaa olla serotoniinin puute aivoissa. Muita teorioita ovat muun muassa immuunijärjestelmän häiriöt, aineenvaihduntahäiriöt ja tietyt sydänviat.
Kätkytkuoleman riskitekijät
Vaikka kätkytkuoleman varsinainen aiheuttaja onkin vielä tuntematon, asiantuntijat ovat tunnistaneet tiettyjä kätkytkuolemaan liittyviä riskitekijöitä, joita esiintyy johdonmukaisesti eri puolilla maailmaa kerätyissä aineistoissa. Yksi merkittävä riskitekijä on vauvan nukuttaminen vatsallaan, ja nykyään pienet lapset suositellaankin nukuttamaan selällään.
Kätkytkuolemaan yhdistettyjä yleisimpiä riskitekijöitä ovat:
- Vauvan nukuttaminen vatsallaan
- Äidin raskauden aikainen tupakointi
- Vähäinen unenaikainen liikkuminen
- Obstruktiivinen uniapnea
- Pitkä QT-aika
- Alhainen syntymäpaino
Kuinka pienentää kätkytkuoleman riskiä?
Vatsallaan nukkuminen on siis yksi kätkytkuoleman pääasiallisista riskitekijöistä. Siitä lähtien, kun lääketieteen ammattilaiset ovat suositelleet nukuttamaan vauvan selällään, on kätkytkuolemien määrä vähentynyt selvästi. Lapsi hengittää paremmin ja nukkuu turvallisemmin nukkuessaan selällään.
Kätkytkuoleman riskiä voidaan pienentää noudattamalla seuraavia suosituksia:
- Vauvan nukuttaminen selällään
- Tutin säännöllinen käyttö
- Liian pehmeän nukkuma-alustan käyttö
- Tyynyn käytön välttäminen vauvalla
- Kaikkien irtotavaroiden poistaminen vauvan sängystä
- Tupakoinnin välttäminen raskauden aikana
- Vauvan ylilämmittämisen välttäminen
- Samassa huoneessa nukkuminen, mutta perhepedin välttäminen
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jenik AG. Colecho y síndrome de muerte súbita del lactante: una relación conflictiva Artículo especial. Vol. 99, Arch.argent.pediatr. 2001.
- Síndrome de la muerte súbita del lactante [Internet]. [cited 2020 Feb 6]. Available from: https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/prepro_080019.html
- Gupta DK, Sharma S. Hydrometrocolpos. In: Newborn Surgery, Fourth Edition. CRC Press; 2017. p. 1124–31.