Peräpukamat synnytyksen yhteydessä - Äitiyden Ihme
 

Peräpukamat synnytyksen yhteydessä

Peräpukamat synnytyksen yhteydessä

Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2019

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoitaNiiden tavallisimpia aiheuttajia ovat ummetus, pitkään paikallaan istuminen, ylipaino ja raskaus, mutta tiesitkö, että myös synnytys voi aiheuttaa niitä?

Peräpukamat synnytyksen yhteydessä

Peräaukon sisäpinnalla on kolme limakalvon paksunnosta, jotka auttavat pitämään peräaukon tiiviinä. Näissä paksunnoksissa on runsaasti verisuonia, joilla on kyky painua kokoon ja laajeta. Peräpukamien synnyssä pidetään oleellisena ulostamiseen liittyvää pitkällistä ponnistelua, jolloin paksunnoksien tukikudos löystyy ja sisällä olevat laskimot laajentuvat.

Moni nainen kärsii peräpukamista raskauden tai synnytyksen aikana, mikä johtuu vatsaontelon paineen kasvusta ja synnytykseen liittyvästä ponnistelusta.

Peräpukamat ovat usein oireettomia, eikä niitä tällöin tarvitse hoitaa. Yleisin peräpukamien oire on verenvuoto, joka näkyy ulostamisen jälkeen wc-istuimeen valuvasta kirkkaasta verestä. Myös kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta voi esiintyä.

Peräpukamat synnytyksen yhteydessä

Peräpukamat voidaan yleensä hoitaa yleislääkärin vastaanotolla, jonkin hoito riippuu tilanteesta ja sen vakavuudesta. Tilapäistä apua kipuun saadaan puudutusainetta sisältävistä voiteista, mutta jos peräpukamassa on kivulias hyytymä, lääkäri joutuu puuduttumaan ihon ja avaamaan pukaman puristaakseen hyytymän pois.

Kirurginen leikkaushoito on viimeinen ratkaisu, johon turvaudutaan ainoastaan peräpukamien ollessa jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai vuodon ollessa hyvin runsasta.

Miten peräpukamia voidaan ehkäistä?

Synnytyksen aikana tapahtuva ponnistaminen voi siis aiheuttaa peräpukamia, mutta usein ne syntyvät epäterveellisten ruokailu- ja elämäntapojen vuoksi. Paras tapa ehkäistä peräpukamia on huolehtia suolen toiminnasta syömällä runsaasti kuituja ja liikkumalla säännöllisesti. 

1. Nauti tarpeeksi kuituja

Ummetus ja sen aiheuttama ponnistelu ulostettaessa on suurimpia syitä peräpukamien syntymiseen. Näin ollen paras tapa ehkäistä pukamia on syödä terveellisesti ja kuitupitoista ruokaa. Kuituja on runsaasti esimerkiksi kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja täysjyvässä.

2. Huolehdi nesteytyksestä

Peräpukamat synnytyksen yhteydessä

Epäterveellisen ja vähäkuituisen ruokavalion lisäksi myös vähäinen veden juonti aiheuttaa ummetusta, joka on peräpukamien keskeisin syy. Suositusten mukaan aikuisten tulisi juoda päivässä 1,5-2 litraa vettä, josta puolet olisi hyvä saada ravinnosta.

3. Harrasta säännöllistä liikuntaa

Myös säännöllinen liikunta auttaa pitämään suolen kunnossa. Istumatyö tai muusta syystä pitkään paikallaan istuminen hidastuttaa suolen toimintaa ja voi näin aiheuttaa peräpukamia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • AMARILLO, H. R., & AMARILLO, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía digestiva. In. Buenos Aires, 1-17. http://www.sacd.org.ar/tsetentaycinco.pdf
  • HEQUERA, J.A.; DEZANZO, V. (1997). Enfermedades Quirúrgicas de la Región Anal. Ed. Akadia. Buenos Aires. 105-107.
  • Laurrieta-Saiz, I., Alonso-Salcines, A., Alconero-Camarero, A. R., Urquiza, M. T. G., Terán-Muñoz, O., & López-Mirones, M. (2015). Plan de cuidados estandarizado durante el puerperio inmediato del parto normal. Nuberos Científica, 2(15).
  • Vila, J. V., & Armengol, J. G. (2012). GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA: HEMORROIDES. Guía de Cirugía Colorrectal de la AEC, 64-74. http://ucpvalencia.es/wp-content/uploads/2015/10/Gu%C3%ADa-de-cuidados-Hemorroides.pdf
  • WHITEHEAD, W. (1882). The surgical treatment of hemorrhoids. Br. Med. J. 1: 148-150.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.