Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito

Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2019

Ruoansulatusongelmat voivat olla hyvin epämiellyttäviä pienelle lapselle, mutta oikealla hoidolla ne saadaan kyllä kuriin. Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka vauvan ruoansulatusongelmat kannattaa hoitaa.

Ruoansulatuksekseen liittyvät häiriöt ovat pienillä lapsilla yleisempiä kuin kuvittelemmekaan. Itse asiassa tilastot kertovat, että noin 50 % vauvoista kärsii lievistä ruoansulatusongelmista ensimmäisten elinkuukausiensa aikana.

Tämä johtuu vauvan ruoansulatusjärjestelmän kehittymättömyydestä. Vaikka nämä ongelmat saadaankin usein kuriin ruokavalion muutoksilla, on tärkeää tunnistaa ne, jotta lapsen kehitystä voidaan estää häiriintymistä.

Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito

Aivan kuten aikuisetkin, myös lapset voivat kärsiä monista ruoansulatusongelmista, jotka voivat aiheuttaa suurtakin epämukavuutta. Vaikka nämä häiriöt voivatkin tuottaa vanhemmille paljon huolta, kannattaa muistaa, että ne ovat itse asiassa melko tavallisia. Oikealla hoidolla epämukavuus ja kipu saadaan lievittymään.

Vatsakipu

Tämä on lievin ruoansulatuksen häiriö, joka vastasyntyneellä voi olla, ja sitä ilmenee etenkin silloin, kun vauva saa ruokaa pullosta. Tämä kipu voi aiheuttaa kovaa huutoa, joka usein heikkenee sen jälkeen, kun vauva pystyy pääsemään eroon kaasuista suolistossa.

Jotta kipua voitaisiin lievittää, voit tehdä hierontaa vauvan vatsan alueella ylhäältä alas. Voit myös tehdä myötäpäivään suuntautuvaa hierontaa.

Ripuli

Imetys voi saada aikaan vauvasi ulosteen muuttumista tietyn väriseksi ja vaikuttaa sen koostumukseen. Uloste tulee olemaan ohutta, rakeista ja kullankeltaista.

Jos annat vauvallesi keinotekoisia maidonkorvikkeita, hänen ulosteensa tulee olemaan epäjohdonmukaisen näköistä ja vaaleaa väriltään. Joka tapauksessa sinun tulee ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, jos huomaat vauvallasi ripulia.

Vauvoilla on suuri riski kärsiä nestehukasta, ja ripuli on yleensä tarttumisen vuoksi ilmenevää.

Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito

Pulauttelu

Pulauttelua ilmenee yleensä ruokinnan jälkeen, ja se koostuu siitä, että vauva poistaa ruokaa suun kautta sen jälkeen, kun hän on syönyt liikaa. Tätä ilmiötä voidaan välttää vain siten, että katsotaan tarkasti vauvan syömistä ja lopetetaan, kun hän on kylläinen.

Näin siis estetään sitä, että vauva syö enemmän kuin hänen on tarve. Pulauttamisessa ei aina tule ulos paljon ruokaa, ja yleensä sitä käy juuri syömisen jälkeen. Se voi tapahtua pienistäkin liikkeistä, ja yleensä sen aiheuttaa vauvan ruoansulatuksen kehittymättömyys.

Ummetus

Kiinteän ruoan lisääminen vauvan ruokavalioon tai muutos rintamaidosta korvikkeeseen voi aiheuttaa ruoansulatuksen ongelmia, kuten esimerkiksi ummetusta. Kun näin käy, on parasta ottaa yhteyttä lastenlääkriin. Tehokkain hoito on yksinkertaisesti se, että muutetaan vauvan ruokavaliota.

Hikka

Hikka voi olla melko usein toistuva ja jatkuva ongelma, mutta se ei ole mitenkään hälyttävä, sillä se ei vahingoita vauvaa ollenkaan. Yleensä hikkaa ilmenee ilman selkeää syytä, ja se katoaa spontaanisti. Itse asiassa vauva voi kärsiä hikasta jopa kohdussa ollessaan.

Tilastojen mukaan 55 % kaikista vauvoista kärsii ruoansulatusongelmista ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Ilmavaivat

Ilmavaivat voivat kertoa siitä, että vauvan ruoansulatuksessa on kehittymässä ongelmia. Jotkut vauvat eivät pysty käsittelemään laktoosia ja korvikkeita täysin siksi, että heillä ei ole niitä entsyymejä, joita tarvitaan kyseisen tekijän hajottamiseksi.

Vaikka tämä ongelma yleensä korjaantuukin itsestään vauvan kehittyessä, on tärkeää, että ilmoitat lastenlääkärille asiasta, jotta siihen voidaan saada ratkaisu.

Kuinka auttaa ruoansulatusongelmista kärsivää lasta?

  • Laita hänet pystyasentoon, kun on ruokailun aika.
  • Aiheuta vauvan ryöhtäiseminen siten, että taputtelet häntä kevyesti selkään.
  • Voit yrittää tehdä hellävaraista hierontaa vatsalle kipua lievittääksesi.
  • Yritä ruokkia vauvaa pienin annoksin.
  • Rauhoittele vauvaasi silloin, kun hän itkee, jotta voisit estää sitä, että hän nielee ilmaa.
Vauvan ruoansulatusongelmat ja niiden hoito

Vauvan ruoansulatusongelmien huomaaminen

Nopein tapa havaita ruoansulatuksen ongelmat lapsella on analysoida hänen käytöstään päivittäin. Jos hän esimeriksi on epämukavuutta kokeva tai sitten surullisen tai hermostuneen oloinen syönnin jälkeen, on todennäköistä, että tämä johtuu huonosta olosta.

Saatat huomata, että hän jännittää jalkojaan ja ojentelee niitä vatsaa kohden, jotta voisi lievittää kipua tai epämukavuutta. Toinen vinkki siitä, että lapsella on ruoansulatuksen ongelmia on se, että hän itkee lohduttomasti.

Ne ruoansulatuksen vaivat, jotka nyt olemme maininneet, ovat melko yleisiä vauvoilla, mutta ne voivat saada monen vanhemman hyvin huolestuneeksi. Ne ovat kuitenkin täysin normaaleja ensimmäisten vauvan kuukausien aikana.

Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita, on parasta ottaa yhteyttä lastenlääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Thiagarajah JR., Kamin DS., Acra S., Goldsmith JD., et al., Advances in evaluation of chronic diarrhea in infatns. Gastroenterology, 2018. 154 (8): 2045-2059.
  • Vandenplas Y., Alarcón P., Alliet P., De Greef E., et al., Algorithms for managing infant constipation, colic regurgitation and cow’s milk allergy in formula fed infants. Acta Pediatr, 2015. 104 (5): 449-57.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.