Opeta tytärtäsi ymmärtämään kuukautiskierron vaiheet - Äitiyden Ihme
 

Opeta tytärtäsi ymmärtämään kuukautiskierron vaiheet

Opeta tytärtäsi ymmärtämään kuukautiskierron vaiheet

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2021

Kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöillä normaalisti 10-16 ja keskimäärin 13,3 vuoden iässä. Alkamisikään vaikuttavat perimä, ravinto, liikunta, mahdolliset sairastetut vaikeat sairaudet ja tiettyjen lääkkeiden käyttäminen. Kuukautisten alkaminen on merkittävä tapahtuma jokaisen tytön elämässä, ja vanhempien on hyvä varmistaa, että heidän tyttärensä on kunnolla valmistautunut siihen. Monien muiden tärkeiden tekijöiden lisäksi tyttärelle on syytä kuvata kuukautiskierron vaiheet ja se, miten omaa kiertoa voi seurata.

Miksi kuukautiskierron vaiheet on hyvä tuntea?

Koulun terveystiedon tunnilla puhutaan myös kuukautisista, mutta aiheesta kannattaa ehdottomasti keskustella myös kotona. Kun asiasta puhutaan avoimesti ja positiivisessa hengessä, nuoren on helpompi kysyä itseään askarruttavia kysymyksiä. Kuukautisten alkaminen on iso tapahtuma, mutta sen ei pitäisi olla pelottava tai negatiivinen asia. Kuukautiset ovat luonnollinen ja normaali osa elämää, eikä niiden kuuluisi olla tabu.

Nuoren on hyvä tuntea kuukautiskierron vaiheet, jotta hän oppii tuntemaan oman kehonsa ja tarkkailemaan sen toimintaa ja siinä tapahtuvia muutoksia. On hyvä muistaa, että on tavallista ja täysin normaalia, että kuukautiskierto on epäsäännöllinen ensimmäisen 2-3 vuoden ajan. Tämä johtuu siitä, että kuukautiskierron säätely ei vielä ole kypsynyt, eikä munasolun irtoaminen ole säännöllistä. Tämän jälkeen kuukautiskierrossa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin kertoa terveysongelmasta, joten omaa kiertoa on hyvä seurata.
Opeta tytärtäsi ymmärtämään kuukautiskierron vaiheet

Kuukautiskierron vaiheet

Kuukautiskierto alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja päättyy seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Kuukautiskierron normaali pituus on 24-38 ja keskimääräinen pituus 28 päivää. Useimmilla naisilla kierron pituus vaihtelee muutamilla päivillä, mikä on täysin normaalia.

  • Follikulaari vaihe: Vaihe kestää noin 10-14 päivää ja sen alussa tulevat kuukautiset. Elimistö alkaa tuottaa munarakkulan kypsymistä edistävää FSH-hormonia muutama päivä ennen kuukautisten alkamista. Samalla estrogeenitaso nousee ja kohdun limakalvo paksuuntuu. Elimistön estrogeenitaso on korkeimmillaan muutama päivä ennen ovulaatiota, mikä laukaisee LH-hormonin erittymisen. Tämä tarkoittaa follikulaarisen vaiheen loppumista ja ovulaation alkamista.
  • Luteaalinen vaihe: Vaihe alkaa ovulaation aikana, kun kypsä munasolu irtoaa ja on valmis hedelmöittymään. LH-hormoni muuttaa munarakkulan progesteronia tuottavaksi keltarauhaseksi. Tämä hormoni muuttaa kohdun limakalvoa vastaanottavaisemmaksi hedelmöittyneelle munasolulle. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, progesteroni- ja estrogeenitasot laskevat, keltarauhanen surkastuu ja kohdun limakalvo poistuu, eli kuukautiset alkavat. Luteaalinen vaihe kestää seuraavien kuukautisten alkuun asti.

Kuukautiskierron seuraaminen

Jokaisen tytön ja naisen kannattaa pitää kuukautiskalenteria, joka opettaa tuntemaan oman kierron ja huomaamaan siinä tapahtuvat muutokset. Yksinkertaisin ja helpoin keino seurata omaa kuukautiskiertoa on kirjata kalenteriin päivät, jolloin kuukautiset alkavat ja loppuvat. Tähän voi käyttää paperista tai sähköistä kalenteria omien mieltymysten mukaan. Jos käytössä ei ole kalenteria, riittää, että kirjaa paperille kierron alku- ja loppupäivät.

Toinen helppo tapa seurata omaa kuukautiskiertoa ovat erilaiset mobiilisovellukset.
Esimerkiksi gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on kehittänyt kierron seuraamiseen helppokäyttöisen työkalun, Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen. Sovellus on ladattavissa sekä Android- että iOS-laitteille.

Opeta tytärtäsi ymmärtämään kuukautiskierron vaiheet

Kuinka toimia, kun tyttären kuukautiset alkavat?

Kuukautisista on hyvä alkaa puhua jo varhaisessa vaiheessa, kauan ennen kuin lapsen kuukautiset alkavat. Tämä on paras tapa varmistaa, että lapsi pitää kuukautiskiertoa positiivisena ja normaalina asiana. Kun nuoren kuukautiset alkavat, kannattaa pitää mielessä muutama asia:

  • Onnittele kuukautisten alkamisesta. Iloitkaa yhdessä siitä, että uusi vaihe nuoren elämässä on alkanut.
  • Vältä negatiivisten puolien esiin tuomista. Ensimmäistä kuukautiskiertoa tulisi pitää positiivisena, ei negatiivisena tapahtumana.
  • Neuvo hygienia-asioissa. Neuvo nuorta siinä, miten henkilökohtaisesta hygieniasta tulee huolehtia kuukautisten aikana. Keskustelkaa eri kuukautissuojavaihtoehdoista ja ostakaa yhdessä ensimmäiset suojat.
  • Neuvo ja ole tukena. Ota itse ajoissa selvää asioista ja tarjoa nuorelle luotettavaa tietoa kuukautisista ja niihin liittyvistä kehon muutoksista.
  • Opeta nuorta valmistautumaan. Huolehtikaa yhdessä siitä, että nuorella on aina siteitä tai tamponeita mukanaan, etenkin kuukautisten lähestyessä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Knudston, J. Ciclo menstrual. Manual MSD – Versión para público general. [En línea].
  • Principales preguntas sobre tu ciclo menstrual. Una hoja de datos de la oficina para la salud de la mujer. Office on Women’s Health. [En línea]
  • Salud femenina: riesgos, señales de alerta y prevención. Allianz Worldwide Care. La salud a examen 2017. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.