Mikä on karttakieli ja mitä oireita siihen liittyy? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on karttakieli ja mitä oireita siihen liittyy?

Karttakieli on kielen pinnan muutos, jota esiintyy lapsilla ja aikuisilla. Vaikka kyseessä on vaaraton vaiva, sen oudot oireet voivat saada vanhemmat huolestumaan.
Mikä on karttakieli ja mitä oireita siihen liittyy?
Diego Pereira

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Diego Pereira.

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2018

Karttakieli on harmiton lasten ja aikuisten vaiva. Karttakieli ei yleensä ole kivulias ongelma, mutta voi joissain tapauksissa aiheuttaa ärsytystä ja epämukavaa tunnetta. Tämän vuoksi onkin hyvä tietää, kuinka vaivan kanssa painivaa lasta voidaan auttaa.

Mikä on karttakieli?

Karttakieli on synnynnäinen, hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen pinnan muutos, jossa kielen nukka häviää aiheuttaen kielen pinnalle, sivuille ja joissain tapauksissa myös alapinnalle epäsäännöllisiä karttamaisia alueita. Punaisten laikkujen reunoilla saattaa näkyä valkoisia juovia. Kielen laikut voivat liikkua jopa päivittäin.

Karttakieltä esiintyy niin aikuisilla kuin lapsillakin, ja naisilla selvästi miehiä useammin. Vaikka karttakieli voi muuttua krooniseksi, pitkäkestoiseksi vaivaksi, se ei ole vaarallinen, eikä siitä aiheudu lapselle terveysriskejä.

Karttakielen oireet lapsilla

Karttakieli ilmestyy usein ensin kirkkaana ja sileänä ja leviää nopeasti. Vaikka vaiva ei aiheuta kipua, se voi tuottaa epämukavaa kirvelyä ja polttavaa tunnetta, etenkin jos lapsi syö hapanta tai mausteista ruokaa.

Karttakieli tuhoaa kielen makunystyröiden pintaosan, mikä ei kuitenkaan vaikuta makuaistiin. Uusia makunystyröitä kasvaa jatkuvasti ja nopeasti.

Vaivan kesto vaihtelee viikosta kuukauteen, joissain tapauksissa ongelma jatkuu jopa pidempään. Kielen laikut muuttuvat jatkuvasti, jopa muutaman tunnin välein. Vaiva on usein krooninen, mikä tarkoittaa ongelman uusiutumista myöhemmässä vaiheessa.

Jos lapsen kielen huomataan olevan turvonnut, tai lapsella on vaikeuksia hengittää, puhua, niellä tai pureskella, on otettava välittömästi yhteys terveysalan ammattilaiseen.

Mikä on karttakieli ja mitä oireita siihen liittyy?

Karttakielen aiheuttajat

Karttakielen aiheuttajaa ei tunneta, mutta joissain tapauksissa se liittyy psoriaasiin, astmaan, atopiaan tai Reiterin tautiin. Jotkut lääkärit yhdistävät vaivan B-vitamiinin puutokseen tai emotionaalisiin tekijöihin, kuten stressiin ja ahdistukseen. Vaivaan saattaa olla perinnöllinen alttius.

Karttakieli on useimmiten oireeton vaiva, mutta koska kielen laikkujen pinta on paljas ja herkkä, alkoholi, tupakka sekä happamat ja mausteiset ruoat voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä ja epämiellyttävää tunnetta.

Vaikka karttakieli voi muuttua krooniseksi, pitkäkestoiseksi vaivaksi, se ei ole vaarallinen, eikä siitä aiheudu lapselle terveysriskejä.

Voidaanko karttakieltä hoitaa?

Karttakielen syyt eivät ole täysin tiedossa, joten vaivaan ei ole hoitoa. Lääkärit suosittelevat välttämään kieltä ärsyttäviä ruoka-aineita, tupakkaa ja alkoholia. Jos kieli on erityisen arka, siihen voidaan levittää lääkärin määräämää paikallista pintapuudutetta.

Tämän lisäksi suuhygieniasta kannattaa huolehtia harjaamalla hampaat pehmeällä hammasharjalla. Lasten suun puhdistamiseen voidaan käyttää steriiliä harsoa, ja vanhemmat lapset voivat käyttää desinfioivaa suuvettä.

Mikä on karttakieli ja mitä oireita siihen liittyy?

Mitä karttakielestä tarvitsee tietää?

On hyvä ymmärtää, että karttakieli ei ole tauti, vaan harmiton vaiva. Vaikka vaiva voikin kroonistua ja sitä voi esiintyä pitkän aikaa kerrallaan, siitä ei yleensä aiheudu kipua. Pahimmillaan karttakieli aiheuttaa epämukavuuden tunnetta kielessä. Karttakielin diagnosointi ei edellytä useiden kokeiden suorittamista, eikä se vaadi voimakasta tai kallista hoitoa.

Karttakieli on yleinen vaiva lapsilla, mutta ei vauvoilla. Ongelmaa on kuitenkin tavattu myös kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla. Karttakieli diagnosoidaan useammin naisilla kuin miehillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vidal MAM, Jiménez MMC, Luna RLM. Prevalence of tongue alterations and related factors in children attending the University of Cartagena, Colombia. Rev Odont Mex. 2013;17(4):235-239.
  • Jainkittivong A, Langlais RP. Geographic tongue: clinical characteristics of 188 cases. J Contemp Dent Pract. 2005 Feb 15;6(1):123-35. PMID: 15719084.
  • Picciani B, Santos VC, Teixeira-Souza T, Izahias LM, Curty Á, Avelleira JC, Azulay D, Pinto J, Carneiro S, Dias E. Investigation of the clinical features of geographic tongue: unveiling its relationship with oral psoriasis. Int J Dermatol. 2017 Apr;56(4):421-427. doi: 10.1111/ijd.13460. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28188609.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.