Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille - Äitiyden Ihme
 

Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille

Vyöhyketerapia voi olla hyvä tapa vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä sidettä jo muutaman minuutin päivittäisellä käsittelyllä. Joidenkin lähteiden mukaan vyöhyketerapiasta on apua lapsen kipujen vähentämisessä ja vastustuskyvyn parantamisessa.
Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2020

Vyöhyketerapia eli refleksologia on uskomuslääkintää, jossa potilasta hoidetaan painelemalla kehossa uskomuksen mukaan sijaitsevia heijastepisteitä. Uskomuslääkinnällä tarkoitetaan lääketieteelliseen tutkimukseen perustuvan lääkinnän ulkopuolelle jääviä hoitomenetelmiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menetelmää ei joko ole tutkittu lääketieteellisesti tai sen vaikutuksista ei ole saatu lääketieteellistä näyttöä.

Näin on siis myös vyöhyketerapian kohdalla, mutta tästä huolimatta monet kokevat hoitomuodosta olevan apua erilaisissa terveysongelmissa.
Vyöhyketerapiaa suoritetaan toisinaan myös vauvoille ja lapsille.

Vyöhyketerapeutti käsittelee session aikana joko pelkästään jalkaterien heijastepisteet tai koko kehon heijasteet, joita on käsissä, korvissa, kasvoissa ja keskivartalossa. Mitä tulee lapsiin, tunnetuin refleksologinen hoito koskee jalkoja. Syynä tähän on se, että jaloissa on suuri määrä hermopäätteitä, jotka ovat yhteydessä muuhun kehoon. Hoidossa lapsen jalkojen heijastepisteitä käsitellään, ja hyödyt havaitaan siinä elimessä, joka on yhteydessä hoidon kohteena olevaan hermopäätteeseen.

Vyöhyketerapia on vanha menetelmä, jota käytetään luonnollisena parantavana hoitona. Paineen kohdistaminen kehon eri osiin auttaa vähentämään kipua, parantaa terveyttä ja rentouttaa. Lasten tapauksessa vyöhyketerapian avulla voidaan myös lisätä vanhemman ja lapsen välistä fyysistä kontaktia ja näin vahvistaa heidän välistään tunnetason sidettä.

Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille

Lasten jalat ovat hyvin erilaiset kuin aikuisten. Kun ihmisen jalat kasvavat, niihin kehittyy enemmän refleksipisteitä. Lapsilla jaloissa on refleksologista hierontaa ajatellen paljon vähemmän alueita.

Hyvin pienillä vauvoilla jaloissa on kuusi erilaista aluetta, joilla voidaan käyttää vyöhyketerapiaa. Riippuen siitä, mikä lapsen ongelmana on, kohdistetaan painetta ja tehdään pyöriväliikkeistä hierontaa tietyllä alueella, jonka kautta kyseistä vaivaa voidaan hoitaa.

Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille

Lapsen varpaiden keskiosa liittyy nenän sivuonteloihin. Tämän alueen hierominen on ihanteellista poskiontelotulehduksen lievittämiseksi vauvalla. Lisäksi tämä kohta on yhteydessä lapsen päähän ja hampaisiin, ja siten se tarjoaa mahdollisuuden hoitaa hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa kipua.

Jalassa alempana, pehmeällä alueella juuri varpaiden alla, on myöskin vyöhyketerapiaa ajatellen hyödyllinen kohta. Tämän alueen hieronta lievittää rinnan epämukavutta, ja lisäksi alueen keskikohta on yhteydessä ihmisen sisuspunokseen.

Vatsan epämukavuuden hoitamiseksi voidaan hieroa lapsen jalan keskiosaa – keskipistettä hieromalla saadaan yhteys hänen vatsaansa.

Keskiosasta alaspäin edettäessä päästään tavoittamaan lapsen vatsan alaosa. Jalan hieronta tällä alueella voi auttaa lievittämään ummetusta, närästystä ja huonoa ruoansulatusta.

Vyöhyketerapian hyödyt lapselle

Vyöhyketerapia tuottaa vauvoilla ja lapsilla eri tyyppisiä hyötyjä. Tämä tekniikka eroaa perinteisestä tai tavallisesta hieronnasta selkeästi.

Se perustuu tiettyihin painelupisteisiin jaloissa, kämmenissä ja kasvoissa, joilla on vaikutus muihin kehon elimiin ja osiin. Refleksologian tarkoituksena on lievittää kipua ja epämukavuutta kyseisissä kehon kohdissa, ja tämä siis tapahtuu hieronnan avulla.

Vyöhyketerapia voi parantaa lapsen hengityselinten, ruoansulatuksen ja vastustuskyvyn toimintaa. Tähän tarvitaan yksinkertaisesti kyseisiin elimiin liityvien kohtien hierontaa. Samoin tällaisella hieronnalla pystytään poistamaan sairauden aiheuttamaa stressiä ja jännitettä.

Suosittelemme vyöhyketerapian tekniikoiden hyödyntämistä ainakin kolme kertaa viikossa. Vaikka lapsella ei olisi kipuja tai epämukavuutta, tämä on hyödyksi, sillä hänen hyvinvointinsa paranee.

Vyöhyketerapia parantaa vauvojen ja lasten vastustuskykyä sekä auttaa torjumaan sairauksia tulevaisuudessa.

Vyöhyketerapian avulla voidaan lisätä vanhemman ja lapsen välistä fyysistä kontaktia ja näin vahvistaa heidän välistään tunnetason sidettä.

Miten vyöhyketerapia suoritetaan?

Refleksologiaa varten tulisi aivan ensiksi valita sellainen kodin paikka, joka on mukava, rauhallinen ja hyvin valaistu.

Toisin sanoen tähän tarvitaan vauvalle miellyttävä ympäristö, ja voit myös laittaa jotakin rentouttavaa musiikkia soimaan taustalle.

Aloita hieronta vauvan varpaista hellävaraisia, pyöriviä liikkeitä tehden. Tarkoituksena on hieroa jalkojen koko aluetta, edeten alaspäin ja lopettaen kantapäihin.

Vyöhyketerapia vauvoille ja lapsille

Jos lapsesi olo näyttää olevan jotenkin epämukava hieronnan aikana, ole tarkkana kyseistä aluetta hieroessasi – tee hieronta hitaasti ja hellävaraisesti.

Lopuksi kohdista painetta sisuspunospisteeseen – tämä sijaitsee aivan vauvan jalan pehmeän alueen keskellä ja keskimmäisen varpaan alla. Vyöhyketerapian tulisi kestää kerralla maksimissa 15 minuuttia.

Lapsi saa jo muutaman minuutin refleksologisesta hieronnasta monenlaisia hyötyjä, ja nämä ovat nähtävissä erityisen selvästi vauvoilla ja pienillä lapsilla. Tämä johtuu siitä, että hyvin nuori lapsi on vastaanottavaisempi tämän tyyppiselle stimulaatiolle.

Kannattaa kokeilla, sillä vyöhyketerapia on loistava keino lapsen elämänlaadun parantamiseksi. Se toimii vauvojen ja lasten lisäksi myös aikuisilla, joten suosittelemme uskaltautumaan kokeilemaan refleksologiaa itsekin!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.