Skolioosi lapsella - Äitiyden ihme
 

Skolioosi lapsella

Skolioosi lapsella

Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2020

Skolioosi on selän kasvuhäiriöstä aiheutuva tila, jossa selkäranka käyristyy sivusuunnassa. Tänään kerromme skolioosin eri tyypeistä, oireista ja hoidosta.

Millaisiin ryhmiin skolioosi jaetaan?

Skolioosi voidaan jakaa eri tyyppeihin potilaan iän mukaan:

  • Alle 3-vuotiaiden lasten kohdalla kyseessä on lapsuusajan skolioosi.
  • 4-10-vuotiailla lapsilla kyseessä on nuoren skolioosi.
  • Murrosikäisen skolioosia puolestaan sairastavat 11-18-vuotiaat potilaat.

Skolioosi luokitellaan myös syntymekanisminsa perusteella:

  • Synnynnäinen skolioosi: Tämän tyyppinen sairaus näkyy nimensä mukaisesti lapsella jo tämän syntyessä. Sikiöaikaisen kehityksen aikana nikamien rakentuminen voi häiriintyä. Tämän tyyppisestä kehityshäiriöstä kärsivällä lapsella on usein muitakin elinjärjestelmien häiriöitä, ja ennuste vaihtelee harmittomasta erittäin hankalaan.
  • Idiopaattinen skolioosi: Idiopaattisella tarkoitetaan tuntemattomasta syystä johtuvaa sairautta. Idiopaattinen skolioosi alkaa yleensä murrosiän karvupyrähdyksen aikaan, joskin sitä esiintyy jonkin verran myös pienillä lapsilla. Hyvin hoidetun skolioosin ennuste on erittäin hyvä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
  • Muihin sairauksiin liittyvä skolioosi: Skolioosin kehittyminen liittyy myös moniin lapsuusajan neurologisiin sairauksiin ja lihassairauksiin. Hoito riippuu sairauden luonteesta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.