Lapsen saaminen testaa parisuhdetta
Vastasyntyneestä huolehtiminen vaikuttaa monilla tavoin pariskunnan elämään. Joissain tapauksessa vauvan saapuminen perheeseen vahvistaa parisuhdetta, kun taas toisinaan lapsen saaminen testaa parisuhdetta toden teolla.
Lapsen saaminen voi johtaa esimerkiksi siihen, että vanhemmat viettävät huomattavasti entistä vähemmän aikaa keskenään. Yhteisen ajan tilalle tulevat imettäminen, vauvan kylvettäminen ja vaippojen vaihtaminen yöunien kustannuksella, mikä taas johtaa huonotuulisuuteen.
Vauva on äidin huomion keskipiste
Lapsesta huolehtiminen on äidin työtä. Äideillä on tapana antaa täysi huomio vauvalle, mikä voi saada kumppanin tuntemaan itsensä hylätyksi.
Miehen kannattaa pyrkiä etsimään keinoja, joilla osoittaa kumppanilleen rakastavansa tätä. Yksi tällainen tapa on ymmärtää, että lapsen saamisella on sekä fyysisiä että henkisiä vaikutuksia. Yksi ilmeisimmistä oireista synnytyksen jälkeen ovat mielialan vaihtelut. Tällöin miehen täytyy jaksaa olla kärsivällinen, antaa naisen hoitaa asiat omalla tavallaan ja olla tukena tarvittaessa.
Toisaalta naisen tulisi kannustaa isää osallistumaan vauvan hoitoon, sillä mies voi hoitaa esimerkiksi vauvan kylvettämisen tai vaipanvaihdon aivan yhtä lailla kuin äitikin. Tänä päivänä onneksi myös isät osallistuvat lastenhoitoon aktiivisesti.
Neuvoja tuleville vanhemmille
Oli lapsi suunniteltu tai ei, molempien vanhempien tulee sitoutua lapseen. Lapsen hoitaminen sisältää paljon vastuuta. Älä koskaan ajattele, että lapsen saaminen korjaisi parisuhteesi ongelmat.
On yleistä, että äiti ottaa kaiken vastuun vauvan hoidosta ja hän saattaakin yrittää tehdä kaikki askareet, vaikka olisi kuinka uupunut. Siksi olisi hyvä antaa kumppanin tai jonkun muun perheenjäsenen auttaa vauvan hoidossa.
Tuore isä voi tuntea olonsa syrjäytetyksi. Hän saattaa tuntea, että häntä ei huomioida, tai että hän on vain tiellä auttaessaan hoitaa vauvaa.
Isän ei kuitenkaan tulis vain seurata sivusta, vaan hänen tulisi olla aktiivinen osallistuja lapsen kasvatuksessa. Kun isä osallistuu lapsen elämään, hänen ja lapsen välille kehittyy erityinen side.
Mitä tulee kodista huolehtimiseen, kotityöt olisi hyvä jakaa tasapuolisesti. Näin toinen osapuoli ei joudu tekemään kaikkia askareita yksin. Samalla myös syntyy vähemmän kotitöihin liittyviä konfliktitilanteita.
Tuoreen äitiyden prosessi
Kun on käynyt läpi intensiivisen synnytyksen, muuttuu äidin päivittäiset rutiinit. Äidin pitää palautua synnytyksestä ja keskittyä imetykseen. Naisen tulee myös miettiä, milloin haluaa palata työelämään – jos haluaa.
Jotkut äidit kärsivät synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tällöin nainen tarvitsee niin psykologista ammattiapua kuin myös kumppaninsa tukea.
Yksi yleisimmistä virheistä, jonka tuoreet vanhemma tekevät, on vauvan ylisuojeleminen. He pelkäävät, että heidän lapselleen tapahtuu jotain pahaa. Tämä voi aiheuttaa pariskunnan välille riitoja.
Pariskunnan yhteinen laatuaika
Kun vauva saapuu, vanhempien olisi hyvä muistaa huomioida myös toisiaan. Ensimmäisten kuukausien aikana vauva vie melkeinpä kaiken vanhempiensa huomion.
Tästä huolimatta vanhempien olisi hyvä viettää aikaa yhdessä ja osata kommunikoida toistensa kanssa hyvin. Puhu avoimesti siitä, mitä tunnet sekä ilmaise pelkosi ja ilosi.
Lapsen saaminen testaa parisuhdetta. Vauvasta huolehtiminen on uuvuttava ja aikaavievä työ. Lapsen saavuttua maailmaan, seksin määrä vähenee. Tämä voi aiheuttaa turhautumista, jännitteitä ja pariskunnan erkaantumista toisistaan.
Lapsen saaminen testaa parisuhdetta – mitä voi tehdä?
Jotkut ovat vahvasti sitä mieltä, että vauvan saaminen vaikeuttaa parisuhdetta. Oikeastaan olisi parempi ajatella niin, että suuri muutos on uusiin asioihin sopeutumista.
Seuraavaksi esittelemme joitakin vinkkejä, jotka auttavat kohtaamaan tämän tilanteen:
- Kerro kumppanillesi, kuinka paljon rakastat häntä. Osoita rakkaus tekojen kautta.
- Auta kumppania pääsemään eroon hänen mahdollisista epävarmuuksista.
- Keskustelkaa seksuaalisista tarpeistanne.
- Osoittakaa myötyätuntoa toisianne kohtaan. Kun kommunikoitte keskenänne, olkaa selkeitä, suoria ja kärsivällisiä.
- Huomioi, mitä kumppanisi tekee. Kun arvostat hänen vaivannäköään, myös suhteenne syvenee.
On siis totta, että lapsen saaminen testaa parisuhdetta, sillä se kuormittaa pariskuntaa. Tämä uusi vaihe elämässä on uusi tapa osoittaa rakkautta ja ymmärrystä. Lapsen kasvattaminen voi saada kumppanista esiin arvokkaita piirteitä, joita et ole ennen nähnyt.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Verea, C. P. (2015). Maternidad: historia y cultura. Revista de Estudios de Género. La Ventana, 3(22), 35–68.
- Sánchez, A., Espinoza, S., Ezcudia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista, Maternidades, 55–86. Retrieved from https://scholar.google.com.mx/scholar?start=10&q=Maternidad+en+Mexico&hl=es&as_sdt=0,5#5
- Binstock, G. (2010). Tendencias sobre la convivencia, matrimonio y maternidad en áreas urbanas de Argentina. Revista Latinoamericana de Población, 3(6), 129–146. Retrieved from http://revistarelap.org/ojs/index.php/relap/article/view/73/72
Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57–69.