5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa - Äitiyden Ihme
 

5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa

Fyysinen aktiivisuus vahvistaa ja hoitaa kehoa, tehden sitä kautta hyvää immuunijärjestelmälle. Vastuskykyä silmällä pitäen kannattaa panostaa myös ruokailuun. Sanonta siitä, että olet mitä syöt, pitää paikkansa siltä osin, että ruoka voi sairastuttaa ihmisen tai vaihtoehtoisesti parantaa hänen terveyttään.
5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 12 kesäkuuta, 2019

Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen on tärkeää läpi elämän kaikissa ikävaiheissa. Säännöllinen liikunta ja tasapainoinen ruokavalio, joka ei sisällä liikaa prosessoituja ruokia, sokeria ja vääränlaisia rasvoja, ovat avainasemassa terveenä pysymisen kannalta. Voimme itse vaikuttaa paljon oloomme sillä, mitä syömme, ja tänään haluammekin jakaa viisi vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa, jotka jokaisen kannattaa sisällyttää omaan ruokavalioonsa.

Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä vieraita taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereita, vastaan. Toimiessaan normaalisti, immuunijärjestelmä reagoi välittömästi sitä uhkaaviin vierasaineisiin ja mikrobeihin. Puolustusjärjestelmä voidaan jakaa luonnolliseen eli synnynnäiseen vastustuskykyyn ja hankittuun eli adaptiiviseen vastustuskykyyn.

Omaa vastustuskykyä voi parantaa huolehtimalla käsihygieniasta, olemalla tupakoimatta, pysyttelemällä normaalipainossa, nukkumalla hyvin ja liikkumalla kohtuullisesti. Myös oikeanlainen ruokavalio tehostaa vastustuskykyä. Seuraavaksi esittelemmekin viisi vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa.

5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa

Monet terveellisinä pidetyt ruoka-aineet, kuten kala, hedelmät, marjat ja täysjyväviljatuotteet, lisäävät vastustuskykyä. Myös hapanmaitotuotteet, hapankaali ja hapatettu ruisleipä tehostavat immuunijärjestelmää, sillä ne sisältävät suoliston bakteerikantaa tasapainottavia maitohappobakteereita.

Alla esittelemme joitain monille tuttuja vastustuskykyä vahvistavia ruokia ja muutaman yllättävämmän vaihtoehdon.

1. Hedelmät ja vihannekset

Hedelmät tekevät hyvää vastustuskyvylle, ja erityisen hyödyllisiä ovat C-vitamiinia sisältävät sitrushedelmät. Niissä on myös runsaasti antioksidantteja ja foolihappoa, jotka auttavat pitämään kehon terveenä, etenkin talvisaikaan.

5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa

Suosittelemme nauttimaan myös monivärisiä vihannesannoksia. Mitä monipuolisemmin vihanneksia nauttii, sitä enemmän elimistö niistä hyötyy. Vihannekset sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, kuten sinkkiä, rautaa, beetakaroteenia sekä A-, B6-, E- ja C-vitamiinia.

2. Probiootit

Suuri osa ihmisen vastustuskyvystä tulee suolistosta, minkä vuoksi sen hyvinvoinnista kannattaa pitää hyvää huolta. Suoliston bakteeritasapaino pysyy yleensä kunnossa syömällä terveellisesti ja nauttimalla tarpeeksi kuituja, mutta jos suolisto on jostain syystä koetuksella, probiootteja voidaan käyttää tasapainottamaan vatsan bakteerikantaa.

Kaupoissa myydään esimerkiksi maitoa, piimää, mehuja, jogurtteja, juustoa ja marjakeittoja, joihin on lisätty probiootteja.

3. Vihreä tee

Niinkin yksinkertainen asia kuin kahvin korvaaminen vihreällä teellä voi vahvistaa vastustuskykyä. Tästä saadaan kiittää vihreän teen tärkeintä flavonoidia, EGCG:tä, jota pidetään lupaavana hoitokeinona useisiin sairauksiin. Myös vihreästä teestä saatavilla katekiineilla on havaittu useita myönteisiä terveysvaikutuksia. Ne toimivat antioksidantteina ja ehkäisevät tulehduksia sekä estävät bakteerien ja virusten toimintaa.

4. Kurkuma

Kurkuma on esimerkiksi intialaisissa ruokalajeissa hyvin yleisesti käytetty mauste. Sen lisäksi, että kurkuma tuo ruokiin herkullisen maun, sillä on myös tulehdusta ja kipua lievittäviä sekä antioksidanttisia vaikutuksia. Kurkuman tiedetään toimivan monilla tulehduskipulääkkeenä nivelrikkoon ja päänsärkyyn. Kurkuman sanotaan myös lievittävän ruoansulatusongelmia ja puhdistavan maksaa.

5. Mantelit

5 vastustuskykyä vahvistavaa ruokaa

Suosittelemme lämpimästi manteleiden syömistä, jos haluat vahvistaa immuunijärjestelmääsi. Mantelit sisältävät E-vitamiinia ja kalsiumia, jotka vahvistavat ihoa, luita, kynsiä ja hiuksia. Jo kymmenen mantelin syöminen päivittäin hyödyttää elimistön punasoluja. Tämän lisäksi mantelit ehkäisevät anemiaa ja voivat pienissä määrissä käytettyinä auttaa painonpudotuksessa.

Mantelit sopivat kaiken ikäisille ja kuntoisille henkilöille, ja niiden lisääminen ruokavalioon voi parantaa terveyttä monella tapaa.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että terveellisen ruokavalion – ja esittelemiemme viiden vastustuskykyä vahvistavan ruoan – lisäksi terveelliseen elämäntyyliin kuuluvat myös liikunta ja lepo.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.