8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta - Äitiyden Ihme
 

8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta

Osalle ihmisistä kiintymyksen osoittaminen rakkaita ihmisiä kohtaan on helppoa, kun taas toiset tarvitsevat tehtävässä hieman apua. Sanojen lisäksi voimme osoittaa tunteemme monin erilaisin teoin.
8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihmiset pitävät usein läheisiään itsestäänselvyytenä ja olettavat heidän tietävän sanomattakin, kuinka tärkeitä he ovat. Vaikka he tämän tietäisivätkin, kiintymyksen osoittaminen ei ole koskaan huono asia. Tämän vuoksi listaammekin seuraavaksi kahdeksan tapaa osoittaa perheelle rakkautta muilla tavoin kuin kertomalla asian sanallisesti.

8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta

Kiintymystään tiettyä henkilöä kohtaan ei tarvitse osoittaa julistamalla rakkauttaan kaikelle kansalle. Yksityisesti sanotut sanat ja pienet teot arjessa ovat arvokkaampia kuin julkiset tunteen osoitukset. Alla kerromme kahdeksan tapaa osoittaa perheelle rakkautta.

1. Älä ujostele

Osa jättää osoittamatta tunteensa ujouden tai nolostumisen pelon vuoksi. Tällaisen pelon tai häpeän yli pääsee kuitenkin vain kertomalla tai näyttämällä tunteensa. Kiintymyksen osoituksen ei tarvitse olla mahtipontinen, vaan jo sanat rakastan sinua tekevät tehtävänsä.

Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Perheenjäsenet kuitenkin ovat ihmisiä, jotka rakastavat meitä takaisin. Jos omista tunteista puhuminen tuntuu vaikealta, ne voidaan osoittaa myös teoin, kuten seuraavaksi kerromme.

2. Jätä viestejä

Jos tunteiden osoittaminen kasvotusten tuntuu vaikealta, on pienten viestien jättäminen hyvä tapa aloittaa tunteista kertomisen harjoittelu. Lyhyitä viestejä voidaan jättää kotiin niin, että haluttu henkilö löytää ne. Esimerkiksi puolisolle voidaan jättää viesti yöpöydälle tai jääkaapin oveen ennen töihin lähtöä. Myös yllättävä sähköposti- tai tekstiviesti kesken päivän ajaa asian.

3. Kehu läheisiäsi

8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta

Rakkauden osoittaminen on paljon muutakin kuin tiettyjen sanojen käyttämistä. Sillä on paljon tekemistä jokapäiväisten pienten tekojen kanssa. Kehuminen on erinomainen tapa osoittaa läheiselle ihmiselle arvostusta ja kiintymystä.

Teot voivat olla hyvin yksinkertaisia, kuten toisen valmistamasta ateriasta kiittäminen ja ruoan kehuminen, lapsen kehuminen koulumenestyksestä tai puolison työn arvostaminen.

Kehuminen on empatian muoto, joka tekee kehun saajan onnelliseksi ja ylpeäksi. Kehuminen ei maksa kummallekaan osapuolelle mitään, vaan ainoastaan hyödyttää molempia. Miksi emme siis kaikki opettelisi kertomaan läheisimme, että arvostamme heidän panostaan ja olemme heistä ylpeitä?

4. Muista fyysinen kontakti

Sanat eivät ole ainoa tapa osoittaa kiintymystä perheenjäseniä ja muita läheisiä kohtaan. Halaukset, suukot, silittely ja selän taputtelu ovat kaikki erinomaisia tapoja näyttää tunteet. Ihmiset itse asiassa tarvitsevat fyysistä kontaktia ympärillään olevilta ihmisiltä tunteakseen itsensä rakastetuksi ja kunnioitetuksi.

Voimme kaikki opetella koskettamaan perheenjäsenen käsivartta tai kämmentä puhuessamme hänelle. Lapsen tai puolison kanssa voidaan kävellä käsi kädessä ja läheistä voidaan halata erossa olon jälkeen. Kaikki nämä ovat pieniä tekoja, joilla on suuri merkitys.

5. Vietä yhteistä aikaa perheesi kanssa

Parhaita tapoja osoittaa perheelle rakkautta on järjestää yhteistä aikaa. Pyhittämällä aikaa perheenjäsenille ja ystäville, saamme heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi.

Aikamme on rajallista, ja jokaisen meistä kannattaisi käyttää siitä mahdollisimman suuri osa tekemällä asioita, jotka todella ovat meille tärkeitä. Ja mikä olisikaan tärkeämpää kuin perheen ja ystävien kanssa ajan viettäminen. Oli kyse sitten ulkomaanmatkasta, kotisohvalla vietetystä elokuvaillasta tai pöydän ääressä keskustelusta, yhteinen aika on arvokasta.

8 tapaa osoittaa perheelle rakkautta

6. Auta

Käytännöllinen tapa osoittaa rakkautta ja arvostusta on tarjota läheiselle apua. Tämä voi tarkoittaa kotitöiden tekemistä yhdessä puolison kanssa, lapsen auttamista kotitehtävissä tai ystävän saattamista lääkäriin. Vaihtoehtoja on loputtomasti.

7. Pyydä anteeksi

Myös anteeksi pyytäminen virheen tekemisen jälkeen on tapa osoittaa perheelle rakkautta. Pyytämällä anteeksi osoitamme muille, että he ovat meille tärkeitä, ja että olemme valmiit tekemään mitä tahansa virheen korjaamiseksi.

8. Anna lahja

Toisinaan välittäminen on mukava ilmaista antamalla perheenjäsenelle pieni lahja. Lahjan ei tarvitse olla kallis, eikä välttämättä edes kaupasta hankittu. Itsetehdyt lahjat, joihin on käytetty ajatusta ja aikaa, ovat usein paras mahdollinen vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos
  • Ortega Ruiz, P., & Mínguez Vallejos, R. (2003). Familia y transmisión de valores. https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/71937/Familia_y_transmision_de_valores.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Unamuno, M. de. (2006). Amor y pedagogía. El libro de bolsillo. Biblioteca de autor.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.