Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden
 

Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden

Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet vanhemmat kokeilevat asettaa vauvan erilaisiin asentoihin saadakseen tämän nukahtamaan nopeasti ja nukkumaan hyvin. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on vauvan ihanteellinen nukkuma-asento – eli se, jossa lapsi nukkuu hyvin ja turvallisesti.

Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden

Vanhemmat huomaavat nopeasti, että vauva pitää tietyistä nukkuma-asennoista toisia enemmän. Mitä mukavammaksi lapsi olonsa tuntee, sitä vähemmän hän liikkuu yrittäen saada äidin tai isän vaihtamaan asentoaan.

Kiinnitä huomiota lapsen kehonkieleen. Jos vauva alkaa vääntelehtiä, äännellä, ponnistella tai itkeä, hän tuntee olonsa epämukavaksi tai turvattomaksi. On tärkeää, että pysyt itse tilanteessa rauhallisena ja siirrät lapsen toiseen asentoon. Osoita vauvalle kaiken olevan hyvin ja että ymmärrät, mitä hän yrittää sinulle kertoa.

On tärkeää, että myös äiti tuntee olonsa mukavaksi, jotta hän ei väsytä itseään yrittäessään saada vauvaa nukahtamaan. Sekä äidille että lapselle paras ratkaisu on yhdistää mukavuus ja turvallisuus. Mikä siis on vauvan ihanteellinen nukkuma-asento, jossa hän nukkuu mukavasti ja turvallisesti?

Kasvot ylöspäin on ihanteellinen nukkuma-asento

Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden

Yksi suosituimmista tavoista nukuttaa lapsi on asettaa hänet selälleen. Vaikka tämä asento menettikin väliaikaisesti suosiotaan vanhempien keskuudessa, tänä päivänä se on terveysalan ammattilaisten eniten suosittelema nukkuma-asento. Nykyään tiedetään, että selällä nukkuminen muun muassa pienentää kätkytkuoleman riskiä.

Vauva myös tuntee olonsa mukavaksi selällään maatessaan. Tällöin hänen näkökenttänsä on laaja, ja hän pystyy tarkkailemaan vanhempiaan ja ympäristöään. Lapsi on myös vapaa liikkumaan ja voi heilutella jalkojaan vastauksena ympäristöstään saamiinsa ärsykkeisiin. Hän pystyy venyttelemään käsiään ja koskettamaan ympärillään olevia asioita.

Liiallinen selällä nukkuminen voi kuitenkin aiheuttaa asentovinokalloisuutta, jolloin vauvan takaraivo muuttuu toiselta puolelta littanaksi. Seurauksena voi olla paitsi muutoksia kallon muodossa, myös purentavirheitä myöhemmässä vaiheessa elämää. Tämän vuoksi lapsen on hyvä viettää aikaa myös mahallaan hereillä ollessaan.

Muita mahdollisia nukkuma-asentoja

Kyljellä makaaminen

Toinen tapa laittaa vauva nukkumaan, on asettaa hänet makaamaan kyljelle. Tässä asennossa lapsi tuntee olonsa mukavaksi, eikä mahdollinen pulauttelu aiheuta tukehtumisvaaraa. Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kyljellä nukkuminen matkii sikiöasentoa, joka on vauvalle tuttu kohdusta ja tämän takia miellyttävä.

Myös kylkiasennossa vauvalla on mahdollisuus liikkua ja katsella ympärilleen. Tämä asento on erityisen toimiva kuumalla ilmalla, koska se helpottaa lapsen tukalaa oloa. Tutkimusten mukaan kyljellä nukuttaessa kätkytkuoleman riski kuitenkin on suurempi kuin selällä nukuttaessa.

Sylissä nukuttaminen

Monet vauvat nukahtavat vain äitinsä tai isänsä sylissä. Vanhemmilla on tapana pitää vauvaa sylissään tämän kasvot ylöspäin ja tuudittaa lapsi uneen keinuvan liikkeen avulla. Vanhempi voi painaa poskensa vauvan päälakea vasten ja kuiskailla lapselle, kunnes tämä nukahtaa. Tämä asento on lämmin ja mukava ja vahvistaa äidin ja lapsen välistä sidettä. Ainoa riski on, että vauva saattaa tottua siihen, että saa nukahtaa sylissä.

Vauvan ihanteellinen nukkuma-asento yhdistää mukavuuden ja turvallisuuden

On hyvä muistaa, että jossain vaiheessa lapsen täytyy oppia nukkumaan itsekseen. Se, että lapsi keinutetaan aina uneen sylissä, ei tee hänelle hyvää pitkässä juoksussa. Jotkut vanhemmat asettavat lapsensa kehtoon, rattaisiin tai jopa erityiseen vauvoille tarkoitettuun riippumattoon, jonka avulla lasta voidaan keinuttaa, kunnes tämä sulkee silmänsä. Tämä on loistava tekniikka, mutta pyri käyttämään sitä kohtuudella.

Nämä ovat hyviä tapoja saada vauva nukkumaan, etenkin, koska ne vahvistavat sidettä äidin ja lapsen välillä. Vauva tuntee olevansa lähellä äitiään, aivan kuten tunsi ollessaan kohdussa.

Muita asentoja

  • Sylissä kasvot ylöspäin, kun vanhempi halaa häntä ja katselee hänen nukahtavan.
  • Rinnan päällä, jolloin vauva pysyy tukevasti paikallaan ja häntä on helppo pitää silmällä.
  • Vanhempaan nojaten niin, että vauvan pää on vanhemman olkapäällä. Tämä on erinomainen nukkuma-asento vauvalle.
  • Selällään sylissä, pää vanhemman polvissa. Vauvan pään alle kannattaa laittaa esimerkiksi peitto, jotta hän tuntee olonsa mukavaksi.

Voiko vauva nukkua vatsallaan?

Nykyään suositellaan, että vauvaa ei nukuteta vatsallaan ennen vuoden ikää, koska se kasvattaa kätkytkuoleman riskiä. Neljän kuukauden iästä lähtien vauva kuitenkin saattaa pyörähtää mahalleen nukkuessaan, vaikka vanhemmat yrittäisivät estää tämän. Jotkut vanhemmat löytävät lapsen nukkumasta vatsallaan, pää käännettynä sivulle ja polvet taitettuna mahan alle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.