Miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen? - Äitiyden Ihme
 

Miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen?

Miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen?
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aamiaisen sanotaan olevan päivän tärkein ateria, mutta silti arvioiden mukaan 15–30 % teini-ikäisistä jättää aamiaisen syömättä. Tänään puhumme siitä, miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen ja miten ravitseva aamiainen vaikuttaa terveyteen ja kognitiiviseen suorituskykyyn.

Miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen?

Lapsilla ja nuorilla tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että aamiaisen syöminen parantaa keskittymiskykyä sekä suoriutumista erilaisista tarkkaavaisuutta ja muistia vaativista tehtävistä paitsi heti aamupalan jälkeen, myös myöhemmin aamupäivällä. Espanjalaisessa tutkimuksessa selvitettiin aamiaisen syömisen ja teini-ikäisen tunteiden välistä suhdetta. Sen perusteella kyse ei ole pelkästään siitä, syökö nuori aamiaisen vai ei, vaan myös aamupalan koostumus on tärkeässä roolissa. Aamiaisen tulisi sisältää tarvittavia ravintoaineita, kuten omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja ja vitamiineja, jotka paitsi tukevat fyysistä terveyttä, myös muun muassa auttavat pienentämään masennuksen riskiä.

Sekä monet nuoret että aikuiset uskovat virheellisesti, että aamiaisen välttäminen on tehokas tapa laihduttaa. Todellisuudessa vaikutus on tutkimusten mukaan päinvastainen, sillä aamupalan poisjättäminen johtaa helposti liialliseen syömiseen päivän muina aikoina ja erityisesti illalla. Usein myöhemmin päivällä syödyt ruoat ovat rasvaisia tai sisältävät runsaasti sokeria.

Miksi teini-ikäisen on tärkeää syödä aamiainen?

Myös aamiaisen syömättä jättämiseen liittyviä kardiometabolisia riskejä on tutkittu jonkin verran. Vuonna 2015 julkaistun ERICA-tutkimuksen mukaan aamiaisen väliin jättäminen altistaa keskivartalolihavuudelle, korkealle verensokerille, kolesterolille ja verenpaineelle.

Millainen on hyvä aamiainen?

Aamiaisen tulisi olla yksi päivän pääaterioista, mikä tarkoittaa, että sen täytyy olla monipuolisesti koostettu ja tarpeeksi runsas. Aamiaisen on hyvä sisältää seuraavat osat:

  • Kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten täysjyväleipää, puuroa, kaurahiutaleita, leseitä tai sokeroimatonta mysliä.
  • Terveellistä proteiinia, kuten rahkaa, raejuustoa, tofua, jogurttia, kananmunaa tai soijajuomaa. Aamiaiseen voi sisällyttää myös pähkinöitä tai siemeniä.
  • Kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Hedelmät voi toisinaan korvata täysmehulla, mutta ei joka aamu.
  • Hyviä rasvoja, kuten kasviöljyä, avokadoa, hummusta tai tahinia. Myös pähkinät, mantelit ja siemenet sisältävät terveellisiä rasvoja.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Smith, K J; Breslin, M C; McNaughton, S A; Gall, S L; Blizzard,L; Venn, A J (2017) Skipping breakfast among Australian children and adolescents; findings from the 2011-12 National Nutrition and Physical Activity Survey. Aust N Z  J Public Helath, 41(6): 572-78.
  • Wadolowska, L; Hamulka, J; Kowalkowska, J; Ulewicz, N; Gornicka, M; Jeruszka-Bielak, M et al (2019) Skipping Breakfast and a Meal at School: Its Correlates in Adiposity Context. Report from the ABC of Healthy Eating Study of Polish Teenagers. Nutrients, 11(7): 1563.
  • Yao, J; Liu, Y; Zhou, S (2019) Effect of Eating Breakfast on Cognitive Development of Elementary and Middle School Students: An Empirical Study Using Large-Scale Provincial Survey Data. Med Sci Monit, 25: 8843-53.
  • Edefonti, V; Rosato, V; Parpinel, M; Nebbia, G; Fiorica, L; Fossali, E et al (2014) The effect of breakfast composition and energy contribution on cognitive and academic performance: a systematic review. Am J Clin Nutr, 100(2): 626-56.
  • Adolphus, K; Lawton, C L; Champ, C L; Dye, L (2016) The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review. Adv Nutr, 7(3): 590-612.
  • Rodrigues de Souza, M; Egle Alves Neves, M;  de Moura Souza, A; Muraro, A P; Alves Pereira, R; Gonçalves Ferreira, M et al (2020) Skipping breakfast is associated with the presence of cardiometabolic risk factors in adolescents: Study of Cardiovascular Risks in Adolescents – ERICA. Br J Nutr, 1-23.
  • Monzani, A; Ricotti, R; Caputo, M; Solito, A; Archero, F; Bellonew, S et al (2019) A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future? Nutrients, 11(2): 387.
  • Ferrer-Cascales, R; Sánchez-SanSegundo, M; Ruiz-Robledillo, N; Albaladejo-Blázquez, N; Laguna-Pérez, A; Zaragoza-Martí, A (2018) Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health, 15(8): 1781.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.