Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille
Pähkinöistä saa runsaasti energiaa, ja ne ovat erinomainen hyvälaatuisten rasvojen, antioksidanttien, mineraalien ja vitamiinien lähde. Pähkinöitä suositellaan usein aikuisille osana terveellistä ja monipuolista ravintoa, mutta pähkinöiden terveyshyödyt ovat aivan yhtä suuret myös lapsille.
Aikaisemmin ajateltiin, että pähkinäallergiaa voidaan ehkäistä tarjoamalla pähkinöitä lapselle vasta tämän ollessa hieman vanhempi, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan pähkinöille altistuminen varhain lapsuudessa voi päinvastoin ehkäistä allergioiden kehittymistä. Sokeroimattomia, suolattomia ja kuorruttamattomia pähkinöitä voidaan tarjota jo imeväisikäiselle lapselle, kunhan hän on siirtynyt kiinteisiin ruokiin. Alle 3-vuotiaille pähkinät on kuitenkin hienonnettava tukehtumisvaaran vuoksi.
Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille
Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy
Tutkimusten mukaan säännöllisesti pähkinöitä syövillä henkilöillä on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Pähkinät alentavat kolesterolia ja sisältävät runsaasti kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja, jotka tekevät hyvää sydämelle. Sydänterveydelle erityisen hyväksi olevia pähkinöitä ovat saksanpähkinä, hasselpähkinä, pekaanipähkinä ja pistaasipähkinä.
Sokeritasapainon ylläpitäminen
Tutkimuksissa, joissa ruokavalion hiilihydraatteja on korvattu pähkinöillä, on saatu hyviä tuloksia sokeritasapainon ja veren rasvojen hallinnassa. Monet diabeetikot hyödyntävätkin pähkinöitä sokeriarvojensa tasapainossa pitämisessä.
Ylipainon ehkäisy
Vaikka pähkinät ovatkin energiapommeja, voi niistä olla jopa apua painonhallinnassa ja ylipainon ehkäisemisessä. Pähkinöiden kuidut ja proteiini tuottavat voimakasta kylläisyydentunnetta, mikä kompensoi niistä saadut lisäkalorit. Päivittäinen pähkinämäärä on kuitenkin syytä pitää kohtuullisena, jotta energiansaanti ei kasva liian suureksi.
Aivojen hyvinvointi
Tietyt pähkinät sisältävät monia aivoille hyödyllisiä ainesosia ja parantavat kognitiivisia kykyjä, kuten muistia, keskittymiskykyä ja reaktioaikaa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivittäin nautittuna saksanpähkinät saattavat hidastaa, lykätä ja jopa estää Alzheimerin tautiin sairastumisen.
Vastustuskyky
Pähkinät sisältävät E-vitamiinia, seleeniä ja magnesiumia, jotka tukevat vastustuskykyä ja auttavat elimistöä taistelemaan erilaisia bakteeri- ja virustulehduksia vastaan.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...