Lasten urheiluvammat - Äitiyden Ihme
 

Lasten urheiluvammat

Lasten urheiluvammat

Viimeisin päivitys: 16 elokuuta, 2021

Urheiluvammat ovat kohtalaisen yleisiä sekä paljon urheilevien lasten että aikuisten keskuudessa. Lapsilla esiintyy kuitenkin vielä aikuisiakin enemmän erilaisia lieviä urheiluvammoja. Arvioiden mukaan jopa kolmasosa liikuntaa aktiivisesti harrastavista lapsista kärsii vuosittain jostain urheiluvammasta.

Lasten urheiluvammojen tyypit

Akuutit vammat

Yleisimpien akuuttien vammojen joukossa ovat murtumat ja pehmytkudosvammat, joilla on suora yhteys erilaisiin urheilun aikaisiin törmäyksiin ja kaatumisiin. Yleisimpiä akuutteja vammoja ovat:

  • Kyynärpään sijoiltaanmeno
  • Polvilumpion murtuma
  • SI-nivelen toimintahäiriö
  • Sääriluukyhmyn repeäminen
  • Polvilumpion sisäisen osan repeäminen

Rasitusvammat

Nämä myös stressivammoina tunnetut vammat johtuvat toistuvasta submaksimaalisesta kuormituksesta. Jos tällaista vammaa ei hoideta nopeasti, se saattaa vahingoittaa lapsen luustoa. Tällaisen vamman voivat aiheuttaa esimerkiksi:

  • Harjoittelun aikaiset virheet
  • Vääränlaiset jalkineet
  • Piilevät ortopediset muutokset
  • Vääränlainen harjoitusalusta
Lasten urheiluvammat

Lasten urheiluvammoja koskevat tutkimukset

Tietyn tyyppiset urheiluvammat liittyvät usein tiettyihin urheilulajeihin. Vuonna 2008 The International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport -julkaisussa julkaistin aihetta koskeva tutkimus. Sen mukaan alla listattuja lajeja harrastavat lapset kärsivät todennäköisimmin urheiluvammoista.

Jalkapallo

Jalkapallo on maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista urheilulajeista lasten keskuudessa. Se on kontaktilaji, jossa pelaaja joutuu voimakkaaseen fyysiseen kosketukseen toisen pelaajan ja toisinaan myös pallon kanssa. Tämän vuoksi erilaisten vammojen ja etenkin jalkoihin kohdistuvien traumojen syntyminen on todennäköisempää kuin monessa muussa lajissa.

Tutkimukseen kerätyn tiedon mukaan jalkapallo on listan kärkipäässä, mitä tulee urheilulajeihin, joissa kouluikäiset lapset loukkaavat itseään eniten. Tilastojen mukaan myös sisäjalkapallossa tapahtuu paljon loukkaantumisia.

Koripallo

Koripallo on toinen lapsille mieluinen urheilulaji, josta on monia hyötyjä, mutta jonka loukkaantumisriski on valitettavan korkea. Yleisimpiä koripallossa tapahtuvia vammoja ovat nilkan vääntyminen ja ylikuormittuminen sekä käsien jänteiden vahingoittuminen. Tutkimuksen mukaan 42 % lasten urheiluvammoista on peräisin jalkapallosta ja 15 % koripallosta.

Tutkimuksen mukaan kolmanneksi eniten, eli 14 %, urheiluvammoja tapahtuu voimistelussa.

Lasten urheiluvammat

Kuinka ehkäistä lasten urheiluvammoja?

Vanhemmilla ja valmentajilla on tärkeä rooli lasten urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, sillä he ovat lasten tärkeimpiä roolimalleja. Aikuisten on huolehdittava urheiluun liittyvästä asennekasvatuksesta ja kertoa lapselle, miten liikutaan turvallisesti, millainen on oikea suoritustekniikka ja miten lihaksia kannattaa huoltaa.

  • Sopiva harjoitusohjelma ja oikea määrä treeniä. Lasten kohdalla on erityisen tärkeää varmistaa, että harjoitusohjelma ei ole liian vaativa.
  • Lämmittely ja palautuminen. Kunnollinen lämmittely ennen urheilusuoritusta ja suorituksen jälkeinen palautuminen edistävät turvallista urheilua. Myös nesteiden nauttimisesta on pidettävä huolta, sillä nestehukka voi johtaa väsymiseen ja koordinaatiokyvyn heikkenemiseen ja sitä kautta kasvattaa vamma-alttiutta.
  • Liikunnan monipuolisuus. Vain tiettyjä liikuntaelimiä rasittava liikunta lisää rasitusvammojen riskiä. Tämän vuoksi yhden lajin rinnalla kannattaa harrastaa myös toista täydentävää vaihtoehtoa.
  • Omien rajoitteiden huomioiminen. Yleinen terveydentila sekä mahdolliset vammat ja sairaudet on aina otettava huomioon. Tämän lisäksi harrastusta aloitettaessa kuntoa on tärkeä rakentaa pikkuhiljaa kohti riittävää lajitasoa.
  • Urheiluvälineiden asianmukainen käyttö. Sen lisäksi, että kenkien täytyy istua hyvin ja soveltua juuri kyseiseen harrastukseen, myös muiden varusteiden ja välineiden on oltava turvallisia, ja lasta on opetettava käyttämään niitä oikein.
  • Sopivan pelikaverin valinta. Se, että erikokoiset ja -ikäiset lapset kilpailevat vastakkain, lisää liikuntavammojen mahdollisuutta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pérez Turpin, J. A., Cortell Tormo, J. M., Suárez Llorca, C., Andreu Cabrera, E., Chinchilla Mira, J. J., & Cejuela Anta, R. (2008). La salud en la competición deportiva escolar.
  • Guzmán, P. H. (2012). Lesiones deportivas en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes23(3), 267-273.
  • Fernández Fairén, M., & Busto Villarreal, J. M. (2009). Prevención de lesiones deportivas. Ortho-tips5(1), 93-105.
  • Larraín, C., & Salinas, M. (2021). Lesiones Deportivas Por Sobreuso en niños Y Adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 32(3), 329-335.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.