Mikä on keskeytynyt keskenmeno?
 

Mikä on keskeytynyt keskenmeno?

Keskeytynyt keskenmeno ei aiheuta oireita ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset naiselle. Lue lisää alta.
Mikä on keskeytynyt keskenmeno?
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokaisessa raskaudessa on vähintään 20 %:n mahdollisuus, että raskaus keskeytyy ennen aikojaan. Keskenmenoihin liittyy yleensä vatsakipua ja verenvuotoa, jonka kautta kohdun sisälle muodostunut alkiokudos poistuu. Joissakin tapauksissa keskenmenoon ei kuitenkaan liity minkäänlaisia oireita, koska alkio tai sikiö pysyy kohdussa. Tämä tunnetaan keskeytyneenä keskenmenona, ja kerromme siitä lisää alla.

Mikä on keskeytynyt keskenmeno?

Keskeytyneessä keskenmenossa alkio tai eloton sikiö ei poistu äidin kehosta. Tämä johtuu siitä, että naisen elimistö ei havaitse vauvan menetystä ja istukka jatkaa toimintaansa vielä muutaman päivän.

Kohtu taas ei supistu alkion ja istukan jäänteiden poistamiseksi. Tästä syystä tällaisissa keskenmenoissa ei esiinny tyypillisiä oireita, kuten verenvuotoa, kramppeja ja kipua.

Eloton sikiö voi pysyä naisen kehossa useita päiviä, jopa viikkoja, ja siten lisätä vakavien komplikaatioiden, kuten systeemisen infektion, riskiä.

Mies lohduttaa kumppaniaan.
Keskeytyneessä keskenmenossa raskaana olevan naisen elimistö ei poista sikiön jäänteitä, joten tavanomaisia oireita ei esiinny.

Keskeytyneen keskenmenon syyt

Keskeytyneen keskenmenon syyt ovat samat kuin oireita aiheuttavissa keskenmenoissa, ja niistä erottuvat seuraavat:

  • Alkion geneettiset muutokset, kuten kromosomipoikkeavuudet.
  • Kohtuontelon ongelmat: mm. myoomat, herttamainen kohtu, kohdun hypoplasia tai kohdunkaulan heikkous.
  • Autoimmuunisairaudet, kuten systeeminen lupus erythematosus.
  • Endokriiniset ongelmat: Nämä aiheuttavat 5–10 % keskenmenoista, ja niihin kuuluu diabetes mellitus, munasarjojen monirakkulatauti, kilpirauhassairaudet ja jotkin hormonaaliset häiriöt.
  • Äidin infektiot: Sukupuolitaudit voivat häiritä raskauden oikeanlaista etenemistä, kuten myös mykoplasma- tai sytomegalovirusinfektiot ja toksoplasmoosi. Ne kaikki hyökkäävät suoraan muodostuvaan alkioon tai sikiöön ja voivat aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia ja jopa kuoleman.
  • Hyytymisongelmat: Trombofiliat ja muut verisairaudet voivat aiheuttaa keskenmenon.
  • Muut äidin sairaudet, kuten syöpä, sydänsairaus tai hallitsematon korkea verenpaine.

Tämän lisäksi keskeytynyt keskenmeno saattaa liittyä kohdunkaulan ahtautumiseen, joka ei salli raskauden aikana muodostuneiden kudosten poistumista. Se saattaa liittyä myös supistusten puuttumiseen tai alkion irtoamattomuuteen kohdun limakalvosta.

Mitä oireita keskeytyneeseen keskenmenoon liittyy?

Keskeytyneen keskenmenon erityispiirre on, että siihen ei yleensä liity keskenmenolle tyypillisiä oireita. Eli siinä ei esiinny verenvuotoa tai vatsakipua, jotka viittaavat siihen, että kohdussa on jotain meneillään.

Joillakin naisilla voi olla lieviä oireita, kuten vähäisiä vaivoja lantion alueella tai raskausoireiden (mm. pahoinvointi, rintojen arkuus tai uneliaisuus) äkillistä häviämistä.

Keskenmeno ei aina aiheuta oireita.
Keskeytynyt keskenmeno voidaan havaita ultraäänellä tai muilla erityisillä tutkimuksilla.

Miten keskeytynyt keskenmeno diagnosoidaan?

Jos oireita ei ole, keskeytynyt keskenmeno voidaan havaita vain erityisillä tutkimuksilla, kuten ultraäänellä. Tällaisen tutkimuksen aikana lääkäri ei havaitse sikiön sydämenlyöntejä. Muissa tapauksissa voidaan nähdä sikiöpussi ilman alkiota.

Keskeytynyt keskenmeno voidaan diagnosoida myös verikokeilla, kuten mittaamalla useaan kertaan ihmisen koriongonadotropiinihormonin pitoisuus. Tuloksista on nähtävissä tämän hormonin pitoisuuden jyrkkä lasku.

Keskeytyneen keskenmenon varhainen diagnosointi on erittäin tärkeää naisen terveyden kannalta. Kohtuun jäänyt alkiokudos voi johtaa henkeä uhkaaviin komplikaatioihin, kuten vatsansisäiseen infektioon, sepsikseen, DIC-oireyhtymään tai suonikalvon nukkalisäkkeiden hydrooppiseen degeneraatioon.

Millaista hoitoa tarvitaan?

Kun lääkäri havaitsee keskeytyneen keskenmenon, hänen on päätettävä asianmukaisesta hoidosta saadakseen sikiön poistettua. Tässä tilanteessa voidaan joko odottaa sen hoitumista luonnollisesti tai edetä lääkkeelliseen tai kirurgiseen hoitoon.

Kun raskaus on kestänyt alle 8 viikkoa, lääkäri voi määrätä lääkehoidon misoprostolilla. Tämä lääke laajentaa kohdunkaulaa ja tuottaa supistuksia, mikä edistää alkiokudoksen luonnollista poistumista.

Jos keskenmeno tapahtuu tätä myöhemmin, sopivin vaihtoehto on kirurginen hoito. Tämä koostuu kohdun kaavinnasta, jossa aspiroidaan tai poistetaan sikiön jäännökset ja jäljelle jääneet kohdun kudokset.

Useimmissa tapauksissa keskeytynyttä keskenmenoa ei voi välttää. Komplikaatiot voidaan kuitenkin estää. Siksi on parasta mennä ajoissa raskausajan konsultaatiokäynneille ja noudattaa lääkärin suosituksia tarkasti.

Keskenmenon jälkeen raskautta voidaan yrittää uudelleen. On kuitenkin parasta odottaa vähintään 2–3 kuukautiskiertoa, jotta nainen on sekä fyysisesti että henkisesti valmistautunut uuteen alkuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.