Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi - Äitiyden Ihme
 

Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi

Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2019

Jokaista äitiä muistutettakoon, että huolehdi itsestäsi huolehtiaksesi lapsestasi parhaalla mahdollisella tavalla. Se, että äiti pitää huolta itsestään, on viisauden, terveyden ja hyvinvoinnin teko. Tarjotakseen lapselleen vain parasta, äidin on muistettava oma arvonsa ja pidettävä mielessä kaikki ne asiat, jotka hän ansaitsee.

Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi

Monet lastenhoito- ja äitiysasiantuntijat muistuttavat meitä siitä, kuinka tärkeää äidin on huolehtia omista perustarpeistaan. Ne eivät viittaa vain fyysisiin tarpeisiin, vaan myös emotionaalisiin ja psykologisiin tarpeisiin. On tärkeää, että äidit huolehtivat itsestään sekä raskauden aikana, että synnytyksen jälkeen.

Raskauden aikana ystävät ja perheenjäsenet huolehtivat, että tuleva äiti käy säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja ultraäänissä. Olemme miltei pakkomielteisiä oikenalaisen ruokailun suhteen raskauden aikana. Mutta harvoin tulemme kiinnittäneeksi tarpeeksi huomiota tulevan äidin henkisiin tarpeisiin, kuten siihen onko tämä stressaantunut.

Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi

Useimmille äideille vaikeimmat hetket koittavat kuitenkin heti vauvan syntymän jälkeen. Ongelman yleisyydestä huolimatta, raskauden jälkeisen masennuksen yhä ollessa tabu, leimaamme vielä tänäkin päivänä synnytyksen jälkeen väsyneet, turhautuneet sekä toimintakyvyttömät äidit “huonoiksi äideiksi” vaikka totuus ei voisi olla kauempana.

Tähän asiaan suhtautumiseen tarvitaan muutoksia. Raskauden jälkeiseen masennukseen sairastuu jopa 15% synnyttäneistä naisista, eikä luku ole suinkaan mikään pieni. On otettava tiettyjä askelia tätä ongelmaa ympäröivien käsitysten muuttaiseksi.

Joskus tuore äiti ei yksinkertaisesti pysty hoitamaan kaikkea itse, vaan hän tarvitsee apua. Hän tarvitsee neuvoja, ohjausta, ja mikä tärkeintä hän tarvitsee lähelleen ihmisiä joihin nojautua ja joihin hän luottaa. Jos näin ei ole, on todennäköistä että myös hän itse alkaa uskoa olevansa huono äiti, ja muiden tulee olemaan hyvin vaikea vakuutella masentuneelle äidille ettei asia suinkaan ole näin.

Kun sijoitamme itseemme, pystymme saavuttamaan paremman elämänlaadun. Meidän kaikkien täytyy opetella huolehtimaan itsestämme ansaitsemallamme tavalla. Meidän täytyy opetella parantamaan itsemme naisina. Nämä ovat ensimmäiset askeleet kohti onnellisempaa elämää, sekä sitä, että pystymme tarjoamaan myös lapsillemme vain parasta. Samat asiat koskevat äidin lisäksi myös lapsen isää.

Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi

Henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen takaa onnistumisen kasvattaessamme omia lapsiamme. Se takaa onnellisen, harmonisen perhe-elämän, jossa pystymme kohtaamaan minkä tahansa haasteen. Pystymme nauttimaan joka ikisestä päivästä ja sen tuomasta yksityiskohdasta.

Itsensä parantaminen vaatii sisäisten haavojen tunnistamista

Mitä oikeastaan tarkoitamme itsemme parantamisella? Ensinnäkin, on muistettava, että useimmat meistä kohtaavat pivän aikana lukuisia ratkaisemattomia ongelmia. Näihin lukeutuvat mm. vihan tunteet, piilotettu surullisuus, traumaattiset muistot, tyydyttämättömät tarpeet, tyhjyyden tunne jne.

  • Kukaan ei pysty antamaan toiselle voimaa ja rakkautta, mikäli heitä itseään painaa jokin näistä sisäisistä haavoista. Nämä pienet mustat aukot muodostuvat lopulta osaksi arkea ja ne tulevat myös vaikuttamaan siihen, kuinka kasvatamme omat lapsemme.
  • Meidän tulee tunnistaa nämä haavat itsessämme. Tiedostaa arvet jotka estävät meitä hengittämästä vapaasti.
  • Haavojen tunnistamisen opettelu, ja niiden työstämisen aloittaminen on ensimmäinen askel parantumiseen.
  • Myöhemmin, meidän tarvitsee mahdollisesti hieman tuulettaa haavaa, antaa sen hengittää, itkeä, purkautua jne… Sen jälkeen meidän tulee jatkaa matkaamme pää pystyssä ylpeänä, ja entistä vahvempana.

Kuinka olla rohkea, opetella antamaan anteeksi ja kerätä viisautta

Parantuminen on sitä, että opimme ymmärtämään kaikkien kokemuksiemme ja kärsimystemme tekevän meistä ainoastaan vahvempia. Jotta näin voi tapahtua, meidän tarvitsee opetella antamaan anteeksi. Meidän täytyy jätää menneet taaksemme, sulkea ovet takanamme ja suunnata katseemme kohti tulevaisuutta. Tulevaisuutta, joka on täynnä toivoa, unelmia ja aikuisuutta.

  • Älä ole menneisyytesi uhri. Nykyhetkesi on täynnä mahdollisuuksia, sinun tarvitsee vain avata silmäsi ja nähdä ne. Aloita elämäsi uudelleen niiden läksyjen kanssa, jotka olet jo oppinut. Kokemuksesi ovat se, mikä tekee juuri sinusta ainutlaatuisen, ne antavat sinulle identiteettisi ja oman henkilökohtaisen tarinan.
  • Olet sitkeä nainen joka on kääntänyt heikkoutensa vahvuudekseen. Joten päätä menneisyytesi aiheuttama kivun kierre ja astu nykyhetkeen. Kaikki on uutta ja sinä olet oman tarinasi päähenkilö.
Huolehdi itsestäsi tarjotaksesi parasta lapsellesi

Huolehdi itsestäsi ollaksesi paras versio itsestäsi

Älä unohda ajatella itseäsi. Vahdit vauvaasi, katsot kun hän nukkuu, ruokit hänet säännöllisesti, olet aina valppaana ja aina ennakoimassa hänen seuraavaa tarvettaan valmiina antamaan sen hänelle.. Mutta entä oma hyvinvointisi? Mitä teet edistääksesi omaa hyvinvointiasi?

Älä aseta itseäsi taka-alalle. Ota aikaa huolehtiaksesi itsestäsi. Huolehdi parisuhteestasi yhdessä kumppanisi kanssa. Käykää kahdestaan ulkona, ja viettäkää aikaa yhdessä ystävien ja tuttujen kanssa. Jos et panosta näihin asioihin, palat loppuun.

Itsestä huolehtiminen tekee sinusta vahvemman, onnellisemman ja tyytyväisemmän

Olet nyt äiti, mutta olet yhä myös nainen, kumppani, ystävä, tytär, sisar jne. Olet henkilö, jolla on haluja kasvaa, kypsyä ja oppia. Sinun täytyy pitää kaikki nämä roolit ja toiveet tasapainossa keskenään, koska vain siten saavutat todellisen tyytyväisyyden.

Jokainen lapsesi kanssa yhdessä vietetty hetki on siunaus. Mutta itsellesi muutaman tunnin omistaminen ei tee sinusta huonoa äitiä – päinvastoin!

Delegoi siis huoletta osa vastuustasi muille. Anna kumppanisi, sukulaisen, tai jonkun sinulle läheisen henkilön hoitaa lastasi välillä, jotta voit keskittyä itseesi. Kun tulet takaisin, tulet tuntemaan olosi uudistuneeksi ja virkistyneeksi!

Tee jotain uutta joka päivä. Äitinä oleminen tarkoittaa samojen rutiinien toistamista päivittäin. Yritä sekoittaa joukkoon jotain uutta ja jännittävää! Joskus pienimmät yksityiskohdat tekevät suurimman eron ja voivat vaikuttaa onnellisuuteemme huomattavasti. Käy kävelyllä, lue kirjaa, soita ystävälle tms.

Mitä siis enää odotat? Aloita sisäisten haavojesi parantaminen näillä ohjeilla – ylistä identiteettiäsi ja luo elämääsi onnellisuutta. Näin näytät myös lapsellesi parasta mahdollista esimerkkiä. Näytä hänelle kuinka kaunis, aikuinen ja rohkea persoona sinä oikeasti olet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.