Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa - Äitiyden Ihme
 

Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa

Naisen kuukautiskierto on tärkeässä roolissa, mitä tulee lisääntymiseen ja toksiinien poistamiseen elimistöstä. Tästä syystä on hyvä tietää, miten amenorrean hoitoa voi tukea ruokavalion avulla.
Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Amenorrea tarkoittaa kuukautisten puuttumista. Primaarisella amenorrealla tarkoitetaan tilaa, jossa kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, ja sekundaarisella amenorrealla tilaa, jossa aiemmin säännölliset kuukautiset puuttuvat yli kuuden kuukauden ajan tai pitkässä kuukautiskierrossa kolmet peräkkäiset kuukautiset puuttuvat.

Amenorrean yleisimmät aiheuttajat

Tavallisin syy kuukautisten puuttumiseen on raskaus, mutta jos kyse ei ole raskaudesta, on amenorrean syy aina selvitettävä. Esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, vakava ylipaino, liiallinen liikunta ja kova stressi voivat aiheuttaa kuukautisten pois jäämisen. Noin joka kymmenennessä tapauksessa amenorrean aiheuttaa vaikea yleissairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, hoitamaton keliakia tai lisämunuaisen liikatoiminta. Myös lapsuudessa hoidetut vaikeat sairaudet voivat joissain tapauksissa aiheuttaa myöhemmin kuukautisten puuttumisen.

Mikäli amenorrean aiheuttaa alipaino, ylipaino tai liiallinen liikunnan määrä, tulee potilaan keskittyä painonhallintaan ja välttää ylenmääräistä liikuntaa. Jos ongelman taustalla on voimakas stressitilanne, pyritään tilanne rauhoittamaan, jotta stressi vähenee. Mikäli kuukautisten pois jääminen johtuu yleissairaudesta, pyritään sairautta hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti. Jos kuukautiset eivät käynnisty itsestään tai jos potilaalla todetaan pitkäaikainen estrogeenivajaus, harkitaan hormonihoitoa.

Fysikaalisella tasolla tarkasteltuna kuukautisten puuttuminen muuttaa tiettyjen hormonien – kuten lutenisoivan hormonin, follikkelia stimuloivan hormonin ja estradiolin – määrää ja esintyvyyttä. Samaan aikaan elimistön kortisonitasot kohoavat ja tyreotropiini-, trijodityroniini- ja leptiniinitasot laskevat. Viimeksi mainittu hormoni vähentää ruokahalua ja toimii markkerina energiavarastoille. Samaan aikaan greliinitasot nousevat, mikä johtaa ruokahalun kasvamiseen. Prolaktiini ja melatoniini sen sijaan molemmat vähenevät. Ajan myötä luuston mineraalitiheys alenee, mikä voi johtaa osteopeniaan ja osteoporoosiin. Näiden negatiivisten vaikutusten vuoksi amenorreapotilaan kannattaa kiinnittää huomiota myös omaan ruokavalioonsa.

Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa

Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa

Riittävä energiansaanti

Elimistö tarvitsee energiaa ja tiettyjä ravintoaineita suorittaakseen tehokkaasti tarvittavat toiminnot. Jos keho ei saa tarvitsemaansa ravintoa ja sitä kautta energiaa, se alkaa priorisoida tiettyjä toimintoja toisten sijasta. Tällaisessa tilanteessa energiansaantia tulee lisätä vähitellen niin, että ruoansulatusjärjestelmä saa rauhassa totutella kasvaneeseen ravintomäärään. Usein hyvä tapa on lisätä ruokavalioon 250-300 kilokaloria päivittäin.

Rasvat ja täysjyvät

Moni nainen saattaa vältellä rasvoja ja hiilihydraatteja painonnousun pelossa, mikä voi puolestaan johtaa amenorreaan. Laadukkaat eli tyydyttymättömät rasvat auttavat syntetisoimaan kuukautiskiertoon liittyviä hormoneja. Ne myös säätelevät tulehdustiloja sekä auttavat vähentämään stressimarkkereiden määrää veressä.

Nämä ravintoaineet myös tarjoavat elimistölle eniten energiaa. Niitä syömällä on helpompi saavuttaa päivittäiset, ylimääräiset 250-300 kilokalroti. Valitse rasvanlähteiski avokadoa, pähkinöitä sekä oliiveja ja käytä ruuanlaitossa sekä kastikkeina oliiviöljyä. Mitä hiilihydraatteihin tulee, kannattaa puhdistetut viljat korvata täysjyväviljoilla. Myös palkokasveja kannattaa nauttia.

D-vitamiini ja muut luuston terveyttä edistävät ravintoaineet

Kuten aiemmin mainitsimme, amenorrea voi vaarantaa luuston terveyttä. Tällöin nainen menettää luumassaansa estrogeenin ja kalsiumia sitovien ravintoaineiden puuttumisen vuoksi. Näitä ovat esimerkiksi D- ja K-vitamiini sekä magnesium.

Ruokavalio tukemassa amenorrean hoitoa

D-vitamiini on vastuussa kalsiumin imeytymisestä ruuasta suolistoon. Siksi onkin tärkeää saada tätä vitamiinia tarpeeksi. Mistä D-vitamiinia sitten voi saada? Sitä saa säännöllisesti, mutta suojattuna auringonvalosta, sekä D3-ravintolisien muodossa. Auringonvalo yhdistettynä rasvaiseen kalaan, maitotuotteisiin, kananmuniin, sieniin, avokadoon sekä oliiviöljyyn tarjoaa D-vitamiinia.

K-vitamiini ja magnesium liittyvät osteokalsiinin tuotantoon, joka on luun muodostumisesta vastaava hormoni. K-vitamiinia on esimerkiksi maitotuotteissa, hapankaalissa sekä hapatetuissa soijapavuissa. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat mm. lehtevät vihreät kasvikset, pintopavut, soija sekä pähkinät.

Muita amenorreaan liittyviä tekijöitä

Kalorien lisäyksen ja ravinnollisten tarpeiden täyttämisen lisäksi tulee alentaa myös stressitasoja. Lisäksi tulee vähentää liikuntaan käytettyä aikaa sekä sen rasittavuutta. Saattaa myös olla tarpeen pohtia psykologisen avun hakemista, mikäli kaipaa apua emootioiden hallintaan sekä oman kehon hyväksymiseen.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää, kuinka suuri merkitys kuukautisten terveydellä on hyvinvointiin. Joten heti jos havaitset amenorrean merkkejä joko itselläsi tai tyttärelläsi, ota oitis yhteys gynekologiin. Lisäksi on hyvä pyytää apua ravitsemusasiantuntijalta, joka pystyy luomaan oikeanlaisen ruokavalion ja hoitosuunnitelman.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • H Liu, J; Patel, B: Collins, G; Feingold, K R; Anawalt, B; Boyce, A et al (2016) Central causes of amenorrhea. Endotext. 
    • Kyriakidis, M; Caetano, L; Anastasiadou, N; Karasu, T; Lashen,H (2016) Functional hypothalamic amenorrhea: leptin treatment, dietary intervention and counselling as alternatives to traditional practice-systematic review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol, 198: 131-37.
    • Moskvicheva, Y B; Gusev, D V; Tabeeva, G I; Gernukha, G E (2018) Evaluation of Nutrition, Body Composition and Features of Dietetic Counseling for Patients With Functional Hypothalamic Amenorrhea. Vpr Pitan, 87(1):85-91.
    • Mancini, A; Vergani, E; Bruno, C; Barini, A; Silvestrini, A; Meucci, E et al. (2019) Relationships Between Thyroid Hormones, Insulin-Like Growth Factor-1 and Antioxidant Levels in Hypothalamic Amenorrhea and Impact on Bone Metabolism. Horm Metab Res, 51(5): 302-08.
  •  
  •  
  •  

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.