Kuinka ratkaista parisuhdekonflikteja? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka ratkaista parisuhdekonflikteja?

Osaatko ratkaista parisuhteessa ilmeneviä konflikteja? Se ei ole aina helppoa, mutta sitäkin tärkeämpää kodin rauhallisen ilmapiirin takaamiseksi. Jatka lukemista, niin annamme vinkkejä näiden konfliktien ratkaisemiseen.
Kuinka ratkaista parisuhdekonflikteja?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 06 heinäkuuta, 2019

Jakaessasi elämäsi toisen ihmisen kanssa, ennemmin tai myöhemmin syntyy riitoja, mikä on täysin normaalia. Näkemyserot, väärinymmärrykset, eroavaisuudet arkirutiineissa, päivittäisten ongelmien aiheuttama stressi – kaikkien näiden seurauksena voi syntyä riitoja. Tämän takia jokaisen parisuhteessa elävän onkin hyvä tietää oikeanlaiset tavat, joiden avulla ratkaista parisuhdekonflikteja.

Ensimmäiseksi on hyvä tietää, että eniten riitoja syntyy tyypillisesti niiden ihmisten välille, jotka rakastavat toisiaan eniten. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kumppani joutuu sijaiskärsijäksi, kun puolisolla on ollut erimielisyyksiä esimiehensä kanssa tai raskas päivä lasten seurassa.

Ratkaistaksemme parisuhteessa esiintyvän konfliktin, meidän on pysähdyttävä ja mietittävä, mikä on se meitä todellisuudessa suututtava asia. On tärkeää olla ylireagoimatta ja mietittävä ennen kuin puhuu.

Kuinka ratkaista parisuhdekonflikteja?

Odota, sillä mihinkään ei ole kiire

Vaikka negatiivisia tunteita ei kannatakaan padota, aina ei ole hyvä ajatus puhua asioista juuri sillä hetkellä, kun suuttumus on huipussaan. Se saattaa olla jopa haitaksi, kun on kyse suurista konflikteista.

Vihaisena on todella vaikeaa nähdä asioita toisen ihmisen näkökulmasta. Tämä ei tarkoita, että asia tulisi sivuuttaa, vaan sitä, että kannattaa rauhoittua ja rentoutua hetki ennen asian läpikäymistä.

Aktiivinen kuunteleminen

Oletko kuullut aktiivisesta kuuntelemista? Se tarkoittaa ennen kaikkea kuuntelemaan oppimista. Vaikka tämä vaikuttaa ajatuksena yksinkertaiselta, se ei sitä välttämättä käytännössä ole. Saatat nimittäin jo kuunnellessasi toista miettiä, mitä sanot itse seuraavaksi, jolloin et kiinnitä huomiota siihen, mitä toinen oikeasti sanoo.

Aktiivinen kuunteleminen tarkoittaa sitä, että keskityt täysin siihen, mitä toinen ihminen sanoo, ilman tuomitsemista tai olettamista. Tätä taitoa kannattaa harjoitella niin kauan, että se luonnistuu. Aktiivisen kuuntelemisen taito on erittäin arvokas kaikissa ihmissuhteissa, ei ainoastaan kumppanin kanssa.

Kuinka ratkaista parisuhdekonflikteja?

Kunnioitus on tärkeintä

Mitä tahansa tapahtuukaan, muista kumppanisi kunnioittaminen, äläkä hyökkää häntä vastaan verbaalisesti tai fyysisestiHenkilö, jolla on voimakas temperamentti, saattaa joutua tunteidensa vietäväksi ja sanoa jotain, mitä ei tarkoittanut ja mitä katuu myöhemmin. Tässä vaiheessa vahinko on kuitenkin ehtinyt jo tapahtua, ja tällaisesta käytöksestä muodostuu helposti kaava, jonka mukaan toimitaan joka kerta riidan syntyessä.

Vie aloittamasi loppuun

Jos sinulla on jokin ongelma, älä tuo sitä esiin kesken keskustelun. Tämä näyttäytyy toiselle ihmiselle siten, ettei sinua kiinnosta hänen asiansa, mikä taas vaikuttaa hänen itsetuntoonsa. Sen sijaan muistuta kumppaniasi siitä, että haluat päästä yhteisymmärrykseen, ja että suhteenne on sinulle tärkeä.

Kaikki tekevät virheitä

Ole nöyrä, sillä vaikka et usko tehneesi mitään väärää, olet saattanut loukata kumppanisi tunteita sitä tarkoittamatta. Muista siis kuunnella toista ja olla kärsivällinen.

Älä yleistä

Riidellessämme toisen ihmisen kanssa, oli kyseessä sitten kumppani tai joku muu, on meillä usein tapana aloittaa lause sanomalla sinä aina tai sinä et koskaan. Tietenkään nämä yleistykset eivät pidä paikkaansa. Siksi onkin tärkeää keskittyä itse ongelmaan, ilman, että sitä liittää edellisiin riitoihin tai aikaisempiin tapahtumiin. 

Puhu omasta näkökulmastasi

Yksi tärkeä keino parisuhdekonfliktien ratkaisemisessa on puhua omista tunteista. Älä siis syytä vain kumppaniasi. Aloita sanomalla minusta tuntuu, ja kumppanisi on huomattavasti avoimempi kuuntelemaan sinua ja tuntemuksiasi. Puhumalla omista tunteista ja tarpeista – kumppanin sanoja tai tekoja tuomitsematta – kumppani oppii ymmärtämään, miten tietyt tapahtumat vaikuttavat sinuun.

Kerro kumppanillesi, miltä sinusta tuntuu.

Älä odota sitä, mitä et itse voi antaa

Monet odottavat kumppaniltaan liikaa, ajattelematta sitä, mitä he antavat kumppanilleen takaisin. Jos vaadit kumppaniltasi jotakin, sinun täytyy pystyä antamaan hänelle sama takaisin. Tällä tavoin luotte tasavertaisen parisuhteen.

On hyvin yleinen virhe odottaa kumppanilta liikoja ja odottaa hänen täyttävän kaikki omat tarpeet. Kukaan muu kuin sinä itse ei kuitenkaan voi täyttää elämäsi tyhjiöitä. Joskus tämä voi aiheuttaa turhautumisia, ja parisuhteesi saattaa kärsiä siitä.

On täysin normaalia riidellä toisinaan, mutta on tärkeää löytää terveitä tapoja ratkaista parisuhdekonflikteja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.