Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista?

Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuukautiset ja niistä puhuminen on pitkään koettu tabuna ja häpeällisenä asiana, vaikka näin ei pitäisi olla. Vaikka aihe tuntuisi vanhemmasta vaikealta tai kiusallisesta, on hänen tehtävänsä välittää lapselle viesti siitä, että kuukautiset ovat luonnollinen asia, joista puhumisen olisi hyvä olla luontevaa. Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, miten vanhempi voi puhua tyttärelle kuukautisista. On myös hyvä muistaa, että kuukautiset koskettavat cistyttöjen lisäksi transpoikia ja -miehiä, muunsukupuolisia, sukupuolettomia ja intersukupuolisia.

Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista?

Ei ole olemassa yhtä oikeaa hetkeä, jolloin kuukautiset voi ottaa puheeksi, mutta tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen kuin tyttären kuukautiset alkavat. Tällä varmistetaan, että lapsi saa aiheesta faktatietoa, eikä ole esimerkiksi ystävien kertomusten tai huhupuheiden varassa. Vielä tärkeämpää on, että lapsi tietää, mitä odottaa, eikä näin pelästy kuukautisten alkamista. Moni lapsi kyselee aiheesta itse esimerkiksi äidin kuukautissuojat nähdessään, mutta jos näin ei tapahdu, hyvä nyrkkisääntö on, että jos lapsi ei ole seitsemään ikävuoteen mennessä kysellyt kuukautisista, vanhemman kannattaa ottaa asia puheeksi.

Aiheesta keskusteltaessa kannattaa keskittyä paitsi biologiseen näkökulmaan, myös lapsen oloon, tarpeisiin ja tunteisiin. Puhuttaessa biologisista aspekteista, kannattaa kehon osista ja toiminnoista käyttää niiden oikeita nimiä. Tämä hälventää osaltaan ajatusta siitä, että kuukautisissa on jotain hävettävää ja salattavaa.

1. Hanki tietoa ja valmistaudu

Asioista kannattaa ottaa niin paljon selvää, että pystyy antamaan lapselle oikeita vastauksia hänen kysellessään aiheesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuukautisista keskustelemisesta pitäisi tehdä suuri numero, johon vanhempi valmistautuu kuin esitelmän pitoon. Parempi vaihtoehto on jutella kuukausista arjen askareiden lomassa, kun aihe nousee luontevasti esiin. Näin asiasta ei kasva lapsen silmissä liian suuri mörkö.

Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista?

2. Kerro kuukautisten positiivisista puolista

Moni nainen näkee kuukautiset elämää rajoittavana asiana, mutta tyttärelle kannattaa kertoa, että vaikka kuukautisiin voikin liittyä epämiellyttäviä oireita, ne eivät yleensä estä normaalia elämää. On myös tärkeää painottaa, että kuukautiset eivät ole sairaus, vaan toimiva kuukautiskierto päinvastoin osoittaa kehon toimivan niin kuin pitääkin.

3. Esittele tyttärelle kuukautissuojat

Tyttärelle kannattaa esitellä kuukautissiteitä, tamponeja ja muita kuukautissuojia. Hänelle on syytä tarjota tietoa eri vaihtoehdoista ja niiden eduista ja haittapuolista, jotta hän voi itse päättää, mikä tai mitkä sopivat hänelle parhaiten. Nuori voi valita minkä tahansa kuukautissuojan, mutta usein siteet ovat aluksi helpoimpia ja mukavimpia käyttää.

Myös kuukautissuojien oikeaoppisesta käytöstä kannattaa puhua, jotta vältytään vahingoilta ja etenkin, jotta lapsi pysyy terveenä. Esimerkiksi liian pitkään käytetty tamponi altistaa käyttäjän toksiselle shokkioireyhtymälle.

4. Älä pelottele tytärtä omilla huonoilla kokemuksillasi

Tyttärelle täytyy kertoa, että on täysin normaalia, että kuukautisiin liittyy vatsakipua ja muita oireita, eikä niitä tarvitse pelästyä. Vanhempi ja lapsi voivat yhdessä miettiä, mikä on paras tapa lievittää epämukavia oireita. Hyvin rajuista oireista sen sijaan kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa. Vaikka äidillä olisi itsellään huonoja kokemuksia kuukautisista, niitä ei kannata korostaa, vaikka tyttärelle voikin kertoa ymmärtävänsä, mitä tämä käy läpi.

5. Anna keskustelun virrata luonnollisesti

Se, että tytär joudutaan pakottamaan keskustelemaan kuukautisista, aiheuttaa vain tarpeetonta painetta. On syytä pyrkiä miellyttävään, avoimeen ja rehelliseen keskusteluun, jossa spontaaniudella on merkittävä rooli. Pahinta, mitä vanhempi voi tehdä, on vältellä lapsen aiheesta esittämiä kysymyksiä, sillä tämä saa lapsen ajattelemaan kyseessä olevan aihe, jota täytyy hävetä.

Kuinka puhua tyttärelle kuukautisista?

6. Muistuta henkilökohtaisen hygienian tärkeydestä

Kuukautisista keskusteltaessa on tärkeää puhua myös hygieniasta ja ennen kaikkea intiimialueen hygieniasta. Tyttären täytyy ymmärtää, kuinka tärkeää on vaihtaa kuukautissuoja säännöllisesti ja huolehtia omasta hygieniasta. Lasta ei kannata liikaa pelotella mahdollisilla ongelmilla, mutta hänen on silti ymmärrettävä asian tärkeys.

7. Opeta tytärtä pitämään kirjaa kuukautiskierrostaan

Jokaisen tytön ja naisen kannattaa pitää kirjaa kuukautisistaan, sillä kuukautiskierto kertoo paljon terveydestä. Näin kuukautisten alkaminen ei myöskään pääse yllättämään. Nuori voi hyödyntää tässä esimerkiksi älypuhelinsovellusta, jos perinteinen paperikalenteri ei ole hänen juttunsa.

8. Ota isä mukaan keskusteluun

Tämä on perheestä ja lapsesta riippuen hyvä tai huono ajatus, mutta yleisesti ottaen myös miehille ja pojille pitäisi jakaa tietoa kuukautisista, jotta he osaavat suhtautua niihin oikein. Sekä tytöt että pojat käyvät murrosiässä läpi monia muutoksia, ja on hyvä ajatus, että myös isä puhuu tyttärelleen omista tunteistaan. Tällä tavoin tytär tuntee olonsa luottavaisemmaksi, mitä tulee huolien, kysymysten ja mielipiteiden ilmaisemiseen.

Kuukautisten ei pitäisi olla tabu ja niin sanottu tyttöjen juttu, vaan normaali asia, josta keskustelemiseen voi osallistua koko perhe. Jos nuori kuitenkin kokee jostain syystä isän läsnäolon nolona tai epämukavana, on keskustelu parempi suorittaa pelkästään äidin kanssa.

Vanhempien on toisinaan vaikea hyväksyä sitä, että heidän tyttärensä on jättämässä lapsuutensa taakseen ja lähestymässä naiseutta. Vanhempien täytyy kuitenkin muistaa, että ensinnäkin kaikki nämä muutokset ovat luonnollisia ja toiseksi heidän asenteensa vaikuttaa myös siihen, miten lapsi itse kokee kuukautiset ja ylipäätään murrosiän ja siihen liittyvät muutokset.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.