Kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta?

Kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta?

Viimeisin päivitys: 26 syyskuuta, 2021

Meduusat on yksi polttiaiseläinten pääjakson luokista. Näitä kupolimaisia eläimiä esiintyy kaikkialla merissä, myös Suomen vesialueilla. Itämeressä elää vakituisesti yksi ihmiselle vaaraton meduusalaji, korvameduusa. Suurin osa muistakin meduusoista on ihmiselle vaarattomia tai enintään lieviä vammoja aiheuttavia, mutta esimerkiksi meriampiaisen myrkylliset lonkerot voivat tappaa ihmisen muutamassa minuutissa. Tänään kerromme, kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta.

Miten meduusa pistää?

Meduusat ovat hyvin primitiivisiä otuksia, jotka elävät merissä ympäri maailman. On olemassa erilaisia meduusoja, jotka saattavat erota toisistaan morfololgisilta piirteiltään sekä pistojensa aiheuttamien vammojen mukaan. Meduusa pistää lonkeroidensa avulla. Toisin kuin saatat luulla, meduusat eivät lähesty ihmisiä saatika muita saaliitaan. Kun meduusa tulee kontaktiin ihmisen ihon kanssa, sen lonkerot vapauttavat pistimet, jotka pistävät ihoon, ja ne alkavat erittää myrkkyä.

Meduusojen erittämä myrkky aktivoi voimakkaan puolustusreaktion, joka tuottaa samankaltaisia haavoja, kuin mehiläisten aiheuttamissa pistoissa. Syntyvät vammat ovat punaisia ja ne on helppo tuntea, sillä ne kohoavat iholla. Sen lisäksi pistokohdat aiheuttavat kipua, polttelua ja kutinaa.

Lapsen kokema kipu riippuu elimistön immuunireaktiosta sekä siitä, kuinka monta pistosta meduusa on lapseen tehnyt. Esimerkiksi joissakin tapauksissa lapsi saattaa tuntea pahoinvointia, huimausta, oksentelua, kuumetta ja päänsärkyä. Useimmissa tapauksissa oireet ovat kuitenkin lievempiä ja aiheuttavat lähinnä paikallista epämiellyttävää oloa.

Kuinka toimia,  jos meduusa pistää lasta?

Kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta?

Tärkeintä on pysyä itse rauhallisena, ja rauhoittaa lasta. Useimmissa tapauksissa tilanne ei ole vakava, vaikka pisto kivulias onkin. Seuraavaksi sinun tulee huuhdella pistosalue, ja lisätä siihen suolavettä. Sillä tavoin huuhtelet pois loput mahdolliset pistimet sekä myrkyn, jotta ne eivät enää pääse lapsen iholle.

Tämän jälkeen voit laittaa pistoskohtaan kylmän kompressiositeen rauhoittamaan poltetta ja kutinaa. Muista, että asettaessasi jotain kylmää lapsen iholle, laita jään ja ihon väliin jonkinlainen kangas. Älä siis laita jäätä suoraan haavalle. Jos meduusasta on jäänyt joitain osia lapsen iholle, poista ne. Voit poistaa ne pinseteiden avulla tai esimerkiksi pankkikorttia hyödyntäen. Älä missään nimessä käytä sormiasi, sillä meduusa saattaa tuntea olonsa uhatuksia ja vapauttaa myrkkyä uudelleen.

Jos uimarannalla on hengenpelastaja, voit pyytää hänen apua. Hänellä saattaa olla lääkkeitä tai muita oloa helpottavia välineitä, jotka lievittävät lapsen oloa nopeasti. Jos huomaat lapsellasi epätavallisia ja hälyyttäviä merkkejä, soita hätänumeroon välittömästi. Tee samaten silloin, jos lapsella ilmenee voimakas allerginen reaktio. Ensiapu osaa hoitaa tilanteen tarvittavalla tavalla. Murto-osalla tapauksista voi ilmetä anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio.

Kuinka toimia, jos meduusa pistää lasta?

Mitä ei tule tehdä, jos meduusa pistää lasta?

On olemassa tiettyjä uskomuksia ja yleisiä ajatuksia siitä, miten meduusan pistoa tulisi hoitaa, mutta ne voivat itse asiassa olla vain haitallisia. Seuraavanlaisia vääriä uskomuksia meduusan pistojen hoidosta ovat esimerkiksi:

  • Pistoskohdan huuhteleminen makealla vedellä. Meduusan pistoa ei tule milloinkaan hoitaa huuhtelemalla sitä makealla vedellä. Se saattaa aiheuttaa sen, että vielä ihossa kiinni olevat pistimet voivat alkaa erittää myrkkyä uudelleen ihoon. Se aiheuttaa enemmän kipua ja poltetta iholla. Samasta syystä jää ei saa milloinkaan olla suorassa kosketuksessa haavaan.
  • Hiekan hierominen tai sirotteleminen haavaan. Jotkut ihmiset ajattelevat virheellisesti, että tämä auttaisi lieventämään kipua. Tällä on kuitenkin vain samanlainen vaikutus kuin makealla vedellä. Sen lisäksi hiekka vain levittää pistimiä ja niiden erittämää myrkkyä laajemmalle alueelle, mikä vain pahentaa tilannetta.
  • Kuolleelta vaikuttavan meduusan poistaminen hiekalta tai vedestä paljain käsin. Vaikka kyseessä olisi vain medusan tai lonkeron osa, tämä saattaa aiheuttaa vain sen, että se pääsee pistämään uudelleen. Tämä eläin nimittäin pystyy erittämään myrkkyään vielä silloinkin kun se on kuollut. Siksi onkin tärkeää varoittaa lasta, että meduusan tai sen osien kanssa ei saa leikkiä, muuten lapsi joutuu meduusan pistämäksi.

Normaalisti meduusan pisto ei ole vakava asia. Kuitenkin sen aiheuttama kipu ja epämukavuus voivat pilata upean lomapäivän rannalla. Siksi onkin tärkeää toimia nopeasti ja oikealla tavalla, jotta oireita pystytään lievittämään parhaalla mahdollisella tavalla. Jos kuitenkin huomaat lapsella voimakkaita reaktioita tai hälyyttäviä oireita, on tärkeää soittaa hätänumeroon, jotta lapsi saa asianmukaista hoitoa mahdollisimman nopeasti ja jotta mahdollisilta komplikaatioilta voitaisiin välttyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.