Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille - Äitiyden Ihme
 

Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille

Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pähkinöistä saa runsaasti energiaa, ja ne ovat erinomainen hyvälaatuisten rasvojen, antioksidanttien, mineraalien ja vitamiinien lähde. Pähkinöitä suositellaan usein aikuisille osana terveellistä ja monipuolista ravintoa, mutta pähkinöiden terveyshyödyt ovat aivan yhtä suuret myös lapsille.

Aikaisemmin ajateltiin, että pähkinäallergiaa voidaan ehkäistä tarjoamalla pähkinöitä lapselle vasta tämän ollessa hieman vanhempi, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan pähkinöille altistuminen varhain lapsuudessa voi päinvastoin ehkäistä allergioiden kehittymistä. Sokeroimattomia, suolattomia ja kuorruttamattomia pähkinöitä voidaan tarjota jo imeväisikäiselle lapselle, kunhan hän on siirtynyt kiinteisiin ruokiin. Alle 3-vuotiaille pähkinät on kuitenkin hienonnettava tukehtumisvaaran vuoksi.

Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille

Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy

Tutkimusten mukaan säännöllisesti pähkinöitä syövillä henkilöillä on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Pähkinät alentavat kolesterolia ja sisältävät runsaasti kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja, jotka tekevät hyvää sydämelle. Sydänterveydelle erityisen hyväksi olevia pähkinöitä ovat saksanpähkinä, hasselpähkinä, pekaanipähkinä ja pistaasipähkinä.

Pähkinöiden terveyshyödyt lapsille

Sokeritasapainon ylläpitäminen

Tutkimuksissa, joissa ruokavalion hiilihydraatteja on korvattu pähkinöillä, on saatu hyviä tuloksia sokeritasapainon ja veren rasvojen hallinnassa. Monet diabeetikot hyödyntävätkin pähkinöitä sokeriarvojensa tasapainossa pitämisessä.

Ylipainon ehkäisy

Vaikka pähkinät ovatkin energiapommeja, voi niistä olla jopa apua painonhallinnassa ja ylipainon ehkäisemisessä. Pähkinöiden kuidut ja proteiini tuottavat voimakasta kylläisyydentunnetta, mikä kompensoi niistä saadut lisäkalorit. Päivittäinen pähkinämäärä on kuitenkin syytä pitää kohtuullisena, jotta energiansaanti ei kasva liian suureksi.

Aivojen hyvinvointi

Tietyt pähkinät sisältävät monia aivoille hyödyllisiä ainesosia ja parantavat kognitiivisia kykyjä, kuten muistia, keskittymiskykyä ja reaktioaikaa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivittäin nautittuna saksanpähkinät saattavat hidastaa, lykätä ja jopa estää Alzheimerin tautiin sairastumisen.

Vastustuskyky

Pähkinät sisältävät E-vitamiinia, seleeniä ja magnesiumia, jotka tukevat vastustuskykyä ja auttavat elimistöä taistelemaan erilaisia bakteeri- ja virustulehduksia vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ros, E (2010) Health benefits of nut consumption. Nutrients, 2(7): 652-82.
  • Machado de Souza, R G; Machado Schincaglia, R; Duarte Pimentel, G; Felipe Mota, J (2017) Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients, 9(12): 1311.
  • Alasalvar, C; Salas-Salvadó, J; Ros, E (2020) Bioactives and health benefits of nuts and dried fruits. Food Chem, 314.
  • Shah, R; Murthy, V; Freedman, J E (2019) Nuts, Cardiovascular Health, and Diabetes. Circ Res, 124(6): 825-26.
  • Alasalvar, C; Bolling, B W (2015) Review of nut phytochemicals, fat-soluble bioactives, antioxidant components and health effects. Br J Nut, 113 (S2): 68-78.
  • Guasch-Ferré, M; Liu, X; Malik, V S; Sun, Q; Willett, W C; Manson,  J E et al (2017) Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease. J Am Coll Cardiol, 70(20): 2519-32.
  • Aghayan, M; Asghari, G; Yuzbashian, E; Dehghan, P; Khadem Haghighian, H et al (2019) Association of nuts and unhealthy snacks with subclinical atherosclerosis among children and adolescents with overweight and obesity. Nutr Metab, 16:23.
  • Pribis, P; Shukitt-Hale,  B (2014) Cognition: the new frontier for nuts and berries. Am J Clin Nutr, 100(S1): 347-52.
  • Miller, M G; Thangthaeng, N; Poulose, S M; Shukitt-Hale, B (2017) Role of fruits, nuts, and vegetables in maintaining cognitive health. Exp Gerontol, 94: 24-8.
  • Arias-Fernández, L; López García, E; Struijk, E A; Rodríguez Artalejo, F; Lana Pérez, A(2019) Nut consumption and cognitive function: a systematic review. Nutr Hosp, 36(5): 1179-88.
  • Fitzgerald, E; Lambert, K; Jordan Stanford, J; Elizabeth P Neale, E P (2020)  The effect of nut consumption (tree nuts and peanuts) on the gut microbiota of humans: a systematic review. Br J Nutr, 27:1-13.
  • Gómez Fernández-Vegue, M. (2018). Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.