Tuoreet vanhemmat ja sosiaalinen elämä - Äitiyden Ihme
 

Tuoreet vanhemmat ja sosiaalinen elämä

Sen, että olet juuri tullut äidiksi tai isäksi, ei tarvitse tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi luopua täysin sosiaalisesta elämästä.
Tuoreet vanhemmat ja sosiaalinen elämä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikki tuoreet vanhemmat tietävät, että lapsen hoitaminen voi olla välillä uuvuttavaa. Vaikka he rakastavatkin lastaan ehdottomasti, he ovat todennäköisesti ainakin aika ajoin hyvin väsyneitä arjen kiireiden keskellä. Lapsen saaminen muuttaa väkisinkin vanhempien sosiaalista elämää, mutta myös heidän olisi tärkeä huolehtia sosiaalisista suhteistaan oman hyvinvointinsa vuoksi.

Vanhemmuus voi välillä tuntua yksinäiseltä, etenkin öinä, jolloin tuskin saa nukuttua vauvan jatkuvan heräilyn vuoksi. Päivisin vanhempi voi tuntea itsensä niin väsyneeksi, että jaksaa hädin tuskin pysyä tolpillaan. Tuoreen äidin tai isän on kuitenkin tärkeä yrittää pitää ystävät lähellään, jotta yksinäisyys ei pääse yllättämään. Kuka olisikaan parempi tukemaan vaikeina hetkinä kuin luotettu ystävä.

Tuoreet vanhemmat ja sosiaalinen elämä

Naapurit ja muut vanhemmat

Vaikka olisitkin ujo, juttele silti naapureidesi ja muiden vanhempien kanssa viettäessänne lapsen kanssa aikaa kävelyillä, pihalla tai puistossa. Älä turhaan epäröi esittäytyä nähdessäsi muita vanhempia. Tulet huomaamaan, että tekemällä aloitteen keskusteluiden suhteen, saatat pikkuhiljaa ystävystyä muiden isien ja äitien kanssa.

Yhteyden pitäminen ystäviin

Tuoreet vanhemmat ja sosiaalinen elämä on yhdistelmä, joka on mahdollista toteuttaa

Älä keksi tekosyitä kieltäytyäksesi ystäviesi kutsuista tai peruuttaaksesi sovittuja suunnitelmia. Sinun ei tarvitse tavata ystäviäsi päivittäin tai juhlia pikkutunneille, mutta on tärkeää, että pidät yhteyttä muihinkin ihmisiin kuin puolisoosi ja lapseesi. Tee siis välillä suunnitelmia ystäviesi kanssa ja pyydä kumppaniasi tai muuta läheistäsi hoitamaan vauvaa. Jo pelkkä lounas, kävelyhetki tai elokuvissa käyminen ystävän kanssa tekee hyvää.

Älypuhelinsovellukset

Näin digitaalisaation aikakaudella pystyt lataamaan älypuhelimeesi erilaisia sovelluksia, joiden avulla voit olla yhteydessä muihin ihmisiin – sekä vanhoihin tuttuihin että uusiin tuttavuuksiin. Erilaiset foorumit ja sosiaalisen median palvelut ovat hyviä kanavia muiden vanhempien kanssa verkostoitumiseen.

Vanhempi-vauva-aktiviteetit

Voit osallistua vauvan kanssa musiikkileikkikouluun, vauvajoogaan, vauvauintiin tai muihin aktiviteetteihin. Näissä tapaat ihmisiä, joilla on samanikäisiä lapsia kuin sinulla.

Leikkitreffit

Leikkitreffien avulla on helppo tavata muita pienten lasten äitejä ja isiä. Tuntemattomienkin ihmisten kanssa on helppo aloittaa lapsia koskeva keskustelu, joka todennäköisesti laajenee ajan kanssa koskemaan muitakin aiheita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.