Naisten yleisimmät hedelmällisyysongelmat
Hedelmättömyys vaikuttaa noin joka viidenteen pariskuntaan. Arvioiden mukaan 30-40 % tapauksista hedelmättömyys johtuu naisesta, 10-30 % miehestä ja 15-30 % molemmista. Tämä tarkoittaa, että 10-20 % tapauksista hedelmättömyyden syytä ei saada selville. Tänään puhumme siitä, mitä ovat naisten yleisimmät hedelmällisyysongelmat.
Hedelmättömyydestä puhutaan, kun raskaus ei ole alkanut pariskunnan yritettyä saada lasta vuoden ajan tai kun nainen ei pysty kantamaan sikiötä täysiaikaiseksi. Tämän ajanjakson jälkeen kummallekin osapuolelle tehdään erilaisia kliinisiä testejä, joiden avulla pyritään määrittämään ongelmien alkuperä. Arvioiden mukaan noin 65 % hedelmättömyyttä aiheuttavista tekijöistä on hoidettavissa.
Naisten yleisimmät hedelmällisyysongelmat
Naisella hedelmällisyysongelmien selvittäminen aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kartoituksella, jolla selvitetään, toimivatko munasarjat normaalisti, irtoavatko munasolut ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Vastaukset näihin kysymyksiin saadaan kuukautiskierron eri vaiheissa otettavilla verinäytteillä, minkä lisäksi munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänitutkimuksilla. Emättimen kautta tehtävä kaikututkimus selvittää myös synnytinelinten rakennetta ja toimintaa ja antaa viitteitä munasarjojen hormonitoiminnasta. Näiden perustutkimusten avulla pystytään diagnosoimaan naisten yleisimmät hedelmällisyysongelmat, joita ovat munanjohdinvauriot, ovulaatiohäiriöt, endometrioosi ja erilaiset kohdun viat.
Munanjohdinvauriot
Munanjohtimet voivat tukkeutua kokonaan, jolloin munasolu ei pääse kulkeutumaan kohtuun siittiöiden luokse. Myös munanjohtimia ympäröivät kiinnikkeet, lantion alueen leikkaukset, endometrioosi, epämuodostumat ja kasvaimet voivat haitata munasolun kulkua munanjohtimessa. Tärkeimpiä syitä naisen hedelmättömyyteen ovat tulehduksesta aiheutuvat munanjohdintukokset.
Munasarjan toimintahäiriö
Munanjohdinten vaurioiden lisäksi toinen yleinen lapsettomuuden syy on munasarjan toimintahäiriö. Epäsäännöllinen ja pitkä kuukautiskierto voi olla oire monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymästä, jossa mieshormonien liiallinen tuotanto aiheuttaa munarakkulan kehityksen pysähtymisen. Tätä seuraa muun muassa kuukautishäiriöitä ja munasolun irtoamishäiriöitä. Myös maitohormonin liikatuotanto ja kilpirauhasen toimintahäiriö voivat aiheuttaa munasolun kypsymishäiriön, minkä lisäksi munasarjan toiminta voi häiriintyä myös yli- tai alipainon johdosta.
Endometrioosi
Endometrioosi heikentää hedelmällisyyttä monella mekanismilla, joita kaikkia ei vielä tunneta. Endometrioosissa kohdun limakalvoa esiintyy erillisinä pesäkkeinä kohdun ulkopuolella, yleensä vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Nämä pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Endometrioosin tavallisia oireita ovat kuukautiskivut ja yhdyntä- tai tärinäkivut. Muita oireita ovat runsas tai poikkeava kuukautisvuoto sekä kipu lantion alueella.
Munasolujen heikko laatu
Hedelmällisyyden heikkeneminen on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 35 ikävuoden jälkeen raskausennuste laskee merkittävästi. Munasolut muodostuvat jo sikiöaikana, mikä tarkoittaa niiden olevan yhtä vanhoja kuin nainen itse. Iän myötä munasoluihin tulee perimävaurioita, jotka voivat estää normaalin alkionkehityksen, alkion kiinnittymisen kohtuun tai aiheuttaa toistuvia keskenmenoja.