Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät - Äitiyden Ihme
 

Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät

Usko tai älä, tiede on onnistunut selvittämään, minkälaiset parisuhteet kestävät aikaa ja minkälaiset taas eivät. Jatka lukemista ja selvitä, miltä oman parisuhteesi tulevaisuus näyttää näiden tietojen valossa.
Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2019

Monen uuteen parisuhteeseen hyppäävän mieli täyttyy erilaisista epäilyksistä, joista suurin lienee se, onko toisen osapuoli itselle juuri se oikea kumppani. Ehkäpä epäilyksiä hälventää se, että tutkijat ovat nyt selvittäneet, minkälaiset parisuhteet kestävät.

Erilaiset parisuhdetyypit

Yhdysvaltojen Illinoisin yliopiston tutkija Brian Ogolsky järjesti tutkimuksen, johon osallistui 376 25-29-vuotiasta pariskuntaa. Hän valitsi tutkimukseen pareja, jotka eivät olleet naimisissa. Sen sijaan, että Ogolsky olisi arvioinut erikseen yksilöitä, hän analysoi jokaista pariskuntaa yhtenäisenä yksikkönä.

Ogolsky seurasi tämän yhdeksän kuukautta kestävän tutkimuksen ajan jokaisen pariskunnan elämää ja heidän aikomustaan mennä naimisiin. Hän tarkkaili etenkin sitä, vaihteliko yksilöiden ja pariskuntien mielipide naimisiin menosta riitojen ja osapuolten tunnetilojen mukaan.

Tutkimuksensa päätteeksi Ogolsky jakoi parisuhteet dramaattisiin, kumppaniin keskittyviin, konflikteista täyttyviin ja sosiaalisen median ympärillä pyöriviin suhteisiin.

Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät

Dramaattiset parisuhteet

Tähän ryhmään kuuluvat pariskunnat, jotka ovat viettäneet vasta vähän aikaa yhdessä, mutta ovat jo kokeneet kaikki mahdolliset parisuhteen ylä- ja alamäet eroineen, sovintoineen, riitoineen ja niin edelleen. Jopa 34 % tutkimukseen osallistuvista pariskunnista kuului tähän ryhmään.

Kumppaniin keskittyvät parisuhteet

30 % Ogolskyn tutkimukseen osallistuvista pariskunnista kuului tähän ryhmään. Nämä pariskunnat viettävät runsaasti aikaa yhdessä ja nauttivat samoista aktiviteeteista.

Konflikteista täyttyvät parisuhteet

Ogolskyn mukaan 12 % tutkimuksen osallistujista voitiin kategorisoida tähän ryhmään. Näissä parisuhteissa riidellään säännöllisesti, mutta ne ovat tasapainoisempia kuin dramaattiset parisuhteet.

Sosiaalisen median ympärillä pyörivät parisuhteet

Nämä pariskunnat ovat riippuvaisia sosiaalisen median käytöstä, ja jos he eivät ole julkaisemassa omia kuvia tai kommentteja, he selaavat muiden käyttäjien julkaisuja eri sosiaalisen median alustoilla. 19 % tutkimukseen osallistuvista pareista kuului tähän ryhmään.

Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät

Tutkijoille ei kuitenkaan riittänyt, että parisuhteet ryhmiteltiin tyypeittäin, vaan he halusivat selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että osa parisuhteista kestää toisia pidempään. Research Gatessa julkaistussa tutkimuksessa keskityttiin nimenomaan tähän aiheeseen tutkimalla vähintään 40 vuotta naimisissa olleita pariskuntia.

Tutkijat kertovat minkälaiset parisuhteet kestävät

Arvot

Toisinaan kaksi ihmistä jakaa samat arvot, näkökannat ja kiinnostuksen kohteet ja näkee tulevaisuuden hyvin samalla tavalla. Vaikka vastakohtien sanotaankin vetävän toisiaan puoleensa, parisuhde, jonka osapuolet ovat täysin erilaisia keskenään, kestää vain harvoin. Vahvan parisuhteen rakentamiseksi kumppanusten täytyy olla tarpeeksi samankaltaisia keskenään.

Anteeksianto

Harvassa suhteessa ei ole lainkaan ongelmia ja riitoja, ja jokainen parisuhdettaan idealisoiva tekee vakavan virheen. Ja tämä tuokin meidät toiseen tärkeään seikkaan, joka kestävältä parisuhteelta vaaditaan, nimittäin kykyyn antaa anteeksi.

Lähes jokainen suhde sisältää jonkin verran konflikteja, ja jotta parisuhde pysyy terveenä, täytyy molempien osapuolten olla valmiit etsimään keinoja niiden ratkaisemiseksi. Tämä tarkoittaa myös kykyä pyytää ja antaa anteeksi.

Läheisyys

Hyvä seksielämä ei takaa hyvää parisuhdetta, mutta se auttaa siteen ja läheisyyden luomisessa – jotka molemmat ovat tärkeitä tekijöitä missä tahansa suhteessa. Tietenkään sekään ei haittaa, että seksuaalinen kanssakäyminen saa elimistömme erittämään hormoneja – kuten oksitosiinia – jotka tekevät meidät onnelliseksi. Tällä on epäilemättä positiivinen vaikutus parisuhteeseen.

Kommunikaatio

Viimeisenä, mutta ei missään nimessä vähäisimpänä, mainittakoon kommunikaatio, joka on jokaisen suhteen perusta, oli kyse sitten esimerkiksi vanhemman ja lapsen tai ystävysten välisestä suhteesta. Erityisen tärkeää puhuminen on romanttisessa suhteessa, ja pariskunnan molempien osapuolten olisi hyvä osata ilmaista tunteensa ja puhua kumppanilleen kaikista mahdollisista aiheista. Pariskunnan täytyy voida keskustella ja päästä yli elämän mukanaan tuomista haasteista yhdessä.

Vaikka tutkijat ovatkin selvittäneet, minkälaiset parisuhteet kestävät, on mahdotonta luoda yksi ja ainoa hyvän parisuhteen kaava, joka sopii jokaiselle ihmiselle ja pariskunnalle. Tärkeää on, että pariskunnan osapuolet ovat rakastavia, empaattisia, kunnioittavia ja suvaitsevaisia toisiaan kohtaan ja osaavat kommunikoida keskenään. Kun nämä kriteerit täyttyvät, muut palaset loksahtavat helpommin kohdalleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.