Lapsen kierokaula - Äitiyden Ihme
 

Lapsen kierokaula

Lapsen kierokaula
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Torticollis eli kierokaula on epämukava ja toisinaan kivulias vaiva, josta olet saattanut itsekin kärsiä elämäsi aikana. Kyseessä on pään asentoon liittyvä kaularangan sairaus, jossa pää on pakonomaisesti kääntyneenä sivulle ja leuka kääntyy kohti kainaloa.

Tyypillisessä tapauksessa torticollis ilmenee aamulla herätessä, mahdollisesti huonon nukkumisasennon seurauksena. Niskassa tuntuu kova, pään kääntämisen estävä kipu, joka saattaa ulottua lapoihin saakka. Aikuisella tilan voi aiheuttaa myös esimerkiksi harmiton hiusten kuivaaminen tai pään nopea kääntäminen.

Lapsen kierokaula

Myös vauvat ja pienet lapset voivat kärsiä kierokaulaisuudesta. Sen taustalla voi olla kaularanka- tai lihasperäinen syy, joista jälkimmäinen todetaan yleensä pian syntymän jälkeen.

Kierokaulaisuuden taustalla voi olla myös kaularangan rakennepoikkeavuus, silmäperäinen syy kuten karsastus, vamman aiheuttama ylimpien kaulanikamien kiertyminen tai osittainen sijoiltaanmeno, reumasairaus, tulehdukselliset muutokset tai neurologinen sairaus. Hyvin harvoissa tapauksissa ongelman aiheuttaa kasvain. Tavallisimmin kierokaulaisuus ilmaantuu esimerkiksi ylähengitysteiden tulehduksen jälkioireena.

Lievä kierokaulaisuus paranee usein ilman hoitoa, mutta pidempään kestävä tai tapaturmaan liittyvä kierokaulaisuus vaatii aina lääkärin arvion ja mahdollisesti hoitoa. Lievissä tapauksissa lapsen oireita voidaan helpottaa kipulääkityksellä ja käyttämällä pehmeää kauluria.

Lapsen kierokaula

Kierokaula on siis tila, jossa vauvan tai lapsen pää ja leuka ovat kääntyneet toiselle puolelle ja kaulan kierto- ja taivutusliikkeet ovat toispuoleisesti rajoittuneita. Lapsen kaulalihaksissa voidaan havaita kireyttä.

Kierokaulaisuus voi olla myös synnynnäistä, jolloin vauva pitää päätään vinossa ja hänen kaulallaan päänkiertäjälihaksessa on usein todennettavissa pehmeä arpikudospatti. Vaikka patti häviääkin ajan myötä, osalla lapsista pää pyrkii edelleen vinoon. Tutkimusten mukaan noin yksi 250 vastasyntyneestä kärsii kierokaulaisuudesta.

Kierokaulan hoito

Lapsen kierokaula

Kuten jo mainitsimme, lievät tapaukset eivät yleensä vaadi hoitoa, mutta oireita voidaan helpottaa kipulääkkeillä. Ellei kierokaulaan liity vammaa, eikä hermojuurten puristus aiheuta pistelyä, puutumista tai lihasheikkoutta, lihaskipu helpottaa yleensä itsestään muutamassa päivässä.

Aikuisilla vaikeita ja pitkittyneitä tapauksia hoidetaan botuliinipistoksilla, joilla lamautetaan liian aktiivisia lihaksia. Lapsilla apuna voidaan käyttää vetohoitoa, jolla pyritään palauttamaan osittain sijoiltaan menneet nikamat paikoilleen ja helpottamaan lihaskireyttä kaularangan normaalin liikelaajuuden palauttamiseksi. Hoitoa jatketaan usein tukikaulurin käytöllä.

Pitkittynyt kierokaulaisuus voi vaatia jopa päänkiertäjälihaksen katkaisun ja harvinaisissa tapauksissa kaularankaan kohdistuvan leikkauksen ja pidemmän tukikaulurihoidon. Myös fysioterapeutin ohjeistamasta varovaisesta venyttelystä on usein apua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.