Oletko vanhempi, jolla on Wendy-syndrooma?
 

Oletko vanhempi, jolla on Wendy-syndrooma?

Oletko vanhempi, jolla on Wendy-syndrooma?
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Okairy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että roolisi vanhempana tai kumppanina keskittyy liikaa muiden tarpeiden tyydyttämiseen? Vaikka perheestä ja läheisistä huolehtiminen onkin tärkeää, muista ei saisi huolehtia oman itsensä kustannuksella. Tämän tyyppisen käytöksen taustalla voi olla niin sanottu Wendy-syndrooma.

Mikä on Wendy-syndrooma?

Moni on kuullut niin sanotusta Peter Pan -syndroomasta, joka juontaa juurensa Peter Pan -nimisestä satuhahmosta, pojasta, joka ei halunnut kasvaa aikuiseksi. Peter Pan -syndrooma eli puer aeternus on psykologinen sairaus, joka ilmenee aikuisen – yleensä miehen – haluttomuutena tai kykenemättömyytenä kehittyä aikuiseksi henkisellä tasolla. Tästä oireyhtymästä kärsivä ei kykene sitoutumaan tai ottamaan vastuuta elämästään kuten aikuisen kuuluisi.

Myös Wendy-syndrooma pohjautuu Peter Pan -tarinaan ja nimenomaan tarinoissa seikkailevaan Peter Panin ystävään Wendyyn, joka tunnetaan suomennetuissa versioissa Leenana. Wendy on muiden tarinan hahmojen tavoin vasta lapsi, mutta hän on se, joka kantaa aina vastuun, tekee päätökset ja vastaa monimutkaisten tehtävien tekemisestä. Samalla tavoin käyttäytyy Wendy-syndroomasta kärsivä. Hän kantaa aina vastuun, huolehtii asioista ja muista ihmisistä jopa oman itsensä kustannuksella, ottaa hoitaakseen vaikeatkin tehtävät ja tuntee huonoa omaatuntoa asioista, joita ei ehdi tai muuten pysty suorittamaan. Siinä missä Peter Pan -syndrooma on lähinnä miesten ongelma, Wendy-syndroomasta kärsivät enemmän naiset.

Oletko vanhempi, jolla on Wendy-syndrooma?

Wendy-syndrooman piirteet

Wendy-syndroomasta kärsivä haluaa täyttää muiden ihmisten ja etenkin oman puolisonsa ja lastensa tarpeet kaikissa tilanteissa. Yleisimpiä Wendy-syndroomaan liittyviä piirteitä ovat:

  • Perfektionismi. Henkilö kokee epäonnistuneensa, jos hän ei pysty täyttämään kaikkia perheensä tarpeita. Hän tuntee syyllisyyttä, kun tietty asia menee pieleen, ja käyttää todennäköisesti paljon aikaa asioiden järjestämiseen.
  • Kuvitelma omasta korvaamattomuudesta. Henkilö uskoo, että kukaan ei voi huolehtia asioista yhtä hyvin kuin hän. Hänelle ei tule edes mieleen pyytää apua, koska hän uskoo, että avun pyytämisen jälkeen hän ei ole perheensä rakkauden arvoinen.
  • Konfliktien välttäminen. Henkilö pelkää hylätyksi tulemista ja tekee kaikkensa välttääkseen sen. Hän on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen jonkun osoittamaan rakkautta itseään kohtaan. Vaikka hän vaikuttaa onnelliselta, syvällä sisimmässään hän saattaa olla surullinen ja tyytymätön tilanteeseen.
  • Syyllisyyden tunne. Henkilö voi jäädä märehtimään, miksi hän ei ostanut lapselleen lelua, jonka tämä halusi, tai miksi hänen puolisonsa ei pitänyt hänen valmistamastaan ateriasta. Hän näkee tällaiset asiat henkilökohtaisina epäonnistumisina, syyttää itseään ja vakuuttaa itsensä siitä, että ne tekevät hänestä vähemmän arvokkaan tai rakastetun.
Oletko vanhempi, jolla on Wendy-syndrooma?

Mistä Wendy-syndrooma johtuu?

Wendy-syndrooman pääasiallisia aiheuttajia ovat:

  • Kulttuurinen vaikutus. Lähes kaikissa kulttuureissa ja yhteiskunnissa monet roolit ovat edelleen sukupuolittuneita, ja usein naisten odotetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla.
  • Hylätyksi tulemisen pelko. Se, että henkilö on tullut aikaisemmin elämässään hylätyksi tai joutunut pelkäämään hylätyksi tulemista, voi johtaa Wendy-syndroomaan. Myös irrationaalisen yksinäisyyden pelon kanssa kasvaminen voi johtaa samaan lopputulokseen. Henkilö saattaa kokea, että tyydyttämällä kaikki muiden tarpeet, hän varmistaa näiden ihmisten jäävän luokseen.

Mikä on ongelma Wendyn oireyhtymässä?

Läheisten hyvinvoinnista huolehtimisessa ei ole mitään väärää, kunhan sitä ei tee oman terveytensä ja hyvinvointinsa kustannuksella. Seuraavien merkkien pitäisi saada jokaisen hälytyskellot soimaan:

  • Parisuhdeongelmat. Parisuhteessa molemmilla osapuolilla on oma roolinsa ja omat tehtävänsä, mutta jos koet, että puolisosi on sinulle enemmän taakka kuin apu, pysähdy analysoimaan tilannetta. Pariskuntana teidän on jaettava vastuut tasaisesti.
  • Masennus tai ahdistus. On iso hälytysmerkki, jos koet olevasi masentunut tai ahdistunut ja tunnet, ettet enää jaksa tehdä enempää asioita. Saatat ajatella, että mikään ei riitä ja että on vielä paljon tehtävää.
  • Surullisuus. Annat kaikkesi muiden puolesta, mutta et ole yhtään entistä onnellisempi, vaan yleensä päinvastoin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.