5 tapaa olla järjestelmällisempi äiti
Jokainen vanhempi kokee toisinaan, etteivät vuorokauden tunnit riitä kaikkien asioiden hoitamiseen, kun tehtävälistalla on vanhemmuuden lisäksi myös muita vastuita, kuten työskentely, ruoanlaitto ja kodista huolehtiminen. Kiireiseen arkeen pitäisi pystyä mahduttamaan myös harrastuksia ja muuta sosiaalista elämää. Hyvät organisointitaidot voivat auttaa ehkäisemään stressaavien tilanteiden syntymistä ja luomaan positiivisemman ilmapiirin kotona. Tänään jaamme 5 tapaa olla järjestelmällisempi äiti – tosin näitä vinkkejä voivat hyödyntää myös isät.
Äitiyden vastuut
Äitiys on henkilökohtaisen kehityksesi ja kasvusi kannalta tärkeää aikaa. Se on samanaikaisesti upeaa ja uuvuttavaa. Koska tehtävälistallasi on entistä enemmän velvollisuuksia ja hoidettavia asioita, sinun täytyy luoda uusia tapoja, oppia laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja keskittyä vain niihin tehtäviin, jotka vaativat eniten huomiotasi. Asioiden organisoinnilla tulee olemaan positiivinen vaikutus myös mielialaasi ja stressitasoosi, ja tulet tuntemaan olosi vapautuneemmaksi ja rennommaksi ollessasi päätösten teon äärellä. Sinun on toivon mukaan helpompi keskittyä siihen, mikä todella merkitsee eniten.
5 tapaa olla järjestelmällisempi äiti
Monet äidit kohtaavat päivittäin sekä työhön että henkilökohtaiseen elämään liittyviä haasteita. He joutuvat tasapainottelemaan erilaisten vaikeiden tilanteiden välillä, ja samanaikaisesti heillä on käytössään vain vähän aikaa asioiden ratkaisemiseksi. Tällaisessa tilanteessa suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys ovat iso apu.
1. Listaa prioriteettisi
Äidiksi tuleminen tulee moninkertaistamaan päivittäisen työmääräsi. Siksi onkin tärkeää, että teet listan niistä asioista jotka ovat sinulle prioriteetteja, jotta voisit suoriutua tehokkaammin. Vaikka omien prioriteettien tunnistaminen ei ole aina helppoa, seuraamalla omia mieltymyksiäsi pystyt saavuttamaan tavoitteesi helpommin. Tämä vinkki voi myös auttaa parantamaan henkilökohtaista hyvinvointiasi. Jos opit tunnistamaan sekä keskittymään omiin tarpeisiisi, sinulta ei kulu jatkossa niin paljon energiaa päätösten tekemiseen.
2. Hallitse stressiä aiheuttavia asioita
Äitiyteen kuuluu myös se, että yrität jatkuvasti pysyä sinua stressaavien tilanteiden edessä hallinnassa. Kun sisäinen kontrollisi on kunnossa, sinun on helpompi hallita eri tilanteita myös arjen keskellä. Lisäksi se vähentää ei-toivottujen tilanteiden syntymistä.
3. Valmistaudu ajoissa seuraavaan päivään
Yritä laittaa valmiiksi jo edellisenä iltana sellaisia pieniä yksityiskohtia, joista on sinulle apua seuraavaa aamua ajatellen. Voit esimerkiksi valita vaikka lapsesi seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Vaikka ajallisesti säästätkin ehkä vain muutamia minuutteja, voit helpottaa aamujasi näillä pienillä keinoilla huomattavasti, jolloin päiväsi alkavat positiivisemmalla, kontrolloidulla, sekä rennommalla tavalla. Tämä muutos toiminnassasi auttaa sinua myös hallitsemaan ajankäyttöäsi paremmin, joka puolestaan auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi jotta sinusta voi kehittyä järjestelmällisempi äiti.
4. Opettele delegoimaan vastuita
On tärkeää oppia jakamaan tehtävät muiden perheenjäsenten kanssa. Jos sinulla on kumppani, on osoitettu, että avioliiton tuki kotitöiden suorittamisessa auttaa vähentämään konflikteja perheissä, joissa yhdistyvät työ- sekä perhearki. Se vähentää myös merkittävästi myös sinun omia stressitasojasi. Jos perheeseesi kuuluu nuoria jäseniä, voit delegoida heille tehtäviä ja vastuuta heidän ikäänsä sopivalla tavalla. Tämä auttaa samalla myös lapsen omaa kognitiivista kehitystä.
5. Vältä takaiskuja
Kun tilanne on paremmin hallinnassasi, on helppoa tuntea olonsa mukavammaksi ja rentoutuneemmaksi. Siksi onkin tärkeää oppia ennakoimaan tilanteita sekä välttämään takaiskuja, jotta pystyt hallitsemaan henkistä tasapainoasi. Jatkuvat takaiskut voivat toimia dominoefektinä ja alkaa vaikuttaa myös lähimmäisiisi negatiivisella tavalla.