Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa
Amenorrea tarkoittaa kuukautisten puuttumista. Primaarisella amenorrealla tarkoitetaan tilaa, jossa kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, ja sekundaarisella amenorrealla tilaa, jossa aiemmin säännölliset kuukautiset puuttuvat yli kuuden kuukauden ajan tai pitkässä kuukautiskierrossa kolmet peräkkäiset kuukautiset puuttuvat.
Amenorrean yleisimmät aiheuttajat
Tavallisin syy kuukautisten puuttumiseen on raskaus, mutta jos kyse ei ole raskaudesta, on amenorrean syy aina selvitettävä. Esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, vakava ylipaino, liiallinen liikunta ja kova stressi voivat aiheuttaa kuukautisten pois jäämisen. Noin joka kymmenennessä tapauksessa amenorrean aiheuttaa vaikea yleissairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, hoitamaton keliakia tai lisämunuaisen liikatoiminta. Myös lapsuudessa hoidetut vaikeat sairaudet voivat joissain tapauksissa aiheuttaa myöhemmin kuukautisten puuttumisen.
Mikäli amenorrean aiheuttaa alipaino, ylipaino tai liiallinen liikunnan määrä, tulee potilaan keskittyä painonhallintaan ja välttää ylenmääräistä liikuntaa. Jos ongelman taustalla on voimakas stressitilanne, pyritään tilanne rauhoittamaan, jotta stressi vähenee. Mikäli kuukautisten pois jääminen johtuu yleissairaudesta, pyritään sairautta hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti. Jos kuukautiset eivät käynnisty itsestään tai jos potilaalla todetaan pitkäaikainen estrogeenivajaus, harkitaan hormonihoitoa.
Fysikaalisella tasolla tarkasteltuna kuukautisten puuttuminen muuttaa tiettyjen hormonien – kuten lutenisoivan hormonin, follikkelia stimuloivan hormonin ja estradiolin – määrää ja esintyvyyttä. Samaan aikaan elimistön kortisonitasot kohoavat ja tyreotropiini-, trijodityroniini- ja leptiniinitasot laskevat. Viimeksi mainittu hormoni vähentää ruokahalua ja toimii markkerina energiavarastoille. Samaan aikaan greliinitasot nousevat, mikä johtaa ruokahalun kasvamiseen. Prolaktiini ja melatoniini sen sijaan molemmat vähenevät. Ajan myötä luuston mineraalitiheys alenee, mikä voi johtaa osteopeniaan ja osteoporoosiin. Näiden negatiivisten vaikutusten vuoksi amenorreapotilaan kannattaa kiinnittää huomiota myös omaan ruokavalioonsa.
Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa
Riittävä energiansaanti
Elimistö tarvitsee energiaa ja tiettyjä ravintoaineita suorittaakseen tehokkaasti tarvittavat toiminnot. Jos keho ei saa tarvitsemaansa ravintoa ja sitä kautta energiaa, se alkaa priorisoida tiettyjä toimintoja toisten sijasta. Tällaisessa tilanteessa energiansaantia tulee lisätä vähitellen niin, että ruoansulatusjärjestelmä saa rauhassa totutella kasvaneeseen ravintomäärään. Usein hyvä tapa on lisätä ruokavalioon 250-300 kilokaloria päivittäin.
Rasvat ja täysjyvät
Moni nainen saattaa vältellä rasvoja ja hiilihydraatteja painonnousun pelossa, mikä voi puolestaan johtaa amenorreaan. Laadukkaat eli tyydyttymättömät rasvat auttavat syntetisoimaan kuukautiskiertoon liittyviä hormoneja. Ne myös säätelevät tulehdustiloja sekä auttavat vähentämään stressimarkkereiden määrää veressä.
Nämä ravintoaineet myös tarjoavat elimistölle eniten energiaa. Niitä syömällä on helpompi saavuttaa päivittäiset, ylimääräiset 250-300 kilokalroti. Valitse rasvanlähteiski avokadoa, pähkinöitä sekä oliiveja ja käytä ruuanlaitossa sekä kastikkeina oliiviöljyä. Mitä hiilihydraatteihin tulee, kannattaa puhdistetut viljat korvata täysjyväviljoilla. Myös palkokasveja kannattaa nauttia.
D-vitamiini ja muut luuston terveyttä edistävät ravintoaineet
Kuten aiemmin mainitsimme, amenorrea voi vaarantaa luuston terveyttä. Tällöin nainen menettää luumassaansa estrogeenin ja kalsiumia sitovien ravintoaineiden puuttumisen vuoksi. Näitä ovat esimerkiksi D- ja K-vitamiini sekä magnesium.
D-vitamiini on vastuussa kalsiumin imeytymisestä ruuasta suolistoon. Siksi onkin tärkeää saada tätä vitamiinia tarpeeksi. Mistä D-vitamiinia sitten voi saada? Sitä saa säännöllisesti, mutta suojattuna auringonvalosta, sekä D3-ravintolisien muodossa. Auringonvalo yhdistettynä rasvaiseen kalaan, maitotuotteisiin, kananmuniin, sieniin, avokadoon sekä oliiviöljyyn tarjoaa D-vitamiinia.
K-vitamiini ja magnesium liittyvät osteokalsiinin tuotantoon, joka on luun muodostumisesta vastaava hormoni. K-vitamiinia on esimerkiksi maitotuotteissa, hapankaalissa sekä hapatetuissa soijapavuissa. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat mm. lehtevät vihreät kasvikset, pintopavut, soija sekä pähkinät.
Muita amenorreaan liittyviä tekijöitä
Kalorien lisäyksen ja ravinnollisten tarpeiden täyttämisen lisäksi tulee alentaa myös stressitasoja. Lisäksi tulee vähentää liikuntaan käytettyä aikaa sekä sen rasittavuutta. Saattaa myös olla tarpeen pohtia psykologisen avun hakemista, mikäli kaipaa apua emootioiden hallintaan sekä oman kehon hyväksymiseen.
Lisäksi on tärkeää ymmärtää, kuinka suuri merkitys kuukautisten terveydellä on hyvinvointiin. Joten heti jos havaitset amenorrean merkkejä joko itselläsi tai tyttärelläsi, ota oitis yhteys gynekologiin. Lisäksi on hyvä pyytää apua ravitsemusasiantuntijalta, joka pystyy luomaan oikeanlaisen ruokavalion ja hoitosuunnitelman.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.