Millainen on hyvä pinnasänky? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on hyvä pinnasänky?

Millainen on hyvä pinnasänky?
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lastenhuoneen sisustaminen on hauska tehtävä, johon kuuluu erilaisten kalusteiden ja tarvikkeiden hankinta. Yksi tärkeimmistä ostoksista on lapsen sänky, jonka valintaan kannattaa panostaa. Markkinoilla on tarjolla valtavasti erilaisia malleja ja tyylejä, ja vanhempien voikin olla vaikea tietää, millainen on hyvä pinnasänky pienelle lapselle.

Asiantuntijoiden mukaan hyvä pinnasänky on turvallinen, tukeva, leveä ja mukava. Sen mallilla ei ole väliä, kunhan se on lapselle turvallinen ja miellyttävä käyttää. Sen jälkeen, kun sopiva sänky on hankittu, täytyy se osata sijoittaa oikeaan paikkaan.

Millainen on hyvä pinnasänky lapselle?

Silmää miellyttävän pinnasängyn valitseminen voi olla helppoa, mutta ulkonäköä tärkeämpiä kriteereitä ovat turvallisuus ja lapsen tarpeiden täyttäminen. Asiantuntijat suosittelevat, että lapselle hankitaan leveä ja mukava sänky, sillä pieni lapsi viettää sängyssään pitkiä aikoja. Turvallinen pinnasänky on tukeva ja suunniteltu niin, että vauva ei pääse putoamaan siitä, eivätkä hänen päänsä tai raajansa voi jäädä kiinni sen rakenteisiin.

Hyvä valinta on pinnasänky, jossa on liikuteltava pohja, jolla kaukalon korkeutta pystytään säätelemään. Pieni vauva ei vielä juurikaan liiku, joten aluksi pohja voidaan pitää yläasennossa, jolloin vanhempien on helppo nostaa lapsi sängystä ja laskea hänet takaisin sänkyyn. Ajan myötä pohjaa lasketaan, jotta istumaan ja seisomaan opetteleva lapsi ei pääse putoamaan sängynlaidan yli. Pinnasängyn korkeuden tulee olla vähintään 60 senttimetriä pohjasta sängynlaidan yläosaan ja 50 senttimetriä patjasta sängynlaidan yläosaan.

Millainen on hyvä pinnasänky?

Jos pinnasängyssä on pinnat, niiden välin tulee olla 4-6 senttimetriä, jotta lapsen pää ei mahdu läpi niiden välistä. Mikäli sängyssä on renkaat, niistä vähintään kahden täytyy olla lukittavissa.

On tärkeää valita turvallisesta materiaalista valmistettu pinnasänky, sillä lapsi saattaa imeä tai pureskella sängynlaitoja, mikä voi aiheuttaa allergiaa tai jopa myrkytysoireita. Sängystä ei siis saa irrota esimerkiksi maalia tai lakkaa. Kun käytössä on puinen huonekalu, on varmistettava, että siitä ei irtoa tikkuja, jotka voivat vahingoittaa lasta.

Myös patjan valintaan on kiinnitettävä huomiota. Patjan tulee olla pehmeä, jämäkkä, hengittävä ja noin 10 senttimetrin paksuinen. Patjan täytyy olla oikean kokoinen käytettävään sänkyyn, mikä tarkoittaa, että patjan ja sängynlaidan väliin ei saa jäädä yli kahta sormenleveyttä tyhjää tilaa. Tällä varmistetaan, ettei vauvan pää jää kiinni patjan ja sängyn väliin. Patjan sijoitetaan kestävälle pohjalle, jotta se tukee lapsen selkärangan kehitystä.

Tyynyjä, pehmoleluja, pinnasängyn reunapehmusteita ja muita vastaavia pehmeitä esineitä ei suositella säilytettävän sängyn sisällä lapsen oleillessa sängyssä. Kaikki mainitut esineet aiheuttavat nukkuvalle vauvalle tukehtumisvaaran, minkä lisäksi ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita.

Pinnasängyn oikea paikka

Jokaiset vanhemmat päättävät itse, mihin huoneeseen haluavat lapsen sängyn sijoittaa. Ensimmäisten kuukausien aikana paras vaihtoehto sekä lapselle että vanhemmille on yleensä se, että vauva nukkuu vanhempiensa makuuhuoneessa. Monet perheet valitsevat nykyään perinteisen puisen pinnasängyn sijaan vanhempien sänkyyn kiinnitettävän sängyn, jonka avulla luodaan ikään kuin perhepeti, jossa lapsi on lähellä vanhempiaan.

Nukkuipa lapsi sitten omassa tai vanhempiensa huoneessa, sänkyä ei saa sijoittaa vetoisaan paikkaan esimerkiksi ikkunan alle. Pinnasänkyä ei tule myöskään koskaan sijoittaa lähelle esineitä, jotka voivat kaatua tai pudota sängyn päälle tai joihin lapsi voi kuristua. Sänkyä ei myöskään saa koristella nauhoilla tai muilla esineillä, jotka voivat olla lapselle vaaraksi. Jos käytössä on itkuhälytin, sen on parasta olla johdoton, jotta vauva ei vahingossakaan pääse käsiksi hänelle mahdollisesti vaaralliseen johtoon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.